Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Анімація – це гра із серйозним обличчям»

Фільммейкер Сашко Даниленко — про «фільтрування» простору і українські мультфільми
25 грудня, 15:40
МАЛЮНОК САШКА ДАНИЛЕНКА

Сашка Даниленка знають за його оригінальними анімаційними відеокліпами для українських, та й не лише, музичних гуртів, як-от «ТНМК», «ДахаБраха», «Очеретяний Кіт», MORJ, Kwoon (Франція). Його супергерой Гупало Василь для однойменної пісні «ТНМК» дуже полюбився вітчизняній аудиторії. Проте Сашко працює не тільки з музикантами. Не так давно Ukrainian Institute of America (Український Інститут Америки) опублікував його короткий відеозапис про історію створення організації. Світлин засновника Інституту Володимира Джуса залишилося всього дві (!), проте фільммейкер зміг створити повноцінний документальний промо-ролик. Після відвідин Америки Сашко захопився коміксами і тепер працює над новим проектом «Cat and Bat» (Кіт і Кажан). «Дню» Даниленко розповів про те, як він прийшов у анімацію... через музику.

— Як ти зрозумів, що хочеш створювати анімацію? І що для тебе означає твоя робота?

— Якщо чесно, я досі це намагаюся зрозуміти. Така робота — це можливість жити в своєму вигаданому світі і наповнювати його чим заманеться. Гратися в будь-якому віці із серйозним обличчям. Шукати цікаві рішення там, де їх на перший погляд немає. У проектах-довгобудах дуже важливо зберегти перший імпульс, натхнення, якого має вистачити на весь проект, і вони не мають права загубитися на півдорозі. Це також двобій з прокрастинацією. Часом до прокрастинації долучаються інші вади, але ти завжди намагаєшся вийти переможцем. Мені забракло таланту грати в музичному гурті, тож я долучаюся своїми малюнками. Так і підігрую. Аутсорсинг рокстар.

Контакт із музикантами відбувається по-різному. Дуже круто мати змогу працювати пліч-о-пліч, але через «Скайп» також можна. Насправді талановиті люди ніколи не тиснуть і не нав’язують своїх ідей. Ти просто погоджуєшся з ними чи ні. Ваші думки або співпадають, або ні. Цим спільні проекти відрізняються від замовлень. Простору набагато більше і цікавіше. Музичний трек має обов’язково подобатися. Більше того, ти маєш бути в нього закоханим, це єдина можливість витримати понад тисячу перепрослуховувань під час роботи. Хочеться трохи змінити підхід до роботи, не змінюючи самої роботи. Як дуже добре сказала ПіДжей Харві: «Нецікаво дивитися на цуцика, який робить ті ж самі трюки».

— А як щодо нових проектів?

— «Cat and Bat» — це новий комікс, про двох друзів, які завжди встряють у халепи або знаходять пікантні пригоди. Можливо, згодом проект вийде за рамки коміксу. Виникла ця ідея раптово, як результат вражень від США. Це така справа, що не можна уникнути фільтрації свого оточення і середовища через себе самого. Чудово, коли воно співпадає з бажаним. Так, наприклад, «Гупало Василь» і «Карпатський реп» — суто українські проекти, зроблені в Україні, «Swan» — французький проект з Парижа, тепер черга — американського. Хочу відвідати побільше місць і профільтрувати їх у такий спосіб.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати