Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Без суму за «одноклассниками»

Продовження блокування російських соцмереж необхідно, недостатньо
14 травня, 18:54

За блокування російських соцмереж в Україні — і Верховна Рада, і СБУ. В парламенті постанову про підтримку продовження терміну застосування санкцій щодо «ВКонтакте» і «Одноклассники» підтримали 248 народних депутатів.

«+1 голос за продовження заборони російських соцмереж — мій, — написала на Фейсбуці заступниця голови президентської фракції «Слуга Народу» Галина Янченко.— Від самого початку російської агресії в Україні соцмережі та телеканали були і залишаються справжньою зброєю для Росії. Використовуючи їх РФ професійно «пудрить мізки» читачам та глядачам, безсовісно маніпулює, поширює фейки та сіє паніку.

Ми всі ще вразливі до фейків. На жаль, люди схильні вірити фейковій інформації у соцмережах, тому що довіряють друзям та родичам, які її поширюють. Тому заборона роботи російських соцмереж та ТВ — це дійсно необхідний та логічний крок».

Блокування в Україні «ВКонтакте» і «Одноклассники» почалося три роки тому — в травні 2017 року тодішній президент України Петро Порошенко увів у дію відповідне рішення Ради національної безпеки та оборони. Рішення про блокування базувалося на необхідності захистити українській інформаційний простір від гібридних атак з боку РФ. Згідно із президентським указом, українські інтернет-провайдери були зобов’язані блокувати доступ до російських інтернет-ресурсів, що потрапили до списку санкцій.

Правозахисні та журналістські організації тоді обурювалися: «Репортери без кордонів», Human Rights Watch, Freedom House виступили із критикою цього кроку. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг тоді констатував: «Українська влада чітко зазначила, що блокування цих сайтів є питанням безпеки, а не свободи слова».

Європейський Союз спочатку висловлював стурбованість щодо санкцій по відношенню по російських соцмереж, але потім в ЄС визнали, що у даному питанні захист нацбезпеки є прерогативою українського уряду.

WWW.THEWEALTHADVISOR.COM

З початку запровадження заборони, відвідуваність «Вконтакті» в Україні впала більш ніж у п’ять разів, а соцмережі «Однокласники» — більш ніж утричі. За даними Інтернет-асоціації України, з вересня 2016 року по вересень 2019 року частка українських інтернет-користувачів, які щодня відвідують «Вконтакті», упала з 54% до 10%. За той же період цей показник для «Однокласників» знизився з 35% до 10%.

В наступному періоду — тобто, в поточному році — тенденція, скоріше за все, збережеться.

«Аналіз інформаційної складової ефективності заборони російських соцмереж «ВКонтакте» та «Одноклассники» свідчить про позитивні результати застосованих обмежувальних заходів», — так Служба безпеки України в лютому поточного року оцінила результати блокування. СБУ констатувала, що прямим наслідком запровадження санкцій стало скорочення української аудиторії заборонених інформаційних ресурсів, завдяки чому істотно звузилась цільова аудиторія, проти якої було спрямовано негативні інформаційні впливи РФ.

В квітні ц.р. Служба безпеки України запропонувала продовжити санкції щодо російських соціальних мереж ще на три роки — термін дії рішення РНБО про застосування санкцій проти веб-ресурсів сусідньої держави мав завершитися 15 травня.

«Фейки в країнах сталої демократії прирівняні до зброї масового знищення. Проти України триває гібридна війна, і ми продовжуємо протистояти інформаційним атакам з боку РФ. Тож у продовженні санкцій є сенс: цим ми захистимо наших громадян від фейків і маніпуляцій, а відповідно — збережемо безпеку держави в цілому», — зазначив тоді голова СБУ Іван Баканов.

За даними спецслужби, протягом 2017—2020 років було зафіксовано «тисячі випадків розміщення деструктивного контенту на платформах «Одноклассники» і «ВКонтакте». «З початку введення санкцій слідчі Служби зареєстрували майже 100 кримінальних проваджень стосовно власників та адміністраторів антиукраїнських спільнот у цих соцмережах. Усі вони мають ознаки вчинення злочинів: посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу чи захоплення державної влади, і навіть створення терористичних груп», — повідомили в СБУ. «За оцінками кіберфахівців, приблизно 70% деструктивних матеріалів про Україну просуваються саме з інформаційного простору РФ, зокрема із вказаних соцмереж»,— зазначили в Службі безпеці.

Звісно, відсутність доступу до «Одноклассників» і «ВКонтакте» є важливою частиною, але все ж таки не панацеєю для захисту українських громадян від російського гібридного впливу. Заборона доступу до соціальних мереж, як і мовлення телеканалів сусідньої країни, допомагає зменшувати «пропагандистське навантаження» на мізки українців. Але російські «гібридні війська» очевидно не обмежують себе рамками «РашаТБ» чи «Одноклассники» та «ВКонтакте».

Формально українські медіа, і на сьомому році війни, наповнюють медіапростір України «кремлівськими наративами», журналісти (чи люди, що так себе називають) із українськими паспортами відтворюють розроблені в Кремлі пропагандистські конструкції... Прикладів, особливо в останній час, стільки, що просто перерахунок всіх подібних фактів здатен занурити в депресію будь-якого патріота. Яскравий зразок — феномен «популярного ютуб-блогера» Анатолія Шарія. Він один робить для просування російських меседжів не менше ніж загони «гібридних військ РФ»  «ВКонтакте» та в «Одноклассниках». Але ж блокувати в Україні YouTube, звісно, ніхто не збирається.

Зрозуміло, що існуючи «гібридні» проблеми не можна подолати лише новими заборонами. Кремлівські пропагандистські наративи можуть і будуть з’являтися де завгодно, і треба вміти боротися із ворожим впливом різними методами. Гібридним має бути не тільки напад — як зараз — але і оборона. Але із контрпропагандою в нас як була біда всі ці шість років, так і залишається, і навіть погіршується. Можна, звичайно, порадіти зі звіту СБУ про ефективність заборони російських соціальних мереж. Але якщо деякі українські ЗМІ продовжать нинішній курс на просування в вітчизняному медіапросторі «фішек» російського агітпропу, ніякі «ВКонтакте» та «Одноклассники» Кремлю більше і не знадобляться.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати