Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це справді безцінний досвід!»

Не проґавте шанс «липневого інтенсиву» і встигніть подати заявку в ЛШЖ «Дня». Дедлайн — 24 червня!
20 червня, 20:26
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Готуючись до прийому нової «зміни» літньошколярів, продумуючи для них насичене й поживне інтелектуальне «меню», редакція очікує взаємності — спочатку у вигляді анкет, а потім і готовності студентів інтенсивно здобувати журналістський досвід і розширювати мисленнєві горизонти. Часу на те, щоб подати заявку, залишилось не так і багато — нагадаємо: понеділок — останній день прийому анкет, які можна заповнити за посиланням https://day.kyiv.ua/uk/content/anketa-dlia-uchasnykiv-litnioi-shkoly-zhurnalistyky-dnia. Тим, хто ще сумнівається, пропонуємо отримати заряд натхнення від учасниць ЛШЖ «Дня» 2016 і 2018 років:

«ЖОДНОГО РАЗУ НЕ ПОШКОДУВАЛА ПРО СВІЙ ВИБІР»

Ольга КРИСА, студентка факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка, учасниця ЛШЖ «Дня»-2018:

— Торік у цей час я сумнівалась, чи варто заповнювати анкету і пробувати свої сили в Літній школі журналістики газети «День». Чому? Бо розуміла всю відповідальність такого вчинку. І десь, напевно, гальмував мене страх і невпевненість. Проте за цілий місяць інтенсивного навчання у ЛШЖ-2018 жодного разу не пошкодувала про свій вибір.

ЛШЖ — це середовище інтелектуального росту і розвитку. Це щоденні зустрічі з професіоналами, різноманітні розмови, цікаві завдання від редакторів, насичені дні, довгі вечори та практика, практика, практика. Це чудова можливість для пізнання себе, журналістики і країни.

Школа навчила мене не боятися помилятись. Повірте, за 30 днів навчання помилок у мене було чимало. Проте якраз вони збагатили мене новими навичками й додали впевненості.

Школа залишила безліч яскравих спогадів. Саме там відбулось чимало моїх «вперше»: уперше підготувала матеріал на історичну тематику, вперше відвідала Чернігів, вперше спілкувалася з Андрієм Цаплієнком, Галиною Бабій, Ганною Гопко, Вадимом Свириденком, вперше ходила кулуарами Верховної Ради, вперше повікою торкнулася Місяця...

А ще ЛШЖ подарувала мені нових друзів і можливість працювати з неймовірним  колективом. Вчитись у людей, які готові ділитися власними знаннями, підтримати й допомогти. ЛШЖ — це можливість, яку точно не можна проґавити. Це справді безцінний досвід! Тому ні хвилини не сумнівайтесь, а беріть і заповнюйте анкету. Всі зусилля того варті!

«ЛШЖ ДАЄ НЕЙМОВІРНО ПОТУЖНУ МОТИВАЦІЮ ДО ПОДАЛЬШОЇ ДІЯЛЬНОСТІ»

Вікторія ГОНЧАРЕНКО, випускниця Дніпровського юридичного ліцею, учасниця ЛШЖ «Дня»-2018:

— Якщо запитати мене про найяскравіші враження 2018 року, відповім без вагань: це місяць, проведений у Літній школі журналістики. Побачивши оголошення газети «День», я вирішила випробувати свої сили. З першого дня перебування у школі журналістики я зрозуміла, що буде нелегко, але дуже цікаво і корисно. Газета «День» дала мені можливість відчути переваги журналістики, спробувати себе в цій сфері й поспілкуватися з провідними представниками політичної та економічно-соціальної сфери діяльності. Також я познайомилася з головним редактором газети Ларисою Івшиною й дізналася про професійні таємниці досвідчених фахівців — журналістів газети.

За допомогою ЛШЖ змінилося моє світосприйняття, я стала краще розумітись на політичних процесах країни. Переконалася в тому, що професія журналіста необхідна задля того, щоб доносити правду до громадян. Також зрозуміла, що журналісти володіють інформаційним світом, навчилась мислити глобально й аналітично, а фахівці ЛШЖ пояснили, як необхідно висвітлювати інформацію, щоб люди розуміли, що вона є всеосяжною та об’єктивною. Я вдячна долі за те, що потрапила до газети, бо перебування у ЛШЖ вплинуло на мій остаточний вибір фаху, для здобуття якого я поступатиму до вищого навчального закладу.

Можливість взяти участь у школі журналістики послугувала для мене сходами, якими я змогла піднятися до своєї мрії й відчинити двері у світ журналістики. Мені було складно підійматись з однієї сходинки на іншу, щодня працюючи над собою та своїми помилками, але все вийшло. Після цього цікавого й важливого для мене досвіду я впевнена: на мене чекає багато можливостей, бо ЛШЖ дає неймовірно потужну мотивацію до подальшої діяльності.

«ЗАНУРЮВАТИСЯ У СКЛАДНІ ТЕМИ МЕНЕ СПОНУКАВ САМЕ «День»

Олена КУРЕНКОВА, журналістка Громадського телебачення, учасниця ЛШЖ «Дня»-2016:

— Зараз я думаю про те, що Літня школа була чи не найвдалішим стартом моєї журналістської історії, яку можна було б уявити. Бо щонайперше дала мені уявлення про журналістику цінностей, журналістику правильних акцентів та розуміння основоположних речей             — завдяки зустрічам із гідними людьми як серед редакційного колективу, так і серед запрошених гостей ЛШЖ і власне якоїсь загальної атмосфери в редакції. А ще — додала неабиякої віри в себе. Тоді я дозволила собі дрібку зухвальства — прийти до Літньої школи ще будучи навіть не студенткою, а лише абітурієнткою. Але ж чи не все обертається на користь сміливих мрійників?

Журналістика, якою я займаюсь зараз, — це переважно міжнародна тематика: це далеко, складно і дуже цікаво. Але пригадую, що занурюватися у складні теми — тоді переважно внутрішньополітичні, від яких я була далекою, мене спонукав саме «День». Я знала дуже мало, коли прийшла у ЛШЖ, а пішла з неї з розумінням, що знаю ще менше: але за цим прекрасним відчуттям інформаційної спраги й варто було приходити.

«День», яким він був три роки тому, коли я навчалася в Літній школі, і яким він став зараз, — це індикатор двох речей. По-перше, цінності, які популяризує газета, — практично незмінні, і це добре. По-друге, проблеми, які ми активно обговорювали з лекторами в ЛШЖ і про які писали тоді, досі на часі (від нерозслідуваного вбивства Гонгадзе до, наприклад, непрозорості власності в сучасному медіапросторі), і це — ознака слабкості реалізації системних змін у нашому суспільстві, владі деінде щодо деяких питань.

ЛШЖ цінна тим, що вона налаштовує на правильний лад і дає досить чіткі уявлення про журналістську професію «в дії», на практиці. Мені подобається масштаб мислення, якого тут навчають: журналіст працює в редакції не як у законсервованому мікрокосмі, а мусить думати глобальними контекстами. А для цього — мати неабиякий знаннєвий (зокрема щодо історії — української та світової: брак цих знань я й зараз трохи відчуваю) та ціннісний бекграунд. Вас його не навчать за короткий місяць у Літній школі, але дадуть можливість зрозуміти, зорієнтуватися в інформаційному шумі: куди вам потрібно.

Один із важливих моментів, яких навчила мене ЛШЖ, — необхідність бути вдячним: менторськи-дружнім порадам редакторів, цінним годинам потужного інтелектуального спілкування з фаворитами політичного й культурного простору з погляду «Дня», іншим студентам ЛШЖ, з якими упродовж місяця випробовуєш свою журналістську вправність. Словом, це школа не лише журналістики, а й наполегливої праці, розумних думок, а до певної міри — й самого життя: беріть від цього по максимуму.

Нагадаємо, з усіма запитаннями можна звертатися до куратора Літньої школи «Дня», редактора відділу кореспондентської мережі Ольги Харченко.

Контакти: [email protected], тел.: (044) 303 96 27, (097) 76 49 221,

Facebook-сторінка

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати