Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День човнів-драконів

07 червня, 11:38
МАЛЮНОК АВТОРА

П’ятий день п’ятого місяця за китайським місячним календарем припадає цього року на 7 червня. За давньою китайською традицією цього дня відзначають Дуань-у — свято човнів-драконів, або день подвійної п’ятірки. Як відомо, традиція походить від ушанування пам’яті ліричного поета Цюй Юаня, який є символом патріотизму в китайській культурі. Тому цей день вважається також Днем поета.

Цюй Юань був поетом в епоху Воюючих царств — це V—III стст. до нашої ери. Поет був наближеним до царя й намагався вплинути на здійснення реформ проти занепаду та корупції. Але цар повірив доносам сановників і вислав Цюй Юаня з міста. Відтоді він мандрував країною і збирав народний епос. Коли ж 278 р. до н. е. війська царства Цінб захопили столицю, поет не витримав таких новин і кинувся в річку.

За переказами, прості люди, що дуже шанували Цюй Юаня, довго шукали його тіло, плаваючи річкою в човнах, проте марно. Тож тепер, щорічно вшановуючи пам’ять поета, китайці вкидають у річку рисові зернятка та влаштовують перегони спеціальними човнами у вигляді драконів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати