Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День патентування роликових ковзанів

06 грудня, 19:11

Ще 1760 року англійський винахідник Джозеф Мерлін прийшов на Лондонський маскарад у взутті з металевими колесами. Такою була поява перших роликових ковзанів. Щоправда, тоді ця подія не викликала особливого ажіотажу. Окрім, напевне, того факту, що винахідник врізався у величезне дзеркало, не зумівши загальмувати.

Модель очевидно потребувала вдосконалення. Тож 1823 року інший винахідник Роберт Джон Таєс зробив свою версію — п’ять колес рядком у підошві черевика. Але і цей винахід оминула слава. Так само як і чотириколесні ролики Джеймса Плаймптона, які він створив 1863 року. Світового визнання досягла версія американця Леванта Річардсона з Чікаго. Левант скористався щойновинайденими шарикопідшипниками, вдосконалив напрацювання попередників та отримав патент на роликові ковзани. Сталося це 9 грудня 1884 року. І вже на початку ХХ століття слава роликів «котиться» світом. Відкриваються сотні катків та ролердромів, новий вид спорту отримує визнання та популярність.

Пізніше у 1980-х відбувається друга хвиля роликового буму, у ті роки у США, наприклад, було відкрито понад 4000 самих лише дискотек для роллерів. Тепер буму як такого немає, але роликові ковзани й досі мають безліч поціновувачів по всьому світу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати