Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Доля перебіжчиків

Зворотнього шляху в Україну для всіх цих маркових і олійників не існує
21 вересня, 19:33
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Якщо судити по тих людях, яких у російських ЗМІ представляють як «українських експертів», то сам факт, що українська держава ось вже три з половиною роки після Революції Гідності продовжує існувати, виглядає абсолютно нез’ясовним дивом. І річ навіть не в тім, що кожен з цих людей практично в кожній передачі передбачає розпад України вже зараз, у найближчі вихідні. Російську аудиторію має переконувати той факт, що практично все ті «українські експерти», яких у російському телевізорі представляють з шанобливими інтонаціями, одностайні в тому, що в Україні — пекло, фашизм і голод. А всі, хто каже інакше, представлені як клоуни, і нерідко справді виглядають так.

Більше трьох років не була заповнена вакансія українського «спецексперта» на «Эхо Москвы». Точніше, вона була заповнена персоною, не цілком відповідною для аудиторії «Эхо». Роль проросійського «українського гостя» виконував на «Эхо» утікач-депутат Верховної Ради Олег Царьов, який представив себе як глава парламенту Новоросії. Вже до середини 2015 року слово «Новоросія» стосовно частини України стало звучати дивно навіть для самих очманілих прибічників «русского мира», а в 2016 р. про цей проект взагалі намагалися забути. Окрім вельми екзотичної «посади», Олег Царьов вирізнявся і доволі специфічним менталітетом, який люди делікатні називають «простакуватістю», а всі решта іменують просто: неабиякою дурістю. А оскільки на «Эхо» постійно присутній вітчизняний політолог Сергій Марков, керівництво радіостанції справедливо вирішило, що двох Шарікових для одного «Эха Москвы» забагато. І Царьов з «Эха» поступово сповз. Натомість з 16.09.17 постійним гостем програми «Персонально ваш» став інший утікач з України, відеоблогер Анатолій Шарій.

Олексія Венедиктова варто привітати з цим досягненням, оскільки Шарій набагато краще пасує для обдурення освіченої аудиторії «Эха Москвы», ніж Царьов. По-перше, Анатолія Шарія сам метр російського телебачення Володимир Познер назвав «справжнім журналістом». І справді, на фоні Царьова Шарій виглядає Спінозою. В усякому разі, набір слів у нього дещо більший, що він довів у тих декількох передачах, де брав участь на «Эхе». Крім того, Шарій, на відміну від Царьова, набагато краще володіє матеріалом. Оскільки після того як він утік з України, рятуючись від кримінального переслідування, його двома основними заняттями стали: по-перше, відстежувати всілякі помилки і ляпи в українських ЗМІ, на підставі чого таврувати їх як пропаганду, а по-друге, моніторити російську опозицію, перш за все Навального на предмет зубоподрібнювальної критики. Сам вибір з усіх об’єктів світу саме цих двох об’єктів для критики, дивним чином збігається з тим, кого вважає своїми ворогами російський офіціоз. Важко сказати, на яких умовах Анатолій Шарій обслуговує Кремль: за велінням серця або за зарплату. Але робить він це доволі дивно. Причому з позиції досить близької розуму і серцю ліберальної аудиторії «Эха»: холера на обидві ваші хати. Тобто, пекло є і в Україні і в Росії, але в Україні — абсолютне, в Росії — помірне. Влада в Росії погана, але опозиція набагато гірша. Наведу лише дві репліки Шарія з передачі «Персонально ваш» від 13.09.17. Кажучи про стан українських ЗМІ, Шарій пафосно вигукнув: «У XXI столітті я не бачив такого ніде в світі. Хіба що в КНДР». Коментуючи ситуацію в російській опозиції, Шарій мимохідь зауважив, що «Навальний гірший за Путіна». Слід привітати Олексія Олексійовича Венедиктова з успішною кадровою політикою і побажати йому нових заслужених орденів з рук господаря.

Якщо для аудиторії «Эха Москвы» потрібен вишуканий український «спецексперт», на кшталт Шарія, то для аудиторії «Росії 1» цілком підійдуть такі щирі люди, як, наприклад, Ігор Марков, Спиридон Кілінкаров і Володимир Олійник. У програмі «Вечер с Владимиром Соловьевым» від 19.09.17 найщирішим з них був, мабуть, Ігор Марков. Це був непростий «Вечір» для Соловйова. По-перше, Саакашвілі не виправдав надій соловцовських «експертів» і не влаштував майдан по поваленню Порошенка. По-друге, Порошенко остаточно домовилося з Трампом про передачу Україні летальної зброї. Треба було якось відповідати. І «український експерт» Ігор Марков відповів. «Ну, скільки нас, хохлів, у Росії? — поставив риторичне питання Марков, використовуючи навіщось лайливу українофобську кличку по відношенню до народу, до якого себе зараховує. — Два-чотири мільйони, з яких більше половини — мужики». І тут звернувся до Соловйова з проханням: «Ну, дайте нам зброю, ми сформуємо 100-тисячну армію і підемо воювати».

Соловйов на хвилинку застиг, прислухаючись до мікрофону у вусі, а потім чомусь не став розвивати цю тему. Мабуть, йому порадили не озброювати 100-тисячну армію під керівництвом Ігоря Маркова у зв’язку з непередбачуваними наслідками цього кроку. Проте Марков абсолютно не засмутився від того, що його прагнення піти на чолі 100-тисячної армії в бій проти бандеровців було задоволене негайно. Натомість увесь світ побачив, який він відважний герой. І тут все спробував зіпсувати В’ячеслав Ковтун, який підкрався з єхидним питанням, мовляв, хто заважав йому, Ігорю Маркову, вирушити воювати на стороні «ДНР» і «ЛНР»? На що Ігор Марков спочатку резонно відповів, що сидів у в’язниці, а коли єхидний Ковтун зауважив, що його відразу випустили, Марков розставив всі крапки над «i», солідно відповівши: «У кожного своє завдання».

І негайно продемонстрував, у чому полягає його завдання, показавши зразок політичної експертизи високого рівня. У цей момент в студії Соловйова вже перейшли до обговорення питання про те, чому американці вирішили використовувати саме Саакашвілі для розв’язування війни з Росією. Хід думок російського «експерта» Куликова був такий: Трамп зажадав від Порошенка в обмін на летальну зброю розпочати війну проти Росії. Навіщо це Трампу, «експерт» Куликов не уточнив, але всі патріоти і так знають, що будь-який американець мріє знищити Росію, а оскільки Трамп американець, то... Так-от, Трамп доручив Порошенку воювати з Росією, а оскільки Порошенко напевно злякається, то тут і знадобиться Саакашвілі. Він негайно створить український ГКЧП, сам його очолить і відразу ж оголосить війну Росії.

Пред’явивши приголомшеній публіці настільки майстерно закручений сюжет, політолог Куликов поділився з нею єдиним питанням, на яке у нього не було чіткої відповіді. «Не знаю, чому на цю роль американці вибрали саме Саакашвілі», — мрійливо протягнув Куликов. І тут «український спецексперт» Марков продемонстрував свій гострий, як скальпель, аналітичний розум. «Я знаю абсолютно точно відповідь на це питання, — з видом Шерлока Холмса, що пояснює нетямущому докторові Ватсону розгадку складного злочину, сказав Марков. — Лише Саакашвілі не зможе домовитися з Кремлем і перейти на його бік. А решта українських політиків неодмінно спробує це зробити», — сказав Марков, після чого зробив невелику паузу, під час якої камера крупно показала його обличчя, аби телеглядачі переконалися, що так, в Україні є політики, які охоче переходять на бік ворога. «А в кінці вони його «приб’ють», — з погано прихованим злорадством передбачив Ігор Марков долю Саакашвілі...

Зворотного шляху до України для всіх цих маркових і олейніков не існує. Як би не склалася подальша доля України, кремлівським холуям і зрадникам там раді не будуть. Війна Росії проти України теж закінчиться просто тому, що нескінченних воєн не буває, і «українські спецексперти» в російському телевізорі стануть не потрібні. Після чого їх всіх чекає доля використаного туалетного паперу. Саме до цієї долі вони довго і старанно йшли.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати