Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Дихаюча імперія»

Стрижнем створеної в путінській Росії інфраструктури брехні є телевізор
19 квітня, 19:29
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Міністр закордонних справ Сергій Лавров 14.04.18 зробив вельми гучну заяву, широко розмножену російськими ЗМІ. Він оголосив про те, що міжнародні експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) не виявили в пробах, знайдених на місці отруєння Сергія та Юлії Скрипалів слідів російської отруйної речовини «Новачок», натомість виявили речовину BZ з арсеналу країн НАТО. Одним словом, британці і янкі отруїли Скрипалів, аби облити брудом Росію. У відповідь генеральний директор ОЗХЗ Ахмед Узюмджю заявив, що жодних слідів речовини BZ у пробах, узятих на місці отруєння Скрипалів, не виявлено. Тобто глава міжнародної експертної організації публічно привітав главу МЗС РФ, збрехавши.

МЗС РФ і його інформаційна обслуга брехали завжди. Але після заходу 18.04.18, що відкрив новий політичний сезон, МЗСовська брехня стала якоюсь зовсім вже оскаженілою. І Лавров, і Захарова просто висмоктують якісь речі з пальця і оприлюднюють їх на весь світ, абсолютно не піклуючись про те, що їх моментально спростовують і брехня стає очевидною. Остаточне перетворення МЗC РФ на відділ внутрішньої політики Адміністрації президента і повна ліквідація зовнішньої політики Росії та російської дипломатії як окремої сфери — ось, мабуть, одна з істотних характеристик нового політичного сезону.

Стрижнем створеної в путінській Росії інфраструктури брехні є телевізор. За даними «Левада-центру», 85% росіян саме з телевізора дізнаються новини про Росію і світ. А найпопулярнішими передачами у росіян є «Вечер» з Володимиром Соловйовим (34%) і «Вести недели» з Дмитром Кисельовим (29%). Тобто там, де концентрація брехні і ненависті значно перевищує середній рівень і сягає рекордної позначки. МЗСовська брехня вплітається в загальний потік телевізійної брехні і всередині цього потоку прекрасно почувається.

У програмі «Вечер» від 18.04.18 давали уроки хімії. Хімічна атака Асада на своїх громадян і отруєння Скрипалів були поєднані, і часто було незрозуміло, про що саме йдеться. Але глядачам зрештою стало зрозуміло одне: ані Асад, ані Росія нікого не труїли, оскільки їм нічим, а Скрипалів і громадян Сирії отруїли американці з британцями.

Крім того, в студії Соловйова страшенно веселилися з приводу ракетного удару США. Найбільше Соловйова та його «експертів» розсмішило те, що американці своїми ракетами нікого не убили. Це, на їхню думку, доводило, що США взагалі нічого не вартують. Голосніше за інших веселився депутат Железняк. «Це велика перемога сирійського народу!» — радів Железняк, — та Америка, яка нам загрожувала, виявилася безпорадною і безглуздою!».

Обличчя депутата Железняка світилося від щастя, коли він міркував про дурість і безпорадність американців, які — от дурні! — витратили купу грошей і нікого не вбили. «Це був найдорожчий салют на честь народу Сирії!», — вправлявся в дотепності Железняк. Після чого депутат Железняк почав підсміюватись над американськими санкціями: «Все, що роблять американці, — це «тягни-штовхай».

Тут своє слово вставив Соловйов: «Вони (США) кішечці хвіст ріжуть по шматочках, але не розуміють, що Росія не кішечка, а ведмідь, і коли цей ведмідь обернеться, мало нікому не буде!». Загрозливі пози, які постійно приймає Соловйов відносно Заходу і постійні зоологічні метафори, які він використовує, виглядають усе більш кумедно. Будучи зоозахисником, я проти будь-якого насильства над будь-якими живими істотами, але образ ведмедя, якому «хвіст ріжуть по шматочках» викликає мимовільну посмішку, а також питання, чи бачив Соловйов колись живого ведмедя.

Коли мова заходить про Захід, телеглядачам пред’являють яку-небудь карикатурну фігуру, наприклад, Майкла Бома або Миколи Злобіна. Дивлячись на те, як над ними глумляться, російський телеглядач повинен відчути свою перевагу і відчути національну гордість. У ролі карикатурного представника Європи в студії Соловйова цього разу польський журналіст Якуб Корейба. Проте Корейба, якого запрошують виключно для знущання, несподівано для Соловйова поставив декілька серйозних запитань, на які ані Соловйов, ані його «експерти» не змогли дати зрозумілих відповідей. «Коли б не Росія, американців у Європі давно б не було», — зауважив польський журналіст, на що Соловйов вибухнув досить незв’язними криками про 90-і, хоча упродовж усіх 90-х з Росії постійно звучав хор реваншистських голосів.

Коли Соловйов сів на свого улюбленого коника і став обурюватися, що весь світ бреше, одна Росія продовжує нести в світ правду, Якуб Корейба зауважив, що якщо Росія продовжуватиме протистояти всьому світові, то «вас не буде». Соловйов цілком очікувано заволав: «Ми були, є і будемо завжди!». На що польський журналіст резонно нагадав, що 1991 року розміри Росії скоротилися вдвічі щодо населення і вельми помітно щодо території.

І тут Соловйов зробив відкриття в політології. «Росія — дихаюча імперія!» — оголосив він здивованій аудиторії. І продовжив своє одкровення: «Ми обов’язково відновимося!». І далі, вже загрозливо на адресу польського журналіста та його країни: «Ви про нас не турбуйтеся, краще стежте за своїми кордонами!».

Відкриття у сфері гуманітарних наук у Росії здійснюються постійно. Тільки звикли до «ліберальної імперії» від Чубайса, як Сурков пояснив, що ми живемо в умовах «суверенної демократії». Тепер ось, виявляється, що наша адреса — «дихаюча імперія».

У зв’язку з цими заявами Соловйова, я звертаюся до Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга з рішучою вимогою нагородити співробітника Всеросійської Державної телерадіокомпанії Володимира Рудольфовича Соловйова медаллю НАТО «За особливі заслуги» («За похвальну службу»).

Так, я знаю, що цією нагородою заохочується військовий і цивільний персонал НАТО і не впевнений, що Володимир Рудольфович налужить до однієї з цих категорій. Але для мене зрозуміло, що жоден ваш співробітник за останні роки не зробив для зміцнення і розширення НАТО внесок, порівнянний з тим, який у щоденному режимі вносить Володимир Соловйов. Пане Столтенберг, ви маєте визнати, що не будь у Росії таких як Соловйов, ваш Північноатлантичний договір нікому й задарма не буде потрібен. Нагородіть його, адже людина докладає зусиль, себе не жаліє...

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати