Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Екосистема російської пропаганди

Держдеп США розказав про інформоперації РФ та її проксі
07 серпня, 11:43

Центр глобального взаємодії при Держдепартаменті США (Global Engagement Center) підготував доповідь «Основи російської дезінформаційно-пропагандистської екосистеми».

Об’ємний документ містить безліч конкретних прикладів, які свідчать про інтенсивність та масштаб операцій Росії в рамках інформаційної війни з США і Заходом в цілому.

ДЕЗІНФОРМАЦІЙНИЙ КОНГЛОМЕРАТ

Дослідження доводить, що Кремль створює розгалужену «екосистему» пропаганди та дезінформації. Російська «дезінформаційна» система, як з’ясували дослідники, це цілий конгломерат ресурсів для продукування і популяризації фейків і пропаганди. Екосистема дезінформації і пропаганди Росії — це набір офіційних і опосердованих проксі-ресурсів, каналів зв’язку і платформ, які Росія використовує, щоб створити і поширити помилкові наративи — інформаційно-ідеологічних установок, стверджується в документі.

«Екосистема», згідно із дослідженням, побудована на п’яти основних стовпах:

• офіційні канали інформації (офіційні сайти та акаунти відомств в соцмережах),

• фінансовані державою міжнародні канали поширення інформації (державні ЗМІ, міжнародні соціокультурні інститути, що фінансуються державою);,

• підтримка проксі-ресурсів,

• використання соціальних мереж для ведення інформаційної війни;

• дезінформація з використанням кіберзасобів.

«Кремль несе пряму відповідальність за розвиток цих тактик і платформ в рамках свого підходу до використання інформації в якості зброї», — розповідають автори доповіді.

ПРОКСІ

У документі приділяється особлива увага тактиці використання проксі-структур, які просувають прокремлівську дезінформацію і пропаганду. Як повідомляється в доповіді, деякі особи і установи, які стоять за цими структурами, отримують значну вигоду від явних зв’язків з Кремлем, інші ж прагнуть зберегти видимість незалежності від російської влади. Однак, як показує проведений Центром аналіз, насправді у них немає іншої мети, крім просування прокремлівського контенту.

У звіті згадується сім проксі-структур, до послуг яких вдається Кремль.

В тому числі:

•  багатомовне електронне видання «Фонд стратегічної культури», підконтрольне Службі зовнішньої розвідки Росії (The Strategic Culture Foundation);

•  псевдоакадемічний ресурс Інституту сходознавства РАН «Новое восточное обозрение», орієнтований переважно на Близький Схід, Азію і Африку (New Eastern Outlook);

•  базується в Канаді ресурс Global Research;

•  базується в Криму інформагентство «Новинний фронт» («News Front»);

•  багатомовний ресурс SouthFront, що спеціалізується на військовій тематиці;

•  ультранаціоналістичний портал Geopolitica.ru;

•  квазіаналітічний центр «Катехон» (Katehon) , що мовить на п’яти мовах.

Відзначається, що Кремль несе пряму відповідальність за функціонування цих платформ — йдеться про фінансові вливання.

ПРИКЛАДИ ТА СПРОСТУВАННЯ

Керівники Центру глобальної взаємодії, представляючи журналістам доповідь в ході брифінгу в середу, зазначили посилення російської дезінформації в зв’язку з пандемією COVID-19. «Російська екосистема дезінформації експлуатує страхи і сумніви, створюючи лякають і заплутують заяви щодо COVID-19, поширюючи їх і надаючи їм гучне звучання. Держдепартамент і наш центр виявляли цю дезінформацію як мінімум з початку лютого», — сказало в офіційній заяві.

Приділяють увагу дослідники і інформаційному протистоянню на українському напрямку.

Так, документ детально описує діяльність відомого ресурсу News Front. Зокрема, відзначається, що саме російське МЗС реагувало, коли ресурс видаляли із різних соцмереж і платформ. Окрім того, наводяться дані про те, що керівник сайту брав безпосередню участь в окупації Криму.

Росіяни вже прокоментували звіт. «Доповідь — спроба заглушити офіційні російські пропозиції про відновлення співпраці в ключових сферах, від яких залежить безпека всього світу», — зазначило Посольство РФ в США, вказало на фактологічні помилки в тексті (на їхню думку) та порекомендувало Державному департаменту США підписатися на акаунти Кремля, уряду Росії та МЗС РФ.

ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ ДЛЯ УКРАЇНИ

Як зазначають автори доповіді, документ підготовлено та оприлюднено для того, щоб «підвищити обізнаність про загрозу, яка походить від дезінформації» і налагодити міжнародний діалог з іншими народами для протидії пропаганді РФ.

Можливо, ця офіційна позиція Вашингтону нарешті вплине на напрямок різноманітних програм, що фінансуються Сполученими Штатами. Тому що до цього часу американські установи в Україні як вогню боялися слів «інформаційна війна із РФ» та «протидія російської пропаганді». Натомість фінансовані США програми були традиційно спрямовані на підтримку абсолютно інших, «нейтральних», тем. Одночасно американські представники в Україні не вбачали нічого поганого в виділенні допомоги медійним структурам та окремим персонажам, що активно просували російські наративи в українському медіа просторі. Тепер з’явився шанс на зміни.

Наприклад, може буде нарешті складено та визнано на міжнародному рівні перелік російських медіа-проксі, що працюють в Україні.

Хоча... Поки у Держдепу дійдуть руки до налагодження роботи в Україні, влада в Вашингтоні може змінитися, і все повернеться на кола своя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати