Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ексклюзив від «Еспресо»

Український телеканал зробив безпрецедентний проект, присвячений газеті «День»
28 жовтня, 12:46

Для історії українського телебачення спільний проект «Еспресо» і «Дня» — це без перебільшення безпрецедентний вчинок. Ніколи до цього ТБ не проявляло такого здорового інтересу до якісної друкованої преси — тим паче — не робило циклу із 6 окремих випусків. З нагоди 20-ліття «Дня» телеканал «Еспресо» приготував своїм глядачам унікальний контент — спеціальний проект, у випусках якого історія країни розповідатиметься через історію життя людей очима відомих українських журналістів «Дня». Кілька місяців автор сюжетів, журналістка телеканалу Катерина Супрун регулярно навідувалась до нас в редакцію, зустрічалася та багато спілкувалася з журналістами, вивчала історію видання. Вона зізнається, що робота над проектом «освіжила» її буденні обов’язки парламентського кореспондента.«Ця робота відрізнялася від буденної, бо це одночасно і історія про людину, і історія про газету, ще й певний зміст тематичний — «справа Гонгадзе», окупація Донбасу, історії про людей... Найскладніше було робити сюжет про головного редактора «Дня» Ларису Івшину, бо важливо все вмістити в обмежений час! Дуже багато залишилося «невиданим». На жаль, глядач побачить не все, але я намагалася передати основні думки та смисли, — коментує автор проекту Катерина Супрун. — Взагалі над проектом працювали два місяці. Знімали, коли був час і в журналістів «Дня», і в нас. З Валентином Торбою взагалі на вихідних зустрічалися, бо інакше не було часу. Паралельно писала сценарії та монтували матеріал, коли були вільні режисери монтажу. І по факту за два з половиною місяці ми зробили 6 цікавих серій».

За словами журналістки, працювати над проектом було дуже пізнавально. Власне, вона вважає себе людино «в темі» історії «Дня» і проблем, які газета висвітлює. «Газета «День» завжди була для мене у категорії якісної преси. Адже я з Дніпра і неодноразово як журналіст спілкувалася з Юрієм Райхелем, який пише для видання, — продовжує пані Супрун. — «День» — принципове видання, такою і має бути якісна преса. Спілкування з журналістами і, звичайно, з головним редактором це підтвердило. Як журналіст я живу постійно в «інформаційній ямі», вона не має дна, але тепер я точно знаю, де шукати «опору» і як виокремити найкраще. Окрема увага, звичайно, Бібліотеці газети «День». Я тепер постійно ставлю собі питання, чому раніше всього цього не знала, і не прочитала. Певно, для всього свій час. До прикладу, книга «Україна Incognita. Топ-25» була в мене вже давно, але ніяк руки не доходили, тепер ясна справа все змінилося. А серія «Новітня історія для «чайників», на мою думку, має бути обов’язково у кожного журналіста, особливо у молодого, бо коли відбувалися всі там описані події, багато хто був дитиною. А саме висвітлені у серії події і вчинки конкретних людей лежать в основі того, що відбувається зараз».

Журналістка «Еспресо» переконана, що спільний проект каналу та газети «День» знайде чималу когорту вдячної аудиторії, передовсім — мислячих людей, яким важлива природа речей, що відбуваються у державі. «Останнім часом ловлю себе на думці, що українські журналісти, експерти та політики... «заплуталися». Нам всім важко зосередитися та втриматися, інформприводи не живуть більше тижня, важко визначити головне. Проект до 20-річчя «Дня» дозволяє зупинитися та подумати над тим, де треба зосередити увагу, — додає журналістка «Еспресо». — Наше сучасне життя — це причини та наслідки, які потрібно оцінити та осмислити, на жаль, не всі це зроблять. Але хочеться вірити в те, що цей проект покаже де і як шукати головні смисли».

За форматом проект складається із шести випусків сюжетів про приватні історії журналістів «Дня», їхній шлях у професію та ключові теми, які багато років не покидають. Глядачі побачать випуски, у яких свою історію у «Дні» роскажуть: головний редактор газети Лариса Івшина, редактор відділу політики Іван Капсамун, редактор відділу економіки Алла Дубровик-Рохова, журналіст відділу політики Валентин Торба, редактор відділу суспільства Марія Прокопенко та редактор більд-редакції Микола Тимченко. Після того, як всі сюжети вийдуть в ефір, у форматі серіального теле-есе, канал на їхній основі зробить одну підсумкову стрічку.  Її, до речі, можна буде подивитися на сайті «Дня» у розділі «Відео».

Сюжети у рамках проекту виходитимуть в ефір вже з 31 жовтня, з понеділка по четвер, о 19.00 в програмі «Підсумки з Василем Зимою». Про спільний проект каналу і газети ведучий говорить із захопленням: «Це та історія, коли подібне притягує подібне. І газета «День», і телеканал «Еспресо»: а) проукраїнські ЗМІ; б) апелюють до здорового глузду і намагаються шукати і знаходити смисли; в) вони дають читачам і глядачам більше. І найголовніше — в інформаційному просторі треба завойовувати нові ніші і впливати на думки людей, тому це вчасно, і це має спрацювати».

«Ми, на жаль, знаємо історію найновішу України фрагментарно або ж на рівні власного сприйняття: об’єктивно висвітлити низку подій — не так просто. Окрім того, газета робить акценти, на які часто не зважають, і пояснює, що було і що буде. Робити читача знаючим — це прекрасна ідея. Це відкриє Україну по-іншому, — зауважує Василь Зима. — Скажу відверто: все, що робить «День», варто уваги. Найголовніше — ви формуєте душі і мізки активної української молоді. Інвестиції в майбутнє — ось, як на мене, найважливіша робота газети «День». Бажаю тільки більше проектів і ще багато років життя».

Отже, не пропустіть! Ексклюзивно спільний проект каналу «Еспресо» та газети «День» — з 31 жовтня, з понеділка по четвер, о 19.00 в програмі «Підсумки з Василем Зимою».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати