Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Фідбек» децентралізації

Власкор «Дня» з Вінниці перемогла в конкурсі журналістських робіт
07 червня, 12:02
ФОТО НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ КОНКУРСУ

Третій рік поспіль Вінницька обласна рада проводить конкурс «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади». Його мета — підвищення обізнаності населення про переваги та здобутки реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади, а також про найкращі практики, ініціативи й позитивні зрушення в розвитку територіальних громад. Цього разу в конкурсі взяли участь 26 журналістів із 17 засобів масової інформації та два фрілансери. Вони подали на конкурс 46 робіт, із них 22 — друковані статті, 12 — онлайн публікацій, 7 — відеосюжетів та 5 — радіоподкастів. Серед учасників були представлені журналісти 4 всеукраїнських, 8 обласних та 5 районних ЗМІ. Переможців визначали в номінаціях: «Найкращий радіоматеріал або відеоматеріал», «Найкраща онлайнпублікація», «Найкраща стаття». Серед номінантів — власкор газети «День» із Вінниці Олеся Шуткевич.

«Кореспондент газети «День» другий рік поспіль посідає призове місце серед друкованих ЗМІ, при цьому перемогу отримує не за певну публікацію, а за серію різнопланових статей, які показують процес децентралізації з різних кутів зору.

Публікації Олесі Шуткевич висвітлюють як переваги й здобутки реформи місцевого самоврядування, так і ті моменти, що випадають із поля зору законодавців реформи, але помітні, відчутні на місцях. І це важливо, бо ми всі проходимо непростий етап зміни системи влади — передачі повноважень і відповідальності на місцях, ми стали на цей шлях не декларативно, а фактично. Тому журналістський фідбек, який указує на успіх і помилки, виступає своєрідним дороговказом, як і куди слід рухатися далі», — зауважив голова Вінницької обласної ради Анатолій ОЛІЙНИК.

Він додає, що за три роки участь у конкурсі взяв 121 журналіст, а члени конкурсної ради оцінили 222 роботи — публікації в газетах, радійні програми, телевізійні новини, розміщені в 84 засобах масової інформації.

Цікавою є процедура оцінювання, адже представники конкурсної комісії виставляють оцінки в онлайн режимі, враховуючи такі критерії, як актуальність, фаховість (знання тематики), креативність, дотримання етичних норм та журналістських стандартів. Після завершення процесу система автоматично підраховує загальну кількість балів кожного учасника та визначає переможця в тій чи тій категорії.

«Більшість конкурсів із децентралізації (чи інших реформ, які відбуваються в країні) орієнтуються на регіональні голоси, тобто брати участь у них всеукраїнським виданням чи телеканалам зась. Хоча ми не менше, а подекуди й більше висвітлюємо «ребрендинг» громад, адже деякі з яких, завдяки децентралізації, можуть скласти конкуренцію «зіпсованим» мегаполісам. У «Дні» ми маємо розкішний український глянець «Маршрут № 1», який останнім часом орієнтується на малі міста, що готові формувати та транслювати власну інформаційну політику, готові виокремлювати власні «фішки», готові показувати їх іншим і вигравати, створюючи додану вартість для своїх територій, — каже Олеся ШУТКЕВИЧ. — Кожен конкурс — це можливість упевнитися, що ти «жива в професії», не втрачаєш свою фаховість, не переступаєш через стандарти, не обираєш, що легше, а несеш те, що важче й глибше. Творчі удачі — це мотивація писати досконаліше, щоразу таке враження, ніби стаєш навшпиньки та відчиняєш величезне вікно -заради актуального «Дня», заради своїх читачів».

Нагородження переможців конкурсу відбулося напередодні Дня журналіста. Вітаємо колег із перемогою й професійним святом! Нагадаємо, що наша власкор у Вінниччині цьогоріч також стала лавреаткою редакційної премії імені Михайла Василевського. Олесю, так тримати!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати