Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Головне – повага до читача»

Заступник головного редактора порталу «Український інтерес» Юрій Горбань — про те, чому медіа мають робити акцент на історіях успіху країни
23 серпня, 12:52

На початку цього року в українському сегменті інтернету з’явився новий цікавий онлайн-ресурс з красномовною назвою «Український інтерес». Поруч з традиційною для інформаційних медіа стрічкою новин, на порталі друкуються цікаві тексти в рубриках «Історія», «Кіно», «Музика». Сайт приділяє чималу увагу інфографіці та ставить за мету своїм контентом не багато не мало — виховати гідних громадян України. І ще цікава деталь — переважна більшість співробітників редакції «Українського інтересу» — студенти та вчорашні випускники журналістських факультетів. В чому ж полягає український інтерес в українських медіа «День» поцікавився у заступника головного редактора сайту Юрія ГОРБАНЯ.

— Наш ресурс почав працювати з 11 січня цього року. Колектив — це переважно студенти, які закінчили університет. Я, як викладач, кращих студентів завжди намагаюсь відразу направляти в практичну журналістику. Ці студенти виросли в незалежність Україні, молоді колеги, які живуть в нинішніх обставинах. Вони амбітні, технологічно розвинені, мобільні, — розповідає Юрій Горбань. — Намагаємося передовсім розширювати аудиторію якісним контентом. Ми практично не платили за рекламу. Довго шукали свою концепцію, вигадували цікаві рубрики, знаходили невідомих, але неймовірно крутих героїв для публікацій. А з початку літа почали рекламуватися у «Фейсбуці». Крім того, створили свою спільноту, де вже 11 тисяч шанувальників.

Хто є вашою потенційною аудиторією?

— У липні ми мріяли про відвідуваність у 200 тисяч читачів, а вийшло 250 тисяч. Це — непоганий результат для початку. Ми не використовуємо маркетингові штучні і дорогі ходи, а просо працюємо на совість і наші читачі, як і наші автори, — поділяють цінності «Українського інтересу».

Які це цінності? Власне, в чому, на ваш погляд, полягає «український інтерес» для інформаційного порталу?

— Сама назва проекту великою мірою говорить сама за себе про концептуальні заради нашої команди. Знаєте, Україна завжди шукає хто б нам міг допомогти — дати грошей, зброї, розуму чи ще чогось. Багато років наша так звана еліта кивала в сторону «старшого брата». Зараз — у бік США, Німеччини чи ще когось. Ми намагаємося показати, що Україна — це самостійна і повноцінна держава. Ми можемо бути незалежними ні від кого. Мріємо, щоб іноземні країні бачили нас у якості повноцінних партнерів, гідних і самодостатніх. А не прохачів. У нас величезна історія, неймовірні традиції, але про це мало хто знає навіть в середині самої країни. Багато для відкриття України українцям та світу робить «День» і ваш проект «Україна Incognita». Ми пішли також цим шляхом. Маємо окрему рубрику про історію, де публікуємо важливі для переосмислення нашої минувшини тексти. Наша мета — подати маловідомі сторінки історії в цікавому контексті. Показати, що українці — це нація, яка перемагала. Звичайно, ми пишемо не лише про перемоги, адже переписати історію неможливо. Але, здебільшого, шукаємо героїчні історії з щасливим кінцем.

Думаю, що ми відрізняємося від інших тим, що, показуючи всілякі сторони життя українців, в тому числі трагічні, прагнемо все таки робити акцент на історіях успіху. Ми хочемо виховати почуття національної гідності в українців. Коли більшість пише, що «все пропало» — в країні тотальна корупція, продажні суди і все погано, а буде ще гірше... Ми знаходимо героїв, які попри обставини перемагають, творять, роблять відкриття. Тобто, гасло «все пропало» — не для нас. Ми пишемо, що можна перемагати в усіх напрямках і намагаємося за допомогою експертів та авторів показати як саме цього досягнути. Ми не пише про політичні партії і їхні заяви як такі, якщо ці повідомлення не несуть серйозної важливості для країни. Популістські заяви ми не подаємо взагалі, також не влазимо в корпоративні конфлікти, як інші медіа, котрі з’ясовують між собою стосунки своїх власників.

Ми зовсім не ресурс ура-патріотизму. Якщо є хороші матеріали російською мовою — публікуємо російською. Коли на сайт пишуть блогери з Росії — також даємо текст мовою оригіналу. Звісно, розуміємо, що мільйонні цифри відвідувачів ми поки не покажемо. Це купується через рекламу, я про псевдо-читачів, яких накручують собі деякі українські сайти. Нехай в нас невелика аудиторія, але ми її знаємо і цінуємо.

Редакція «Українського інтересу» переконана, що нам всім разом треба лікувати депресивну націю. Коли увімкнеш телевізор і подивишся новини, то можна з’їхати з глузду. Один кримінал і «все пропало». Смерть, стихія, страх, скандал, сенсація — звісно, ці теми дають рейтинги. Як колишній телевізійний можу сказати, що рейтинги кримінальних новин — найвищі. Ми ж цього свідомо уникаємо, бо шукаємо приклади гідності. Ми цілковито уникаємо жовтизни, бо поважаємо своїх читачів. Сьогодні досить мобільний світ. Довгі тексти, важку аналітику буває важко сприймати у форматі он-лайн. Це прерогатива видань як «День», де подано неймовірної якості аналітичні матеріали. Ми ж працюємо в он-лайні, намагаємося писати коротко і сильно, про Україну і світ в українському контексті, розвиваємо інфографіку, читачі сприймають інформацію зором. Прагнемо постійно розвиватися, працювати над собою і вдосконалюватися. Дякуємо, що таке поважне видання, як «День» помітило наші перші кроки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати