Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Історія — це видобування сенсів для майбутнього»

Під час зустрічі з Ларисою Івшиною літньошколярі зрозуміли, для якої країни «День» готує журналістів
07 липня, 21:05
Фото Миколи ТИМЧЕНКА, «День»

7 липня закінчився перший робочий тиждень літньошколярів «Дня»-2017. За цей короткий період часу ми глибше познайомились з виданням, тож були готові до серйозної бесіди — зустрічі з головним редактором Ларисою Івшиною. За традицією, відбулася не лише «ініціація» молодших колег, а й змістовна дискусія стосовно наріжних проблем української сучасності. Моральний вибір, відповідальність за нього, за історію, реалії новітньої журналістики — питання невичерпні, але «острів» Літньої школи за ці години почав процес перетворення на «материк» інтелектуальної думки.

«Немає провінції, якщо є люди, які мислять непровінційно», — нагадала нам пані Івшина. Вона наголосила, що аби розібратися, де добро, а де зло, потрібна велика робота — душі, розуму, не однієї Літньої школи.

«НЕ ГОВОРИ НЕПРАВДИ, А ЯКЩО НЕ МОЖЕШ СКАЗАТИ ВСЮ ПРАВДУ, ТО МОВЧИ»

Марія ГОРШКОВА, Хмельницький національний університет:

— Саме із таким висловом відтепер у мене асоціюється Лариса Олексіїївна. Безкомпромісна у ставленні до історії рідної країни – саме такою я її і уявляла, коли читала «Екстракт 150». Це людина, яка справді знає, що потрібно українському суспільству і як наполегливо до цього потрібно йти. Під час зустрічі не переставала дивуватися широченному світогляду і напряму, у якому мислить пані Івшина. Вона, очевидно, краще розуміється на особливостях української політики, історії, зв’язків з минулим, ніж українські політики (причому деяких взагалі важко назвати цим почесним званням!).

Опісля залишився такий присмак недочитаного і поки ще не осмисленого мною досвіду рідної країни, яку я так сильно люблю. Хочеться додати (зважаючи на те, що я студіюю філологію і колись навчатиму дітей), що у мене є нестримне бажання розвиватись, доносити молодому поколінню все, що стосується України саме так, як Лариса Івшина.

«ЯКЩО ТИ ВИРІШИВ БУТИ СОБОЮ, ТОДІ ЦЕ НАЙБІЛЬШИЙ ВИКЛИК У ЖИТТІ»

Оксана СКІЛЬСЬКА, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, Львівський національний університет ім. І. Франка:

— Всі розуміють, що посада головного редактора вимагає рішучості, холоднокровності й високого професіоналізму. Лариса Олексіївна Івшина наділена всіма цими якостями. Окрім того, вона щира і відкрита людина, яка завжди поважає своїх співрозмовників. Незважаючи на те, що мій журналістський досвід зовсім невеликий, я не відчувала себе новачком, бо розмова була на рівних, а не як між босом і його працівником.

Лариса Олексіївна дала декілька порад, до яких варто прислухатись. На одну з них я звернула особливу увагу: «Якщо ти вирішив бути собою, то це найбільший виклик у житті». Справді, бути чесним і щирим щодо себе та інших людей, працювати професійно і самовіддано, боротися з несправедливістю та брехнею, відстоювати власну думку, яку не поділяє твоє оточення, дуже важко. Але немає нічого неможливого. І прикладом цьому є Лариса Олексіївна Івшина.

«ЯКІСНА ЖУРНАЛІСТИКА — ЦЕ НАСАМПЕРЕД ІДЕЯ»

Марія ОРИЩИНА, Національний університет «Острозька академія»:

— У рамках цієї зустрічі я зрозуміла одне: щоб досягти успіху, ти повинен пам’ятати  своє історичне минуле, розуміти сучасність, а тоді мріяти про гідне майбутнє. Аналізуючи цю подію, варто говорити не лише про приємне спілкування та отримання нового досвіду, а й про переосмислення деяких питань та формування нового бачення. Після такого діалогу стає зрозуміло, що якісна журналістика — це насамперед ідея, яка є наскрізною у цій роботі.

«ХОЧЕТЬСЯ ВІРИТИ, ЩО МИ СПРАВДІ СТАНЕМО НОВОЮ ГЕНЕРАЦІЄЮ»

Олександр ПОДВИШЕННИЙ, Національний університет «Острозька академія»:

— Моє перше знайомство з Ларисою Олексіївною відбулося ще в стінах Острозької академії. Тоді нам, юним студентам, було багато чого не зрозуміло, та й зараз питань більше, ніж відповідей, однак це показник сталого розвитку особистості. «Історія, — як зауважила пані Лариса, — це видобування сенсів для майбутнього». Хочеться вірити, що ми справді станемо новою генерацією й не будемо повторювати помилок минулого.

Приємно, що Лариса Івшина відзначила, що читачі «Дня» з цікавістю стежать за Літньою школою та її вихованцями. Постараємося виправдати їхні очікування!

Нагадаємо, що Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати