Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Каналу потрібен технократ-профі»

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко – про звільнення Зураба Аласанії з посади гендиректора НТКУ та майбутнє Суспільного ТБ
04 листопада, 13:45

Генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія цього тижня подав у відставку. Своє рішення він ексклюзивно прокоментував «Дню» (див. №198 від 2 листопада ц.р.), мовляв, «влада (руками Мінфіну) врахувала бюджет Євробачення в бюджет НСТУ на 2017 рік». Відтак, за словами Зураба, від 1,2 млрд грн, передбачених законом для розбудови Суспільного мовника в 2017 році, держава відбирає 450 млн грн витрат на Євробачення, 250 млн грн — у вигляді платні за трансляцію, 149 млн грн відбирає видатками і 46 млн грн комунальними платежами забирає місто. «Ще 112 млн грн апріорі йдуть на міжнародну діяльність (олімпіади, чемпіонати світу тощо). В залишку — 193 млн грн, — зауважує Зураб Аласанія. — Тобто це на перебудову 32-х застарілих морально, фізично і технічно підприємств? Із нулем на виробництво і середньою зарплатнею в 2 300 грн. З того залишку? І після цього казати країні і світові, що ми будуємо Суспільне?»

Це рішення керівника каналу «UA: Перший», і навіть більшою мірою його аргументація, — відразу викликали дискусію в медіа-середовищі про майбутнє Суспільного мовлення в Україні. Нагадаємо, старт цього каналу очікується на початку нового року. А вже навесні — вибори нового керівництва.

І хоча пов’язувати всі позитивні зміни на шляху такої непростої реорганізація старого і громіздкого Першого національного спочатку у «UA: Перший» (з більш сучасною стилістикою подачі) та в майбутньому з Суспільним ТБ не варто виключно з однією особою Зураба, він насправді прийшов на роботу зі своєю командою, якій вдалося (принаймні ззовні так виглядає) «розшевелити» стару машину Першого національного.

7 КВІТНЯ 2015 РОКУ. В «МИСТЕЦЬКОМУ АРСЕНАЛІ» ВІДБУЛАСЯ ПРЕЗЕНТАЦІЯ СУСПІЛЬНОГО МОВЛЕННЯ. ТОДІ БУЛО ПРЕДСТАВЛЕНО НОВИЙ БРЕНД МОВНИКА – «UA: ПЕРШИЙ», У ПРЯМОМУ ЕФІРІ БУЛО ЗМІНЕНО ЛОГОТИП ТЕЛЕКАНАЛА ТА ЗАПУЩЕНО НОВИЙ САЙТ. СУСПІЛЬСТВО ЗАВМЕРЛО В ОЧІКУВАННІ СУСПІЛЬНОГО ТБ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Очевидно, саме тому частина медіа-спільноти разом з громадськими діячами та навіть політиками буквально у день звільнення Аласанії створили коаліцію «За суспільне мовлення» та висунули публічні вимоги до тих посадовців та інституцій, які відповідають за ухвалення відповідних рішень зі створення каналу (як сприймається така «коаліція» див. у колонці автора «Дня» Наталі Іщенко «Про збочення в медіа, або Суспільне мовлення як фактор політики»).

«Тепер потрібна політична воля. Будемо контролювати і тиснути. Але людину, якій ми мали усі підстави довіряти, людину по той бік процесу ми втратили зі звільненням Зураба. І сталося це, на жаль, з цілком банальних причин. Зураб Аласанія відмовлявся йти на будь-які компроміси з владою у питаннях пов’язаних з виходом в ефір «UA: Перший» програм розслідувань щоразу, коли подібні компроміси від нього вимагались. Як наслідок, ті кого він не чув, перестали чути його. Саме тому ціла низка питань пов’язаних зі створенням Суспільного залишилась невирішеною, — прокоментував «Дню» член коаліції «За суспільне мовлення», журналіст програми «Схеми» Михайло ТКАЧ. За словами журналіста-розслідувальника, існують побоювання, що розслідування з ефіру каналу взагалі зникнуть. «З різних джерел ми отримуємо сигнали про те, що може бути спроба завадити виходу програми «Схеми» у ефірі «UA: Перший» з нового року шляхом неперепідписання контракту на 2017-й рік», — додає він.

Про перспективи майбутнього мовника та ймовірну зміну ефірної сітки каналу «День» розпитав у голови Держкомтелерадіо Олега НАЛИВАЙКА, який, згідно зі змінами до статуту НТКУ, внесеними у вересні 2015 року, відповідає за звільнення і призначення керівника НТКУ.

— Звільнення Зураба Аласанії — це його приватна справа. Дійсно, у нас були дуже важкі два роки, і я Зураба в тому розумію, адже ті питання, які по реформуванні каналу він вирішував, проходили важко. Прикута велика увага. Однак, запевняю, з першого січня суспільне буде працювати, — зауважив Олег Наливайко. — Чому він звільнився? Я думаю, що нерви не витримали. А головне — Євробачення. Сьогодні вкрай складно йде погодження необхідних законопроектів, складна фінансова ситуація в країні. Скажу так: зараз мене не турбує питання, чи буде без Зураба Суспільне чи ні, — однозначно буде. Є кому підхопити розпочаті ініціативи. Мене більше турбує проведення Євробачення, адже багато контактів з організаторами були зав’язані на ньому.

Ви сказали «є кому підхопити». Які кандидатури ви особисто маєте на увазі?

— Зураб відпрацює стільки, скільки треба. Протиріч у нас немає, триває здоровий робочий процес. Ми вже направили лист із заявою Зураба на Кабмін, адже процедура його звільнення вимагає урядового узгодження. Прізвищ кандидатів наразі не називаємо. Є заступники Зураба, які добре знають свою справу, — хто питання регіональної політики, хто контентні особливості, технічні виклики чи фінансові моменти. В даному випадку провалів не має бути. Хочемо упродовж тижня провести перемовини з медіа-спільнотою, можливо, з’ясувати їхні побажання.

Моя думка чітка — ми повинні наймати на роботу не генерального директора, а виконуваного обов’язки — до виборів. Вибори керівника Суспільного ТБ, за нашими прогнозами, відбудуться у березні місяці наступного року. Бажано, щоб людина, яка зараз підхопить роботу, не мала амбіцій балотуватися на посаду керівника, такий собі технократ-профі.

Я припускаю, що Зураб сам може подаватися на посаду керівника Суспільного. Звичайно, йому краще балотуватися з позиції громадського активіста, медіаексперта, ніж у статусі керівника, людини «зсередини». Ми ж розуміємо, що залишається чимало проблем, які треба встигнути вирішити, налагодження роботи з профспілками, НСЖУ і т.д.

Деякі журналісти заявляють, що їхні проекти з ефіру «UA: Перший» можуть зникнути...

— Жодних серйозних змін в редакційну політику нове керівництво НТКУ вносити не буде. Залишилося до старту Суспільного ТБ два місяці, а до виборів нового правління — 5 місяців. Насправді, якщо говорити про роботу на шляху до реалізації Суспільного, то головою комісії зі створення каналу був я, а не Зураб. Це була важка бюрократична робота, фінансова, організаційна. Перший етап її вже зроблений. Зараз триває другий етап, який і без Зураба завершиться — є хороші юристи, фінансисти... Запевняю, немає ніяких сумнівів. Однак проблеми приховувати не треба. Враховуючи, що йде складна реформа — 8 тисяч людей, структурні підрозділи в кожній області (а це великі компанії, їх треба об’єднати, пояснити нові вимоги), — нам сьогодні як ніколи потрібна підтримка і українського суспільства загалом, і медіаспільноти зокрема.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати