Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кон’юнктурність перемагає людяність

Ігноруючи тему Голодомору в Меморіальний тиждень, центральні канали залишаються поза важливим для суспільства контекстом
26 листопада, 00:00

Завтра завершується Меморіальний тиждень. У четверту суботу листопада — День пам’яті жертв Голодоморів та політичних репресій — вся Україна запалить у своїх вікнах свічку пам’яті. Як заповідав Джеймс Мейс. Попри те, що цього року з високих кабінетів не надійшло жодних імпульсів відносно офіційних заходів щодо вшанування пам’яті мільйонів винищених українців, упродовж усього тижня люди за власним бажанням приходили до Національного музею «Меморіал пам’яті жертв Голодоморів України» в Києві, щоб запалити свічку й помолитися.

У Римі, на одній із центральних площ італійської столиці, українська громада провела жалобну акцію «Не дамо згасити свічу пам’яті», звернувшись до уряду з закликом визнати Великий Голод геноцидом українського народу. Рим підтримав вимоги української громади. Акція «Не дамо згасити свічу пам’яті» у вічному місті — одна з багатьох, які відбулися в західноєвропейських столицях.

Водночас цьогорічний Меморіальний тиждень став своєрідним тестом і для влади, і для суспільства, і для українського телебачення. Чи не була трансляція програм і фільмів, присвячених трагічним подіям 1932—1933 років, які пожвавилася протягом останніх років, даниною тодішньому президенту? Чи усвідомили менеджери та власники каналів, навіщо вони ці програми та фільми транслюють? «День» переглянув сітку мовлення центральних каналів, щоб зрозуміти, наскільки щирим (чи навпаки, просто кон’юнктурним) був український ефір, адже тепер тема Голомору позбавлена владного маркера.

Першим тривожним дзвінком, який засвідчив, що результати нашого моніторингу будуть далеко не втішними (хоча особливих ілюзій ми й не мали), став намір ICTV показати в Меморіальну суботу сумнозвісний пропагандистський фільм «Ми з майбутнього-2» (детальніше «День» писав про це в середу, 24 листопада). Хоча завдяки протестам українців показ фільму відклали, теми Голодомору чи політичних репресій ICTV вирішив уникнути.

Незважаючи на заклик Нацради з питань телебачення та радіомовлення вшанувати пам’ять жертв Голодоморів, показ відповідних фільмів та програм у суботу запланований лише на каналах «Культура», ТЕТ і Першому Національному. І в ефірі 5-го каналу відбудеться телемарафон-реквієм «Пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років» з нагоди 77-х роковин Голодомору. Здивував також патологічно розважальний М1. У суботній телепрограмі з сьомої ранку до дванадцятої ночі замість традиційного наповнення ефіру — заставка «День жалоби».

Не варто було очікувати ініціативи і від «Нового каналу» чи новоствореного розважального «2+2». У їхньому ефірі традиційні футбол, голівудські бойовики і серіали в стилі «Вороніних» та «Ранеток». Жодних згадок про трагедію і День скорботи немає на «СІТІ», який останнім часом гучно заявляв про виробництво якісних історичних програм, натомість ефір заповнений документальними (!) проектами типу «Як відходили кумири», «Мегаспоруди».

У «плюсів» — «свято кожен день» (саме такий слоган «висів» на сайті «1+1» упродовж Меморіального тижня). У суботньому ефірі — жодних згадок про українську трагедію, натомість покажуть латвійський документальний фільм «Радянська історія» про історичні події в СРСР перед початком Другої світової війни.

На СТБ упродовж суботи, з 13.00 до 17.00 — «Танцюють всі», а потім співають у проекті «Х-фактор». Нічого, що стосувалося б подій, які хвилюють українців як всередині країни, так і за кордоном, не покаже ТОНІС, а також ТВі (!), який ще півроку тому під час «частотного» процесу скаржився на апатичне українське суспільство, яке не може стати на захист каналів, які начебто уболівають за інтереси цього суспільства... А чому суспільство повинне захищати канал, який в такий день показуює документальний фільм про мирні будні танкових полків Радянської армії?

Не відзначився людяністю і канал «Інтер». У його суботньому ефірі — ювілейний концерт групи «Любе» та Ігоря Крутого. А канал із гучною назвою «Україна» поставив документальний фільм «Творцы Голодомора» на 03.50 з п’ятниці на суботу, а 27 листопада покаже «Народну зірку» та «Оголену красуню».

У той час, коли більшість каналів співатиме, танцюватиме та оголюватиметься, тисячі українців запалюватимуть свічки в своїх вікнах і вшановуватимуть пам’ять замордованих голодом земляків. Якщо до цього не доростуть і наші телеканали, зрештою їм доведеться перелаштовувати своє мовлення виключно на високі кабінети...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати