Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міжнародний день поширення інформації про проблеми цунамі

01 листопада, 16:55

5 листопада світова спільнота відзначає Міжнародний день поширення інформації щодо проблеми цунамі. Цей день було внесено до переліку Міжнародних днів ООН у грудні 2015 року з ініціативи Японії. Адже ця країна розташована в сейсмічно небезпечній зоні й накопичила величезний досвід із заходів щодо реагування та відновленню після природних катастроф. Цунамі — одне з найсмертоносніших стихійних лих, яке за останнє століття забрало життя понад 250 мільйонів людей.

Тож Міжнародний день поширення інформації про проблеми цунамі — це низка важливих заходів для просування Сендайської рамкової програми. Це програма заходів, які спрямовані на зниження ризиків стихійних лих, впровадження сталого розвитку та посилення наукової і технічної роботи в цих напрямах. Програма розрахована на 15 років (із 2015-го до 2030 року) й підтримується 187 державами.

Цікаво, що дату цього важливого дня обрали на згадку про історію «спалення рисових снопів». Якраз того дня 1854 року японський фермер помітив, що хвилі океану стрімко відкочуються від берега. Зрозумівши, що це передвісник цунамі, він підпалив свій урожай, а кіптява й дим послужили сигналом для його односельців, завдяки якому всі встигли врятуватися.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати