Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Михайло Грушевський»: одкровення

Сьогодні — телевізійна прем’єра нового фільму із серіалу «Гра долі» від студії «ВІАТЕЛ»
18 травня, 09:12
ВЕСІЛЬНЕ ФОТО МАРІЇ ТА МИХАЙЛА ГРУШЕВСЬКИХ, 1896 рік / ФОТО НАДАНО ВАСИЛЕМ ВІТРОМ

Серіал документальних фільмів «Гра Долі», який знімає вже понад 10 років київська студія «ВІАТЕЛ» у жанрі документалістики, минулого року поповнився новою роботою. До 99 серій про Тараса Шевченка, Лесю Українку, Василя Стефаника та інших класиків літератури, а також визначних історичних особистостей — княгиню Ольгу, Богдана Хмельницького, Івана Мазепу — у приєдналася картина про Михайла Грушевського. Про її кінотеатральну прем’єру «День» писав у матеріалі «Відчути Грушевського» (№190, від 26 жовтня 2016 року). Сьогодні ж — картину вперше покажуть на центральному ТБ. На телеканалі «Культура» перша частина фільму «Михайло Грушевський» вийде в ефір сьогодні, 18 травня, о 21:30 (з повтором 19 травня о 11:30). А друга — завтра, 19 травня, о 21:30 (з повтором 20.05.17 о 11:30).

Як розповів «Дню» президент студії «ВІАТЕЛ», завідувач кафедри режисури телебачення Національного університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого Василь Вітер, над картиною працювали понад три роки. «Для створення цієї стрічки опрацювали чимало архівного матеріалу, адже Грушевський — це дуже потужна історична постать, яка, зізнаюсь, одразу нам не давалася «в руки», — зауважив Василь Вітер.

Творці стрічки запевняють, що постать Михайла Грушевського як вченого-історика, громадського та політичного діяча — благородний матеріал для кінематографістів, однак на сьогодні повноцінних картин про його життя і творчість майже не знято.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати