Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наскільки близькі ми до НАТО?

Про акценти, з якими висвітлювали українські ЗМІ візит Генсека Північноатлантичного альянсу до України, і чому тут важливі правильні слова
25 вересня, 13:00
22 ВЕРЕСНЯ 2015. АДМІНІСТРАЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА ПЕРЕД ПОЧАТКОМ ЗУСТРІЧІ З ГЕНСЕКОМ НАТО ЄНСОМ СТОЛТЕНБЕРГОМ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Цього тижня в Україні відбулася надзвичайно важлива подія — візит Генсека НАТО Єнса Столтенберга та спільне засідання Ради національної безпеки і оборони — вперше в історії відносин між Альянсом і РНБО (детальніше у статті «РНБО і Столтенберг. Iсторичне засідання» від 23 вересня 2015 року. — Авт.). Як наслідок — підписання трьох документів: Дорожньої карти програми Партнерства зі стратегічних комунікацій, спільної декларації щодо посилення обороно-технічного співробітництва України з НАТО і угоди про статус представництва НАТО в Україні. Як висвітлювали цю безпрецедентну подію українські медіа? Які смисли вкладали у свої сюжети і статті, на чому акцентували увагу і яких експертів запрошували? Про це — у огляді «Дня».

«В Україні відбудеться референдум щодо вступу до НАТО. Київ суттєво підвищує статус представництва Альянсу в Україні... Генсеку продемонстрували чергові докази російської військової агресії на Донбасі, а той вкотре закликав Росію вивести з України свої війська та виконати нарешті свою частину зобов’язань за Мінськими угодами», — така підводка до сюжету про візит генсека НАТО Єнса Столтенберга до України прозвучала у студії «1+1». «Плюси» розпочали говорити про НАТО і Столтенберга ще у випусках ТСН за 21 вересня. Загалом за цей тиждень канал видав до десятка сюжетів, присвячених питанню євроатлантичної інтеграції. Грамотні акценти — Україна і НАТО сьогодні близькі як ніколи раніше, референдум — буде, правда, не скоро, уточнюють журналісти. Чому ж не скоро? Така позиція глави держави — Україна не готова до членства в НАТО, а рішення про проведення всенародного референдуму буде прийнято Президентом після усіх потрібних реформ.

ПЛУТАНИНА У ЦИФРАХ

Тут варто нагадати, що громадяни України можуть пришвидшити цей процес і реалізувати своє право на ініціативу всеукраїнського референдуму шляхом збору підписів, яких має бути не менше трьох мільйонів. І це вже питання до «громадянського суспільства» — чи готове воно заявити свою принципову позицію? За словами Петра Порошенка, за останніми даними опитувань, більше 60% українців підтримують вступ до НАТО. Раніше, у кінці липня, соціологічна група «Рейтинг» також оприлюднювала свої дані опитування, згідно з якими якби на той час проводили референдум щодо вступу України до НАТО, таке рішення підтримали б 44% українців.

НА ІСТОРИЧНОМУ ЗАСІДАННІ ЖУРНАЛІСТИ ЧУЛИ ОДНІ І ТІ Ж СЛОВА. ВИСНОВКИ Ж ЗРОБИЛИ РІЗНІ, ІНКОЛИ — КАРДИНАЛЬНО ПРОТИЛЕЖНІ... / ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

А що ж у цей час роблять «Вести», яких після зміни редакторів перестали вважати антиукраїнськими? Газета друкує дані власного опитування, проведеного на сайті: згідно з ним 61% респондентів не підтримує членство в НАТО. Усе вказує на месиджі, що намагається донести видання, — і в категоричній позиції «експерта» — нас не приймуть в НАТО, і в іронічному заголовку «Атлантичний мезальянс: знову ідемо в НАТО?», і в тому, що поряд вміщена замітка про «вибори ДНР і ЛНР» — без лапок! І навіть в тому, що така подія не стала для газети приводом винести її на першу шпальту. Можливо, ще рано списувати «Вести» у цій інформаційній війні?..

«НЕ ГРОМАДЯНСЬКА ВІЙНА, А РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ»

А тим часом телеканал ICTV зосередився на питанні скоріше українсько-російських відносин, ніж майбутньої євроатлантичної інтеграції. Хоча висловлювання перших осіб України, а особливо генсека НАТО про роль Росії у цій війні, також дуже важливі. «Для засідання Радбезу припасли нові докази того, що в Україні не громадянська війна, а російська агресія з її військами та зброєю», — говорить репортер у сюжеті «Фактів». І це — важливий акцент на формулюванні. Та чи розуміє це сам Єнс Столтенберг?

«Я уважно слухав інформацію, яку мені надали на засіданні РНБО. Інформацію, яка доводить, що Росія продовжує підтримувати сепаратистів командуванням, управлінням, підготовкою, обладнанням і що російські військові присутні на сході України», — говорить генсек. «Підтримувати сепаратистів» — ось ключове і дуже небезпечне формулювання, адже це знову повертає нас у площину дискусій «громадянська війна чи окупація» тоді, коли дискутувати уже немає про що і є сотні доказів саме агресії, військової інтервенції, окупації, війни, «геноциду українців», якщо хочете, але не «внутрішніх конфліктів» і не «підтримки сепаратистів».

І знову ж таки, коментуючи сюжет, телеведуча «Фактів» говорить: «Президент Порошенко не відкидає проведення референдуму щодо вступу в НАТО... Щоправда, доки у країні триває локальний військовий конфлікт і збройні сили далекі від стандартів блоку, вступ практично нереальний». Ось простий приклад того, як різниця у формулюванні акцентів впливає на світосприйняття глядача.

КОЛИВАННЯ У ФОРМУЛЮВАННЯХ

А от «Інтер» був більш оптимістичний у своїх формулюваннях. Саму присутність генсека НАТО у «Подробностях» коментували сухо і лаконічно, проте після  сюжету телеведуча заявила, що репортерам каналу вдалося взяти ексклюзивне інтерв’ю Єнса Столтенберга, в якому він розповів, як Альянс допоможе Україні боротися з російською пропагандою, і відповів на запитання, чи зможе Україна в майбутньому стати членом НАТО, позитивно. Повну версію розмови з генсеком НАТО «Інтер» покаже у «Подробностях недели» 27 вересня.

Тим часом ТРК «Україна» надзвичайно обережні у своєму висвітленні події, а оцінку  питання членства України в Альянсі вирішили перекласти на народне волевиявлення. «Чи хочуть українці в НАТО?» — з такого запитання почала ефір підсумкових «Событий» 22 вересня телеведуча. Відповідь не прозвучала, адже тут чомусь не подали цифри опитування, як це зробили інші телеканали. До того ж голос за кадром коментує: «Єнс Столтенберг підтверджує — надані дані (щодо участі Росії у цій війні. — Авт.) співпадають із повідомленнями розвідки Альянсу, але загострення конфлікту НАТО не хоче». З чого зробили такий висновок журналісти — теж незрозуміло, адже про це сам пан Столтенберг не говорить... Як своєрідний «баланс думок» подано слова Арсенія Яценюка: «Настане час, коли буде оголошено про те, що Україна стала 29-м членом Північноатлантичного альянсу». Зараз у НАТО входить 28 країн, тож прогноз прем’єр-міністра досить оптимістичний. 

«Україна — цінний партнер НАТО, — каже генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, — уже понад 20 років». «Але Україна прагне стати членом НАТО», — каже Петро Порошенко. Це — стратегічне завдання №1. За словами Президента, євроатлантичний вибір на сьогодні підтримують 60% українців... Це — початок сюжету на «Першому». Ситуація із вектором і цінностями у каналу після того, коли нарешті розпочалася робота зі становлення суспільного мовника, суттєво поліпшилася. Більше того, здається, це єдиний український телеканал, який наголосив саме на членстві України в НАТО і його важливості для нашої держави.

ВІД «МИРНИХ ВРЕГУЛЮВАНЬ» ДО «ЗРАДНИЦЬКОГО ПОЗАБЛОКОВОГО СТАТУСУ»

«112 Україна» засвідчив повну «свободу і плюралізм думок». «Вступ України сьогодні в НАТО означав би, що всі країни-члени НАТО повинні вв’язатися у конфлікт, який є на території України. Очевидно, вони до цього не готові. Не впевнений, чи це послужило б мирному врегулюванню, яке ось-ось викристалізовується», — заявляв в ефірі каналу нардеп Остап Семерак. Очевидно, що українські депутати звикли говорити за всіх і навіть за Північноатлантичний альянс. Ще очевидно, що мислити у далекій перспективі у нас не прийнято. А між тим курс на вступ України до НАТО був закладений ще 12 (!) років тому — довгостроковий політичний аналіз і пам’ять треба ще потренувати. Водночас у цій же студії інший депутат Дмитро Сторожук говорив про те, що НАТО за час конфлікту на Донбасі зробило для України більше, ніж «всі ми разом узяті». На жаль, самобичування і возвеличення чужих замість того, щоб розгледіти своїх, для наших політиків теж характерна риса... Одним словом, не зовсім склалося з гостями у каналу. Хоча варто зауважити, що канал постійно і неодноразово запрошує для ґрунтовної розмови на ефіри членів Громадської ліги «Україна — НАТО». Щоправда, не завжди вони говорять про членство України в Альянсі...

Натомість на «Еспресо.TV» коментувати візит генсека НАТО до України кинули телевізійних «важковиків». Віталій Портніков у своєму відеоблозі розклав усе по поличках для глядачів телеканалу — від причин до наслідків. Зокрема, у цьому короткому відеокоментарі є те, про що не згадував жоден інший канал. «На щастя, наша країна починає відходити від зрадницького позаблокового статусу, який був частиною політичної програми московської маріонетки Віктора Януковича, а також програми Партії регіонів, сформованої з прихильників фактичної ліквідації української державності на догоду Володимиру Путіну та найближчому оточенню російського президента-агресора», — говорить Віталій Портніков і продовжує: «А ми, тому що були по-януковськи позаблоковими, зруйнували збройні сили і спеціальні служби, недооцінили небезпеку, змушені платити високу ціну: ціну територій, життя, спокою. І мені здається, що з цього потрібно зробити очевидний висновок — треба іти в бік до НАТО».

...А що ж відбувається в Україні насправді? У день візиту генсека НАТО журналіст «Дня» Валентин Торба написав на своїй «Фейсбук»-сторінці: «...заходжу на офіційний сайт НАТО. Читаю останню новину, яка присвячена нашій дружбі і райдужним перспективам співробітництва. І що я бачу? Порошенко: «Meaning also that Russia has to stop supporting separatists in eastern Ukraine». Повторюю — це на сайті НАТО слова глави нашої держави, в яких йдеться про підтримку Росією сепаратистів, а не про окупацію російськими військами української території». Сьогодні у стані інформаційної війни, яка триває (бо з російських телеканалів не зійшли висловлювання «ЗСУ обстріляли мирне населення», «в полоні каратєлів» і т.д.), кожне слово важить у розумінні процесів і в наших наступних діях — це повинні розуміти як журналісти, так і прес-секретарі, і спічрайтери у Адміністрації Президента. Можливо, із цим розумінням ми б швидше просунулися від стадії обговорень до стадії впроваджень.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати