Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Найбільша монета Британії

Стала початком серії про художників
29 листопада, 12:11
ФОТО REUTERS

Королівський монетний двір випустив свою найбільшу за усі часи монету — витвір, розміром 175 мм в діаметрі, вагою 5 кг і номіналом 5000 фунтів. Монета була створена як частина нової серії «Великі гравюри» Королівського монетного двору, яка віддає шану художникам, які працювали над британською монетою.

Перший художник, представлений у серії, — Вільям Вайон, був головним гравером «Королівського монетного двору» протягом 23 років — і аж до своєї смерті в 1851 році. Вайон був добре відомий своїм дизайном «Уна та Лев», що розміщені на монеті.

Дизайн вперше був показаний на золотій монеті за 5 фунтів у 1839 році, щоб відзначити початок правління королеви Вікторії за два роки до цього. Данина праці Вайона була виражена на серії монет вагою від 5 кг до 2 унцій.

Монета 5 кг, з якої була виготовлена лише одна, вже продана невідомому покупцеві.

— Серія «Великі гравці» відзначає деяких найкращих художників, які працювали над британською монетою, і ми з радістю розпочали її з дизайну «Уна та Лев» Вільяма Вайона, — заявила Нікола Хоуелл, директор відділу споживачів The Royal Mint. — Це, мабуть, одна з найбільш захоплюючих конструкцій серед колекційнмх монет по всьому світу, а перестановка на монети на п’ять і два кілограми дозволяє по-справжньому оцінити детальність дизайну».

Традиційні та сучасні методи гравюри були поєднані для створення цієї  монети, пояснюють представники Королівського монетного двору. Оригінальну матрицю, використану майже два століття тому, довелося цифрово сканувати, а потім лазери вирізали дизайн на монеті, перш ніж її відшліфували вручну.

Монета «Уна та Лев» доступна для придбання на веб-сайті Королівського монетного двору в різних оздобленнях, ціни починаються від 180 фунтів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати