Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Необ’єктивний погляд

АУП презентувала результати телевізійного моніторингу
24 листопада, 00:00

Позавчора Академія української преси оприлюднила дані дослідження новинних телепрограм десяти провідних українських телеканалів, яке проводилося протягом тижня — 23—28 жовтня. Перший Національний, «1+1», «Інтер», «СТБ», «Новий канал», «5 канал», «ICTV», «Тоніс», «НТН», ТРК «Україна» — новинні програми саме цих каналів стали предметом моніторингу, що проводився по класичній моделі контент-аналізу. Дослідження відбувалося за кількома параметрами: мірою збалансованості інтерпретації подій, рейтингом уваги до політичних суб’єктів, доступом політиків до новинного ефіру (обсяг синхрону) та типами новинного мовлення.

Як повідомили експерти, на сьогодні спостерігається загальна тенденція зменшення чистої політики в програмах новин. «Ситуація порівняно з тою, яку ми спостерігали в березні, тобто напередодні парламентських виборів, дещо змінилась, — повідомила Наталія Костенко, доктор соціологічних наук. — По-перше, дещо зменшилась доля внутрішньополітичних новин — зараз вона становить 22%, і ми бачимо деякі зниження цієї частки протягом останнього часу. Наприклад, в листопаді 2004 року (напередодні президентських виборів) доля цих новин становила 50%. Причому значно варіюється інтерес та увага до внутрішньополітичних новин на каналах: від 9% на «Новому каналі» до 31% на каналах «НТН», «1+1», «СТБ».

У ході дослідження новини розглядали також зі сторони висвітлення та представлення в матеріалах різних точок зору. За словами соціологів, цей показник є одним із основних у характеристиці демократичних новин. Як виявилось, на сьогодні 15% всіх повідомлень про Україну представлені двома точками зору, а, відповідно, 85% — тільки з однією. Цей показник (15%) вищий, ніж, скажімо, два роки тому (в жовтні 2004 року). Але попри все, він є ще досить низьким. Та на жаль, подача різних точок зору спостерігається тільки у найгостріших та очевидних конфліктах тижня.

Політичне поле, яке представляють нам новини, відзначається характеристиками стабільності протягом довгого часу. Разом з тим спостерігається зниження уваги до інституту Президента та Верховної Ради. У листопаді 2005 року увага до інститутів Президента та ВР складала 43% та 21%, в березні 2006 — 22% і 14%, а у жовтні цього року — 19% та 12% відповідно. В той час увага до Кабінету Міністрів залишається відносно стабільною. Підвищується увага до такого суб’єкту, як Україна — від 8% у листопаді минулого до 17% у жовтні цього року.

У конфліктному контексті відсоткова частка повідомлень така ж, як і в березні — 38%. Як виявили дослідження, даний контекст обговорення подій найбільш притаманний новинам «СТБ» (53%) та «Тонісу» (47%). Разом із тим зросла частка негативного контексту — з 1% у березні до 5% у жовтні. Найбільшою вона є на «НТН» та ТРК «Україна» (9%), «УТ-1» та «Інтері» (7%). Хоч як це дивно, але такий контекст взагалі відсутній на «Новому каналі». Щодо позитивізму, то частка висвітлення позитивних новин на «Новому каналі» становить 21%, а на «ICTV» — 20%. Частка позитивного контексту у вітчизняних новинах — 11%. Разом із тим, як зазначила Наталія Костенко, ми досить часто спостерігаємо, чуємо, що стало нудно дивитися новини. «Виходить певний парадокс: у той час, коли новини явно говорили неправду, емоціональний і інформаційний інтерес до них був дещо вищим, а сьогодні їх, безумовно, дивляться, але більшою мірою за звичкою. І того емоційного напруження, яке обіцяли новини на початку 2005 року, сьогодні не існує», — додала вона.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати