Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нові медіа у вимірі мистецтва

У травні у Києві відбудеться масштабний фестиваль візуальної культури. У програмі — фотографія та мультимедіа, відеоарт та відеоінсталяції, експериментальне кіно та медіа-перфоманс
14 березня, 16:40
РОБОТА ВАЦЛОВАСА СТРАУКАСА — КЛАСИКА ЛИТОВСЬКОЇ ФОТОГРАФІЇ — ІЗ СЕРІЇ «ОСТАННІЙ ДЗВОНИК» (1980-ті рр.) БРАТИМЕ УЧАСТЬ У ФЕСТИВАЛІ «ВІЗІЇ» / ФОТО НАДАНО ОРГАНІЗАТОРАМИ ФЕСТИВАЛЮ

«Візії» — новий проект від організаторів ChernihivPhotoFest, VAU-Fest і Культурного фотографічного центру PhotoCULT. Його першочергове завдання — ввести культуру візуального у поле інтересів українського глядача. Організатори хочуть створити платформу для діалогу між глядачем і художником за допомогою автентичних і сучасних форм візуальної «мови», об’єднати традицію з новими технологіями і дати можливість гостям фестивалю розширити свій візуальний досвід, стати безпосереднім учасником культурних перетворень.

Фестиваль стартує в Києві 24 травня і цілий місяць «житиме» на головних виставкових майданчиках міста: у Центрі сучасного мистецтва М 17, галереї «Лавра», «Я-Галереї», Центрі сучасного мистецтва Sоviart, будинку-музеї І.П. Кавалерідзе, галереї «Печерська», Інституті сучасного мистецтва, галереї «Камера», галереї «Квартира 57», Музеї сновидінь, комплексі «Київська фортеця», Арт-пристані.

Як зазначає одна з організаторів фестивалю «Візії» Ірина РУЗІНА, до його проведення ініціатори заходу йшли чотири роки, а починалося все з невеликих виставок. «Потім були Дні фотографії в Чернігові, в 2010-му та 2011-му роках — фестиваль ChernihivPhotoFest, потім утворився Культурний центр «Фотокульт» — і ось тепер ми замахнулися на масштабний проект — фестиваль візуальної культури, — говорить Ірина. — Ми завжди ставили дуже високу планку, значно вищу, ніж, здавалося б, наші реальні можливості. Саме тому всі наші проекти були успішними. Сподіваюся, «Візії» не будуть винятком».

У центрі мистецького простору фестивалю — фотографія. Саме фото покладене в основу багатьох мультимедійних проектів: арт-фотографія, фото-інсталяції, документальні проекти — всього їх буде близько двадцяти. У виставковій складовій фестивалю, окрім українських, братимуть участь міжнародні проекти з Німеччини, Канади, Чехії, Польщі, Литви, Росії та Грузії. Медіа-арт відкриє глядачам дивовижні можливості візуальних експериментів: на них чекає занурення у простір творчих пошуків, втілених в оригінальних художніх формах: відео-арті та медіа-перфомансі.

«Ми вирішили наповнити фестиваль таким чином, щоб представити глядачеві мистецтво, виконане за допомогою різноманітних нових медіа, що водночас об’єднані спільною темою. Восени минулого року сформувалася тема — архівація візуального. Адже сфера наших інтересів від початку виходила за межі самої лише фотографії. Вона включає кіно, відеоарт, інсталяцію, що є складовими поняття візуальної культури», — розповідає одна із організаторів Анна ГАЙДАЙ.

Передбачена також конкурсна програма: «Місто майбутнього» — фотоконкурс на тему майбутнього міста як центру урбанізації; «Простір спогадів» — конкурс відеоробіт, які інтегровані в простір міста (за допомогою аудіовізуальних засобів звичайні місця, які мовчки бережуть спогади про події та випадкових перехожих, «заговорять» крізь багатошарові прозорі маски історій, дозволяючи глядачеві наново відкрити та «відчути» різні міські куточки); «Пам’ять» — конкурс мультимедійних проектів, об’єднаних спільною ідеєю заради візуального втілення відбитків часу, осмислення їх цінності, архівації особистої та суспільної пам’яті.

У рамках фестивалю проходитимуть тематичні лекційні курси, майстер-класи, зустрічі з авторами та кураторами проектів, мистецтвознавцями, істориками, культурологами, психоаналітиками. Всього — більш ніж сорок освітніх заходів, а ще — ворк-шопи для дорослих та дітей.

Традиційними подіями фестивалю стануть «Портфоліо-Ревю» — місце зустрічі молодих фотографів та авторитетних спеціалістів у сфері фотографії та «Ніч фотографії», під час якої демонструватимуться найкращі портфоліо і триватиме неформальне спілкування.

Наразі підготовка до фестивалю у розпалі. До речі, триває пошук залишку фінансування. Втім, нам вдалося задати організаторам кілька запитань.

Для чого особисто ви цим займаєтеся?

Ірина Рузіна: — Гарне запитання. Для мене створення культурного продукту є особистою потребою. Коли 2008-го я переїхала до Києва з Москви, у мене виникло відчуття культурного вакууму. Оскільки я не звикла чекати, доки хтось вирішить мою проблему, почала власну культурну діяльність. І виявилося, що багато хто готовий до неї долучитися. Так, в моєму телефоні з’явилась нотатка «Проект «Культурні люди». Я досі її зберігаю на пам’ять. По суті в ній все те, що я та мої колеги зробили за наступні п’ять років. Фестиваль «Візії» — новий етап, але не останній.

Анна Гайдай: — Окрім того, що я переймаюся ідеєю розвитку візуальної культури загалом, організація такої масштабної події для мене — великий пазл, який мені дуже кортить зібрати, щоб всі автори, проекти, інституції, окремі люди, події зайняли своє місце — і тоді все запрацює гармонійно та захоплююче. А якщо розвивати метафору і далі, то можна уявити, що і сам Фестиваль — це лише один елемент у більшому пазлі. Адже по його завершенню багато процесів лише розпочнеться: молоді автори почнуть спілкуватися із метрами, надсилатимуть запрошення і відбуватиметься чийсь кар’єрний зріст... Тому і займаюся — щоб щось у культурі постійно рухалось та розвивалося. А бути в центрі цього означає розвивати себе.

У фестивалю «Візії» насичена програма. Що б ви порадили точно не пропустити?

І. Р.: — Часто культурні події стають «місцем для обраних», де дуже розумні люди говорять про дуже складні речі, а публіка, попиваючи вино, киває головами. Це створює хибне сприйняття мистецтва, як зачиненої для широкої аудиторії території. Ми ж хочемо долучити глядача до мистецтва, зробити його активним учасником того, що відбувається, і тим самим інтегрувати світовий візуальний досвід в його особистий простір. За допомогою візуальних засобів ми будемо говорити із глядачем про важливі речі, про пам’ять, про цінності часу. Як на мене, чи не найцікавішою подією стане виставка німецького автора Бурхарда вон Хардера, на якій він представить забуті людьми та знівечені часом негативи, знайдені у покинутому будинку колишнього комуністичного видання у Вінниці. Також грандіозна медіа-програма очікує відвідувачів музейного комплексу «Київська фортеця». На її території в перші десять днів фестивалю будуть представлені відеоінсталяції, відеоарт, медіа-перформанси зарубіжних художників, а також фотовиставки та виставки ленд-арт об’єктів. Крім того, найбільш насиченою та тривалою буде виставка в галереї «Лавра», де глядачі зможуть побачити сім фотопроектів з Канади, Польщі, Литви, Росії та України.

А.Г. : — Відвідати запрошуємо все. Тому радимо киянам та гостям міста запланувати собі фестивальну відпустку!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати