Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нового кіна не буде...

Як українські кінотеатри виходитимуть із карантину і хто виграє в боротьбі за глядача?
03 липня, 13:34

У межах чергового послаблення карантину Кабінет Міністрів дав дозвіл відкрити кінотеатри з другого липня. Щоправда, це стосуватиметься лише тих областей, де складається сприятлива епідеміологічна ситуація. Самі кінотеатри з відкриттям не поспішають. Як нам стало відомо, частина закладів у столиці вже заявили про неготовність розпочати роботу саме зараз, оскільки не встигають підготуватися до роботи. Ми у «Дні» вирішили з’ясувати, як саме виглядатимуть кінотеатри після карантину, що запропонують глядачам і хто почуватиметься найкраще в нових умовах ринку?

«КРАЩЕ БУЛО ВІДПРАВИТИ НА БІРЖУ»

Кінотеатри — одні з тих установ, які не мали можливостей адаптувати свою діяльність під карантинні умови. Якщо ресторани брали й торгували їжею на виніс, то кінозали просто закривалися й чекали кращих часів. Згідно із законом, власники кінотеатрів при цьому мали б виплачувати заробітну плату персоналу на час вимушеного простою. Але змогу платити гроші, не отримуючи прибутків, мали не всі. Працівники кінотеатрів опинилися заручниками ситуації: без зарплат і змоги знайти нову роботу. Член Ради з державної підтримки кінематографії і засновниця кінотеатру «Жовтень» у його сучасному вигляді Людмила ГОРДЕЛАДЗЕ пояснює: такої плачевної ситуації можна було б уникнути:

«Ще в березні всі, хто бачив трохи далі, розумів, що карантин — це надовго. Як мінімум, на три-чотири місяці. Тому потрібно було щось вирішувати з колективом. Тотальних звільнень не було, бо власники постійно чекали, що ось-ось карантин послаблять. У цьому сенсі держава дещо обманювала. Її керівництво розуміло, що це надовго, але постійно продовжувало карантин лише на кілька тижнів. Якби держава одразу змалювала ситуацію, то власники кінотеатрів могли б вчинити інакше. Звісно, пенсіонерів можна було відправити в неоплачувану відпустку, а молоді зручніше було б звільнитися і стати на облік у центр зайнятості. Так вони хоча б могли отримувати виплати по безробіттю».

НАПІВЗАПОВНЕНІ ЗАЛИ, МАСКИ ТА ДЕЗІНФЕКТОРИ

Як повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, кінотеатри планували відкрити ще 10 червня. Але через низку факторів відклали це на липень:

«Реалії наступні: перспектива роботи в «мінус», а отже відсутність прибутку на забезпечення операційної роботи і на оплату послуг персоналу; дати світових та українських кінопрем’єр — перенесені. Усе це об’єктивно пояснює причини зміщення дати. Тому ми запропонували МОЗ поетапно повертати кінотеатри до життя з другого липня».

Щоправда, таке перенесення не надто допоможе, адже саме липень традиційно складний для кіногалузі. Як розповідає Людмила Горделадзе, цей місяць завжди мав найнижчі показники по відвідуваності й був збитковим. Відповідно, і зараз очікувати прибутків    — досить самовпевнено. Значно кращою могла б бути ситуація, якби кінотеатри почекали з відкриттям до вересня.

«Зараз відкривати кінотеатр з повною орендою та повною заробітною платою, не маючи доходу, — це абсурд». — підсумовує пані Людмила.

Розпочати роботу з другого липня готові лише частина кінотеатрів. Зокрема, як повідомили «Дню» в КП «Київкінофільм», вони планують відкриття лише ближче до середини місяця. Водночас, намір відкритися у визначений урядом термін нам підтвердила мережа «Планета кіно». Генеральний директор мережі Наталія БАЙДАН повідомляє, що відповідно до вимог у залі може бути продано не більше ніж 50% місць і діятиме масковий режим. Також запровадять обов’язкове додаткове прибирання залів з протиранням крісел між сеансами, додаткову вентиляція всіх приміщень, встановлять дезінфектори для глядачів та персоналу, проводитимуть скринінг температури для персоналу, забезпечать їх індивідуальними засобами захисту і рукавичками. Щоб зменшити контакти, глядачів закликають за можливості купувати квитки онлайн.

БЕЗ МАСОВОГО КІНО — ПРИРЕЧЕНІ НА ЗБИТКИ

Ще один важливий момент, від якого безпосередньо залежатимуть прибутки кінотеатрів, — це репертуар. Як розповідає нам Людмила Горделадзе, основний прибуток кінотеатрам забезпечують голлівудські фільми. Але поки їхні прем’єри й надалі відкладають. Фактично, перші тижні роботи українські кінотеатри будуть показувати глядачам докарантинні фільми.

До прикладу, «Планета кіно» демонструватиме фільми: «Мій шпигун», «Бладшот», «Втеча із Преторії», які не змогли завершити прокат. Також поверне багато масових стрічок, які користуються популярністю роками: «Пірати Карибського моря», «Вартові Галактики», «Спайдермен» чи «Дедпул».

«На жаль, з прем’єрами не так все чудово, — розповідає Наталія Байдан. — Голлівуд орієнтується насамперед на внутрішній ринок, а він все ще оговтується після важкого удару вірусу. Тому і виробництво, і покази зараз лише починають відновлюватися. Вкотре перенесли прем’єру фільму «Тенет», наразі її планують на 12 серпня. «Мулан» також покажуть у серпні. «Безжальний» з Расселом Кроу вийде на екрани 31 липня. Але дещо цікаве все ж таки буде, глядачі зможуть подивитися такі прем’єри, як «Вбивство за листівками», «Ураган», «Творець» та інші».

Кінотеатр «Жовтень», як свідчить інформація на його сайті, планує демонструвати глядачам відомі українські стрічки: «Думи мої тихі», «Черкаси» і «Захар Беркут». Звісно, ці пропозиції також знайдуть свого глядача, але чи вдасться кінотеатрам заробити на них стільки, щоб втриматися на плаву, — це питання.

«У нас є фестивальне, авторське, європейське кіно, і воно справді прикрашає наш репертуар. Але тримаються кінотеатри на масовому голлівудському кіно, — пояснює Людмила Горделадзе. — А прем’єри масового кіно були перенесені на більш далекі терміни. Ті, хто мав провести прем’єри найближчим часом, поставили умову, що їх проведуть, якщо відкриються кінотеатри Лос-Анджелеса та Нью-Йорка. У Лос-Анджелесі деякі заклади вже починають працювати, а ось у Нью-Йорку кінотеатри точно не відкриються. Не лише через коронавірус, а й через масові заворушення, які відбувалися й можуть повторитися. А як можна уявити собі, що вийде фільм, до прикладу, Крістофера Нолана і він не буде показаний у Нью-Йорку чи столицях світу? На це автори просто не підуть».

«ІВЕНТИ ЗАМІСТЬ СЕАНСІВ»

За період карантину неабиякої популярності серед наших глядачів набули стрімінгові платформи, так звані онлайн-кінотеатри. Світовий лідер серед них — Netflix. Він користується популярністю і в нашого глядача. Є і власне українські ресурси, до прикладу, Megogo, Oll. TV, Sweet TV чи Такфлікс. Ці платформи на час карантину перебрали значну частину аудиторії кінотеатрів і надалі конкуруватимуть з ними. Але Людмила Горделазде переконує: більшість глядачів все ж повернеться до реальних кінозалів:

«За новими дослідженнями, «стрім» не зможе суттєво понизити відвідуваність кінотеатрів, — пояснює вона. — Можливо, на 20—30%. Адже поки голлівудські компанії до «стріму» ставляться зверхньо. Великобюджетні картини будуть випускати лише в кінотеатрах. «Стрім» буде конкурентом, але це буде інший контент: серіальний, спеціальна кінопродукція. Так, хтось зосередиться на споживанні лише цього контенту. Але люди, які звикли й охоче ходять у громадські місця, щоб подивитися фільм, продовжать це робити. До речі, таких людей — більшість».

Хоч як це дивно, в нових реаліях легше буде вижити невеликим кінотеатрам і закладам класичного формату. До прикладу, кінотеатр «Жовтень» працює на публіку, що ставиться до кіно як до мистецтва, відвідує фестивалі та презентації. Доки кінотеатр буде проводити такі заходи — доти його публіка не буде розсіюватися, а може навіть перетікати з інших закладів.

Натомість, деякі складнощі відчуватимуть традиційні мережеві кінотеатри, які розміщувалися в торговельних центрах. Адже вони вже не зможуть працювати за колишньою системою. Раніше такі заклади були націлені на нові фільми, а постійний потік глядачів їм забезпечував сам торговельний центр, куди люди приходили як за покупками, так і просто відпочити. Зараз же нових фільмів — немає. До того ж, купівельна спроможність людей дещо впала, а торгівля більшою мірою переміщується в «онлайн». Відповідно, потенційна аудиторія таких кінотеатрів значно менша, ніж раніше.

«Я вважаю, що кінотеатри надалі переходитимуть у розряд театрів кіно, — описує майбутню роль кінотеатрів Людмила Горделадзе. — Це вже будуть не кіносеанси зранку до вечора, на які ви приходите просто подивитися фільми й потім піти додому. Це так званий принцип «івентів», коли ви прийшли на подію зі сфери кіно, з акторами та фуршетом. У вас — свято. Це вже не те, чим зазвичай займалися кінотеатри раніше».

За словами Людмили Горделадзе, до березня аудиторія кінотеатрів складала близько 30 000 000 глядачів на рік. Кіногалузь лише почала набирати обертів: відкривалися нові кінозали, відбувалися фестивалі, репертуар урізноманітнювався. Але карантин цю сферу дуже підкосив. Наскільки швидко вдасться відновити докарантинні показники відвідуваності, та й чи вдасться взагалі? Чи будуть готові кінотеатри трансформуватися під потреби глядача? Усе це покаже лише час. Поки ж напевно можна сказати, що перші місяці після карантину кінотеатри будуть на межі виживання, адже умови для старту у них не найлегші.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати