Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Одна з головних порад – «вивчайте історію!»

Більдредактор «Дня» Микола Тимченко виступив перед студентами Сумського державного університету
21 грудня, 13:02

Як зробити світлину на першу шпальту всеукраїнської газети?  До чого готуватися фотокореспонденту під час роботи в ООС? Як уберегти свої фото від крадіжки? Які стандарти репортажного фото використовують в Україні?

На всі ці питання допитливих студентів кафедри журналістики та філології СумДУ минулого тижня охоче відповідав більдредактор газети «День» Микола Тимченко. Зустріч відбулася в рамках діяльності регіонального професійного Центру базової медіаосвіти, створеного за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні й за сприяння Сумського державного університету та ГО «Медіакомпас».

Микола поділився секретами створення якісного репортажного фото. На конкретних прикладах найкращих світлин «Дня» студенти дізнавалися про постановку кадру, моральні й фізичні труднощі зйомок. Фотограф поділився власним досвідом і познайомив нас не тільки зі своїми знімками, а й із роботами учасників фотоконкурсу газети «День». Це змагання фотомитців цього року редакція провела вже удвадцяте! Микола зазначив, що переможцем може стати навіть аматор, не тільки професійний фотограф. У фотографії головний — сюжет.

За словами більдредактора, щоб нарешті зробити якісне фото, потрібно фотографувати кожен день і постійно носити з собою фотоапарат. А сюжет можна знайти будь-де — навіть серед бабусь, які продають овочі. Відповідаючи на запитання студентів про роботу в ООС, Микола застеріг, що потрібно завжди бути обережним, розуміти, де ти знаходишся і як потрібно спілкуватися з людьми.

«Із Миколою Тимченком, як і з усім колективом газети «День», мені пощастило познайомитися ще в 2017-му під час «Літньої школи журналістики». Відтоді, дізнаючись про анонс будь-якого тренінгу за участю творців цього видання, добре розумію, що буде надзвичайно сильно, пропускати не можна! Цього разу через роботу мені вдалося лише дві години послухати одного з кращих, на мою думку, фотографів України. Але радію й цьому. Я досі під враженням від побачених світлин. Досі подумки «прокручую» почуті історії з професійного досвіду. Справді, так описувати особливості роботи в ООС може лише бувала людина. Я не планую бути фотожурналістом, однак радо засвоїла сучасні стандарти репортажного фото. За моєї пам’яті з усіх наших гостей-тренерів Микола Тимченко отримав найбільшу кількість запитань. Зворотній зв’язок говорить сам за себе», —  поділилася враженнями третьокурсниця спеціальності «Журналістика» СумДУ Каріна Хачатар’ян.

«Інформативний тренінг, уперше тренером був фотограф. Було дуже цікаво поспілкуватися з таким професіоналом, людиною, яка багато побачила у своєму житті. Фотографії просто унікальні! Із дуже небезпечних та неординарних місць», — коментує студент третього курсу Дмитро Піндрус.

«Загалом було цікаво послухати фотографа, який працює в такому відомому виданні, як газета «День». Дуже добре, що в Україні існує конкурс фотографій від газети «День», де навіть непрофесіональні фотографи можуть спробувати свої сили», —  розповів Богдан Лізунов, студент другого курсу.

Одна з головних порад Миколи Тимченка: «Вивчайте історію — фоторепортер має завжди готуватися до зйомки й знати минуле!» Студенти одразу скористалися порадою — придбавши новинку-бестселер «Дня» «AVE. До 100-ліття Гетьманату Павла Скоропадського».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати