Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Парадокси і дива на вітчизняному ТБ

Антинатовські сили в Україні відчули реальність північноатлантичної перспективи
16 червня, 09:58

Спочатку про дійсно важливе й тривожне. На каналі «Тоніс» Д.Гордон спілкувався з російським бізнесменом у сфері комунікацій паном Чичваркіним, нині політичним біженцем з РФ. Йшлося про український мобільний зв’язок, який, за словами росіянина, перебуває під повним контролем ФСБ. Приголомшений Гордон запитав: «Отже, й нашого Президента й прем’єра слухають?»

«Так», — позбавив його ілюзій Чичваркін, — більше того, всіх ваших солдатів, офіцерів і генералів — теж». Ну і як наша влада збирається розв’язувати цю страшну під час війни проблему, якщо взагалі збирається? І який тоді сенс відключати «Одноклассники» і «ВКонтакте»? Фактично Кремль прослуховує все наше суспільство, від Сєвєродонецька до Львова й від Чернігова до Генічеська. А на всіх наших мобільних телефонах слід зробити напис: «Тебе слухає Луб’янка». Це все наслідки політики «відкритих дверей» на схід, яку проводили всі наші президенти. Тепер пожинаємо гіркі, криваві плоди.

АНТИУКРАЇНСЬКА КЛІНІКА

Канал «112 Україна» провів чергове провокаційне опитування у своєму ефірі, запитавши у своєї аудиторії: чи є русофобія в Україні? 56% його глядачів відповіли — «є». Ці 56% «112»-го є типовими, чистопорідними «ватниками» й прибічниками «русского мира», оскільки  лише такий суб’єкт може вважати русофобією слабкі спроби України захиститися. «112 Україні» є над чим замислитися. Особисто я постійно відчуваю специфічний антиукраїнський дух на цьому каналі. Так, він легкий, ледве помітний, не такий, як на «Інтері» та NEWS ONE, але є.

Ведуча «112»-го, старанно вдаваючи з себе дурепу, з удаваним подивом допитувалася, чому це 62% українців (за якимсь черговим опитуванням) вважають РФ ворогом? Краще б поцікавилася, чому таких у воюючій країні 62%, а не 92%... А вона все журилася, що «братські народи» раптом (незрозуміло чому) посварилися. Українці мають всі об’єктивні підстави для того, щоб сприймати Росію як ворога, яким вона і є. Може, це українці захопили Краснодарський край, Ростовську область, місто Вороніж? Ні, і хай буде це відомо ведучому «112 Україна» на ім’я Тигран і його колезі, саме РФ захопила частину території України і вбиває українських громадян. А от росіяни жодних об’єктивних підстав ненавидіти Україну й українців не мають, але ненавидять палко, натхненно, смертельно... Як висловився свого часу Федір Достоєвський, людям властиво ненавидіти тих, кому вони заподіяли зло...

А NEWS ONE черговий раз сховався за «Vox populi» — голосом народу, тільки-от народ на цьому телеканалі вельми специфічний. Підлеглі шефа NEWS ONE Євгенія Мураєва випустили в ефір дзвінок якогось викопного адепта «русского мира», який прокричав, що Росія — наш друг, і не треба кланятися Америці і Європі і що нібито Росія врятувала (!) Україну під Іловайськом і Дебальцевим. Клініка. Антиукраїнська клініка NEWS ONE. Примітно, що на інші телеканали подібні «динозаври» не телефонують, вони знають, куди їм телефонувати...

АНТИНАТОВСЬКИЙ МАНІФЕСТ МОРОЗА

На «112 Україна» раптом з’явився Олександр Мороз, який виступив з антинатовським маніфестом і закликав до «позаблоковості, нейтралітету й багатовекторності». Ми це вже проходили за Кучми й сьогодні проходимо, розплачуючись кров’ю наших людей. Поряд з невиліковно агресивною Росією подібний статус рівнозначний самогубству. Мороз за ці роки нічого не зрозумів й нічого не навчився.

Мороза підтримав професор Валерій Бебик, який цього разу виступив експертом уже не з єгипетських пірамід, а з геополітики. Бебик теж затаврував НАТО як «марну» для України організацію й покритикував Чорногорію, що недавно туди вступила, під великим секретом повідавши страшну таємницю: «Чорногорія взагалі не має армії!» Ну навіщо ж так, пане професоре? Таке солідне видання, як The Economist, повідомляє, що армія там є, хоч і маленька — 1950 військових, 13 бойових вертольотів, 2 фрегати і 3 патрульні кораблі. Для порівняння: Військово-морські сили України мають лише один корабель, який можна назвати фрегатом. Та й не в цьому цінність Чорногорії, а в її території, бо вона замикає ланцюг натовських країн від Португалії до сирійського кордону. А останні виступи на тему «Геть НАТО!» на наших телеканалах свідчать про те, що антинатовські сили в Україні консолідуються. Відчули реальність північноатлантичної перспективи для нашої країни?

МОВЧАЗНА ІСТОРІЯ

На «5-му каналі» відомий громадський діяч з Луганська Дмитро Снєгірьов у Романа Чайки обурювався, що суди України відпускають керівних сепаратистів «ДНР/

ЛНР». Власне, якщо агенти РФ у чималій кількості були в СБУ, МВС, ВСУ, то чому їх не має бути в українських судах? Москва тотально насаджувала своїх конфідентів у всіх важливих українських відомствах, за принципом — що більше, то краще. Крім того, є й ті, хто цілком безкорисливо ненавидить Україну і ще сам готовий доплачувати за можливість шкодити нашій країні. А належного чищення в судах немає й, судячи з усього, не буде. Все більше складається враження, що чинна влада (а може, правильніше сказати недіюча?) абсолютно безсила, й захистити Україну не в змозі.

На «Еспресо-TV» у програмі «Ваша Свобода» зійшлися в суперечці депутат Київради від ВО «Свобода» Ігор Мірошніченко і відомий києвознавець Михайло Кальницький. Кальницькому дуже не сподобалося перейменування одного з київських проспектів на честь командувача Української повстанської армії генерала Романа Шухевича, а також відмова від продовження культу сталінського генерала Ватутіна. Претензії Кальницького до Шухевича були традиційно-радянськими. Мовляв, служив у батальйоні «Нахтігаль». А Ватутін служив у Робітничо-селянській Червоній армії (РСЧА), яка була стратегічним союзником нацистської Німеччини в 1939—1941 рр.

Чому ж М.Кальницький не ставить це в провину Ватутіну й іншим сталінським генералам? Червона армія була найважливішим механізмом більшовицького терору й геополітичної експансії Кремля. А якщо продовжувати прославляти в Україні РСЧА як «визволительку», тоді доведеться сьогодні російські війська в Криму й на Донбасі теж визнати визволителями. Сподіваюся, Михайло Кальницький цього не хоче.

Урешті-решт, яка різниця, яка саме країна й армія позбавили українців незалежного існування й розвитку: Польща, Німеччина, Росія... Але 1920 року Українська держава була знищена саме Червоною армією, і цим усе сказано...

Коли заходить мова про знесення російсько-імперських колоніальних пам’ятників, назв і так далі, від противників цієї політики можна почути: «Це ж наша історія!» Отже, Ватутін — це історія України. А Петлюра, Скоропадський, Коновалець — це не історія України. Це, напевно, історія якоїсь іншої країни, наприклад, Республіки Сурінам. Лише цим можна пояснити, що пам’ятників вищеназваним особам досі немає в столиці незалежної України, за яку вони боролися. Зате мало не на кожному кроці — сталінські маршали й генерали, які робили все, щоб Україна ніколи не була незалежною. Досі в Києві майже не побачиш монументальної пам’яті про генералів і офіцерів армії УНР, про українських повстанських лідерів. У нас мовчазна історія. Дуже мовчазна...

ПРО РЕФЕРЕНДУМ

На «112 Україна» відомий політтехнолог Олег Медведєв виступав проти проведення референдуму про вступ України до НАТО, мовляв, нас усе одно туди не приймуть. Ні, його слід провести, щоб український народ чітко й однозначно висловив свою позицію. Медведєв просто демонструє застарілу геополітичну боязкість нашої влади. Давно відомо, «стукайте, і відкриється вам». А Захід досі дійсно не може зрозуміти, якими насправді є геополітичні наміри офіційного Києва.

Дмитро Гордон звернув увагу на те, що «РФ категорично проти вступу України до НАТО». Росія і проти справжньої незалежності й соборності України. Не РФ, а ми самі маємо вирішувати свою долю. Але журналіст абсолютно правий в іншій своїй фразі: «Слабо ведеться в Україні боротьба з російською агентурою, представники якої обіймають найвищі пости в нашій державі». Це — так, і ми бачимо антиукраїнську вакханалію і в парламенті, й на телеканалах України, і в багатьох судових рішеннях, і в політиці різних відомств.

Не боротися з агентурою ворога означає приректи свою країну на поразку...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати