Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поліфонія свободи

Фестиваль «Острів Європа» збере у Вінниці 30 літераторів, які впродовж чотирьох днів на 10 локаціях «насичуватимуть» місто інтелектом
31 травня, 12:34
ФОТО АВТОРА

Шість топових тем сьогодення, дві з яких присвячені важливим історичним річницям — це 100-річчя проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР та 30-річчя падіння Берлінської стіни — лягли в основу цьогорічної програми міжнародного літературного фестивалю «Острів Європа». По-європейськи, але ніби на острові відмежовано від глобального світу і його шаленого темпу, учасники фестивалю — з України та інших європейських країн — визначатимуть роль мистецтва в «зшиванні» націй та утвердженні свободи. Власне, саме freedom стане лейтмотивом літературної події, бо вона так чи інакше відображатиметься в усіх анонсованих лекціях та дискусіях — про фемінізм, подолання кордонів, збереження мови і власної ідентичності. На підсилення теми вперше на фестивалі лунатимуть угорська, румунська, македонська, кримськотатарська та ідиш. А цьогорічним ноу-хау стане повноцінний англомовний супровід та переклад, бо зарубіжних авторів буде рівнозначна кількість із українськими.

ЛЕКЦІЇ, ДИСКУСІЇ, ЧИТАННЯ І ПЕРФОРМАНСИ, ЯКІ ШОКУЮТЬ

Програмна директорка фестивалю Анна ВОВЧЕНКО розповіла, що серед учасників — володарі найпрестижніших премій Європи: переможці центральноєвропейської премії «Анґелус» Мацей Плаза (Польща) та Оксана Забужко (Україна), лауреатка премії Адальберта Шаміссо Драґіца Райчич (Хорватія — Швейцарія), володарка Літературної премії Європейського Союзу Лідія Дімковська (Македонія). Українську програму презентуватимуть яскраві постаті кількох літературних генерацій: Наталка Білоцерківець, Микола Рябчук, Ірина Старовойт, Катерина Міхаліцина, Катріна Хаддад, Петро Яценко, Гєник Бєляков, Юлія Мусаковська, Наталка Доляк, Юлія Броварна та інші.

Не обійдеться і без літературних перформансів. Своїми поетично-музичними проєктами ділитимуться зірки укрсучліту — Юрій Іздрик, Дмитро Лазуткін, Павло Коробчук, а також львівський гурт «Три кроки в ніч». Кульмінаційною подією стане концерт однієї з найвідоміших у Європі українських співачок Мар’яни Садовської, котра представить на закритті фестивалю фантастичну програму «Ніч тільки починається» на фольклорні тексти Донбасу та вірші Сергія Жадана і Любові Якимчук.

«Традиційно «Острів Європа» вирізнятиме увага до малих мов, «камерних» літератур та локальних текстів. Ми підготували насичену програму — всі дні буквально розписані погодинно, розпочинаються вранці та тривають до пізнього вечора. Окрім згаданих, окрему увагу будемо приділяти центральноєвропейським авторам і авторкам «Покоління 89», які виростали після повалення тоталітаризму в своїх країнах, — додає Анна Вовченко. — Цікаво буде слухати й обмінятися світоглядним міркуванням з молодою румунською поеткою Міраною Владою, яка говоритиме про непрості досліди жінки-громадянки з відомою білоруською літераторкою Юлією Цімафеєвою, а також поеткою і феміністкою Лідією Дімковською. Вона з Македонії, але зараз проживає в Словенії і має що сказати про культурне життя міжмовного та транскордонного діалогу в середині великої Європи. Власне вони разом із нашою Катериною Калитко презентують розмову-читання «Подвійне читання: говорять іноземки». Слід додати, що всі вони є лауреатками престижних європейських премій».

36 ПОДІЙ

Більшість заходів у межах фестивалю відбуватиметься на звичних локаціях — це майдан Незалежності, сходи на Кумбарах, сад музею Коцюбинського, а також міські бібліотеки та книгарні. Але будуть і нові майданчики, де ще ніколи не відбувалися мистецькі події. Вперше задля розширення інтелектуального простору міста буде задіяна стара Єрусалимка, колорит якої знайде віддзеркалення в спецподії цьогорічного фестивалю — виставці про класика ідишомовної літератури, вінничанина Іцхака Йоеля Лінецького. Він часто описував у своїх творах життя вінницької Єрусалимки, як одного з найбільш автентичних кварталів міста, бо так воно і є.

Не менш цікавою локацією має стати так званий Прибутковий провулок, що розташований в історичній забудові від вулиці Соборної. Другий рік поспіль особливе місце на фестивалі буде відведено острову Кемпа, де за задумом організаторів відбудеться єдина в році унікальна «тиха» літературна подія з голосами Криму. На острові обіцяють читати вірші сучасних поетів, які залишилися в Криму і пишуть про те, як переживають окупацію.

«Здивує вінничан Оксана Забужко. Для презентації своєї збірки «І знову я влізаю у танк» вона використає наш панцерник «Петлюра», який уже став брендом Вінниці як Тимчасової столиці УНР, — говорить директор фестивалю Олександр ВЕШЕЛЕНІ. — Асоціація з постаттю Симона Петлюри не випадкова, адже пані Оксана проговорюватиме теперішні проблеми України крізь призму минулого. Її діди, до речі, 100 років тому на Софійській площі слухали Акт Злуки УНР і ЗУНР, перебуваючи у складі двох делегацій. Власне, авторський вечір пані Оксани стане фінальним акордом фестивалю. І символічно, що він відбуватиметься в садибі Львовича. Це також нова локація нашого фестивалю, яка поєднує історію Вінниці, історію УНР і майбутнє Вінниці. Адже, як ми знаємо, на цьому місці незабаром з’явиться музей нашого міста».

Нагадаємо, «Острів Європа» заснований українськими літераторками Катериною Калитко й Анною Вовченко у 2015 році. Проект покликаний артикулювати здобутки «малих» та «камерних» літератур Європи (Центрально-Східна Європа, Балкани, Середземномор’я та інші регіони, а також творчість мігрантів) і їхній зв’язок з українським історико-культурним контекстом. Фестиваль проводиться у Вінниці другий рік поспіль. Організаторами цьогорічної події виступають ГО «Культурний Кампус», департамент культури Вінницької міської ради за підтримки Українського культурного фонду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати