Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про межі мистецтва

В Бухаресті розмістили провокаційні плакати подяки лікарям
01 травня, 13:25
ФОТО REUTERS

Православна церква Румунії заявила про серію плакатів на вулиці, що зображують медсестер і лікарів в стилі православних ікон, що на їхню думку є богохульством і образою християнської іконографії.

Мерія столиці Бухареста заявила, що вона попросить рекламні фірми прибрати плакати, які є частиною ширшої європейської кампанії, що зображує медсестер і лікарів в стилі, який змішує елементи коміксів з релігійним мистецтвом.

Плакати, створені румунським ілюстратором Вандою Хутір і частиною кампанії «Дякуємо лікарям» рекламного агентства McCann Worldgroup, загалом були добре сприйняті, але також викликали суперечки в соціальних мережах.

«Це кампанія по просуванню похмурого бачення ситуації, викликаної пандемією», — заявив Reuters прес-секретар церкви Василе БЕНЕСКУ. За його словами, плакати були «візуальною образою християнської іконографії... Це не тільки богохульство, але і образу найпочеснішої професії лікарів, які, як і всі ми, не вважають себе святими або імпровізованими рятівниками і не вимагають громадського культу».

Мерія Бухареста в своїй заяві попросила фірми, що займаються зовнішньою рекламою, прибрати плакати, «які можна було б замінити зображеннями, що  приносили б данину поваги лікарям-героям, не зачіпаючи при цьому віри перехожих».

«Плакати були сміливим художнім вибором, але жодним чином не слугує політичними, релігійними або будь-яким іншим цілям», — заявили в рекламному агентстві. «Це жест подяки для лікарів».

Зазначимо, що більшість румунів — громадян держави, що налічує 20 мільйонів людей, є православними, і церква має значний вплив у країні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати