Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про події 2014 року

У Києві представили кінострічку «Тримай біля серця», зняту вінницькою кіностудією
02 лютого, 13:29

Щемливу історію про людину, яку життя змушує пізнати жорстокі реалії війни, зняв режисер Валерій Шалига за сценарієм Лілії Лігостаєвої. У центрі сюжету — відставний офіцер, вінничанин Сергій Вітрук (Ігор Волков), якого натягнуті родинні стосунки, незадоволеність роботою і почуття патріотизму спонукають записатися в добровольці й вирушити на схід. Події розгортаються у 2014 році, на початку АТО, коли у суспільстві ще помітне неусвідомлення того, що відбувається в країні, а контраст між мирним (почасти байдужим) життям та війною дуже разючий. Символом підтримки та спогадів про дім для Сергія стає засушена квітка чорнобривця, яку йому на прощання дарує донечка Зоряна і просить тримати біля серця як оберіг.

Для вінницької кіностудії SvitVideo production — це перший масштабний кінопроект. Для створення фільму були також залучені кошти місцевої влади та вінницьких інвесторів. Зйомки розпочалися 22 липня 2016 року і тривали лише 32 дні. 14 жовтня 2017 року стрічку вперше презентували у Вінниці (нагадаємо, «День» писав про це у № 181 від 10 жовтня 2017 року). Телевізійна версія фільму становить 2,5 години, однак для кінотеатру її скоротили до двох годин: для цього, за словами режисера, довелося прибрати трьох персонажів.

Більшість сцен мирного життя відзнято у Вінниці, зону бойових дій реконструювали у її передмісті на полігоні Національної гвардії «Ягуар». Військовослужбовці безпосередньо доклали зусиль, аби стрічка вийшла переконливою. «Ці здоровенні, кремезні хлопці-військові, яких ви бачите в кадрі, це настільки добрі люди! Якщо щось не виходило, вони були першочерговими консультантами для тих, хто не мав досвіду тримати зброю в руках, потім — власне акторами», — розповідає «Дню» виконавець ролі побратима головного героя з позивним «Їжак» Максим Какарькін.

Виконавцями головних ролей стали актори київських театрів — Ігор Волков (Театр на Подолі) та Лілія Нагорна (Театр на Печерську). Були залучені й Олег Примогенов, Сергій Романюк, та більшість персонажів зіграли актори вінницького театру. Творці фільму зауважують, що це був передусім ентузіастський проект. Музику до фільму створив композитор Іван Небесний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати