Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Процес»

Для завершення фільму про Олега Сенцова збирають кошти. Приєднуйтеся!
11 грудня, 12:20
ФОТО З САЙТА BIGGGGIDEA.COM

За допомогою краудфандингового проекту «Спільнокошт» на платформі соціальних інновацій «Велика Ідея» розпочався збір коштів для завершення фільму «Процес» режисерів Аскольда Курова та Андрія Литвиненка, у якому розповідається про обставини справи Олега Сенцова, українського режисера і сценариста, затриманого російськими спецслужбами в Криму за нібито підготовку теракту. Нагадаємо, що в Росії за сфабрикованими звинувачення Сенцова засудили на 20 років за «створення терористичної організації».

Як розповідають режисери, зйомки фільму розпочалися ще в липні 2014 року одночасно в Москві та в Києві. Режисера Аскольда Курова, який особисто знає Олега, настільки вразила історія ув’язнення Сенцова, що він за допомогою документального фільму вирішив показати обставини справи політв’язня. Приблизно у той самий час інший режисер Андрій Литвиненко почав досліджувати тему для документального фільму в Україні. В середині літа 2014 року два режисери зустрілися та вирішили об’єднати зусилля в роботі над проектом.

Як зазначено на сторінці «Спільнокошту», зйомки тривали більше року. «Оскільки будь-яка зйомка Олега, окрім як у залі суду, неможлива, нам довелося шукати інші можливості, аби познайомити глядача з героєм. Ми вирішили розповісти історію Олега через інтерв’ю з близькими йому людьми, через його тексти, іноді за допомогою анімації, а також через події, які відбувалися за цей рік, через історії героїв, які долучилися до цієї справи та змінили своє життя», — розповідають автори стрічки.

Впродовж року знімальна група побувала в Криму, Києві, Ростові-на-Дону та у Москві. Наразі картина на завершальному етапі — триває монтаж матеріалу, звукова та кольорова обробка. Очікується, що цей процес триватиме кілька місяців і завершиться навесні 2016 року.

«Ідея фільму народилася з нашої власної слабкості, через те, що ми не можемо вплинути на долю цієї людини, яка просто хоче жити у вільній країні і знімати фільми. Здавалося б, що радянські методи «кривавого терору» давно минули, але події сьогодення, на жаль, свідчать про зворотне, — зауважують кінематографісти, звертаючись до небайдужих за фінансовою допомогою. — Ми сподіваємося, що завершений фільм стане внеском у міжнародну кампанію із захисту Олега Сенцова і допоможе йому повернутися на свободу. Іноді у нас немає права мовчати».

Наразі зйомки стрічки вже завершено. Кошти збирають на монтажний та постмонтажний період фільму, щоб якісно завершити роботу. Зазначається, що картину покажуть в Україні та на багатьох міжнародних кінофестивалях, де вже відбувалися акції на підтримку Олега. У випадку успішної дистрибуції частину зібраних коштів буде передано сім’ям політичних в’язнів — Сенцова, Афанасьєва, Кольченка.

Із необхідних для завершення картини 35 тис. гривень наразі на «Спільнокошті» зібрано 9,5 тис. гривень.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати