Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Щоб допомогти країні – треба створити якісну журналістику»

13 липня Літню школу журналістики «Дня» відвідала відома телеведуча, перший заступник голови Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк
13 липня, 20:45

Ольга Володимирівна в Літній школі журналістики «Дня» — не вперше, проте щоразу розмова зі студентами стає унікальною через своє емоційне та змістове наповнення. «Є люди, рівень і смак яких тримає їх на якісно «іншій» висоті», – представила гостю головний редактор «Дня» Лариса Івшина, задавши тон усій подальшій розмові.

До слова, діалог між літньошколярами та лектором розпочався із запитання, яке сьогодні є вкрай актуальним у нашій країні – створення суспільного мовлення. «До цього каналу ми йшли 18 років. Ми хотіли створити його для себе і, крім того, повинні були виконати своє зобов’язання перед Радою Європи. Фактично, коли сталася Революція Гідності, цей процес реально зрушив з мертвої точки, пішов швидше. Але ми вибрали найскладніший шлях. Адже коли в інших країнах створюють суспільне телебачення, то його роблять з нуля. Ми ж узяли державне мовлення — УТ-1, цю «Першу кнопку», яка є давно скомпрометованою. Канал має величезне покриття – і це шалений плюс. Але ж і наповнення має бути якісним. «Розшевелити» цю величезну і неповоротку машину Першого національного було дуже нелегко, – зазначає Ольга Герасим’юк. — Відчувається шалений тиск на мовника, не сприйняття, ворожнечу з боку місцевих «еліт». Я була просто вражена цілеспрямованою атакою на керівника НТКУ Зураба Аласанію, зокрема тим, що ця атака пішла з лав Національної спілки журналістів України. Поки що каналу не все вдається, але я в нього вірю. Він має стати якісною альтернативою центральним каналам».

Крім того, гостя Літньої школи розповіла про свої особливі стосунки з  «Днем», читачкою, автором, експертом і другом якого вона є практично з перших номерів видання. «Я знайома з газетою з першого дня, постійно її читаю, писала статті, колонки. Зізнаюся, свого часу навіть мріяла в ній працювати. Багато моїх знайомих, навіть герої передач, розповідали про якісь події з життя, що пов’язані з «Днем», з ініціативами газети, в яких завжди є смисл і суть. І попри відсутність масової підтримки, якоїсь солідарності серед колег газета йде своїм шляхом, будучи медійним орієнтиром для багатьох». Також Ольга Герасим’юк привітала усіх літньошколярів з тим, що вони мають чудову нагоду стати частиною редакційного колективу видання.

Під час двогодинної зустрічі з учасниками «літнього інтенсивну» вдалося обговорити широкий спектр питань, зокрема значення суспільного мовлення, брак солідарності в медіапросторі України, стандарти професії, ефективність заборони російських серіалів, нещодавній скандал щодо можливого звільнення Зураба Аласанії, що показала ситуація довкола сайту «Миротворець» та багато іншого. Більш детальну інформацію про відверту розмову з Ольгою Герасим’юк читайте в наступних номерах «Дня».

 

ВРАЖЕННЯ

Олена КУРЕНКОВА, абітурієнтка Київського національного університету ім. Тараса Шевченка:

 — Мені здається, що Ольга Герасим'юк — це виняткове явище української журналістики, невичерпна унікальність, диво вітчизняних медіа, відкрити яке сьогодні було приємною несподіванкою. Айріс Мердок свого часу переконував, що «всі ми знаємо лише шматочки чужих життів і дуже здивувалися б, якби змогли побачити все». Якраз ця жінка може наскрізно відчути і побачити «все», але це «все» – її робота, яку вона виконує неперевершено, яку безмежно любить і яку відповідно цінує її глядач, і це не має абсолютно нічого спільного з тим вульгарним викривленням дуже особистих людських розповідей, що їх використовують знані телеканали для піару та підвищення рейтингів. Пані Ольга — високоморальна людина, і це наклало відбиток на її соціальну журналістику. Вона рішуче наполягає на тому, що українським ЗМІ зараз не вистачає якогось нового потужного «Гольфстріму», у якому б розчинилися усі недоладності, що так непокоять вимогливих споживачів журналістської продукції – відсутність якісної медіаосвіти, недостатня медіаграмотність, втрата елементарних професійних моральних принципів. З такої людини хочеться брати приклад, таку людину хочеться бачити на екрані, з нею безмежно приємно спілкуватися наживо і відчувати свою причетність до глобальної справи творення нової української журналістики.

Дмитро БАЙДА, Національний університет «Острозька академія»:

 — Жах і морок сучасної псевдосоціальної псевдожурналістики («Битва екстрасенсів», «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Від пацанки до панянки» тощо) повинен бути якомога швидше не лише десакралізований на найвищому медійному рівні, а й розформований чи переформатований. Ольга Герасим’юк, як один із перших «творців» соціальної тематики на телебаченні та активний аналітик — перший заступник «перезавантаженої» Нацради, вказала нові, «інсайдерські» деталі неадекватного стану цієї медійної галузі.

 

Христина СОЛТИС, Львівський національний університет імені Івана Франка:

— Зустріч із Ольгою Герасим’юк показує нам людину, яка знайшла себе і  свою нішу у суспільстві. Захоплює, що вона не втрачає ентузіазму та натхнення попри всі труднощі, з якими їй доводиться зустрічатись, та попри те, що не все піддається її контролю. Це мотивує нас любити свою професію та ставитись до неї  відповідально і реалістично. Також показовою є громадянська позиція Ольги Герасим’юк, це нагадує нам, що потрібно вміти гармонійно поєднувати різні сфери своєї діяльності. Думаю, ця зустріч буде вагомим внеском у наш  особистий розвиток та формування ціннісних орієнтацій.

Оксана КОВАЛЬ, Львівський національний університет імені Івана Франка:

 — Я не є особливо сентиментальною людиною. До слів про високі ідеали, особливо коли вони  «штамповані», ставлюсь з ноткою цинізму. У словах пані Ольги є щирість. А про ідеали вона говорить, застосовуючи не мертву книжність, а життя, як воно є. Її програми вміли втримати баланс у висвітленні соціальної проблеми через призму конкретної людської історії, без опускання планки до дегенеративних шоу, якими переповнений  нині український ефір. Тішить, що на високій посаді у Нацраді з питань телебачення і радіо є люди ідейні. Але після  розмови градус обурення до владних  верхів дещо знизилось. Розумієш, що зусилля людей ідейного ґрунту нерідко натикаються на «всеохопленість» комерції та бізнесу, коли людське «хліба і видовищ» переважує компетентний і високого штибу продукт.

Нагадаємо, що цьогоріч Літня школа журналістики газети «День» проходить за підтримки Центру інформації та документації НАТО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати