Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Спростувати недостовірні відомості»

У справі голови Херсонської облради проти журналіста з’явилося рішення суду
17 серпня, 16:30

Суддя Херсонського міського суду Гаврилов Д. В. прийняв рішення про задоволення позову голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера до журналіста Сергія Нікітенка у справі про визнання недостовірною інформацію, поширену Нікітенком у телепрограмі «Есть предел», яка була присвячена біографії Мангера.

Суд задовольнив позов посадовця. Копію рішення суду опублікував представник Мангера в суді адвокат Дмитро Ільченко. В поширеному ним документі зазначено, що суд зобов’язує відповідача Сергія Нікітенка «спростувати поширені ним недостовірні відомості шляхом зачитування ним спростування та оприлюднення його на відеоканалі сайта YouTube, на якому було поширене відео «Есть предел «Кто вы, мистер Мангер?».

Як писав «День» у матеріалі «Захист честі чи цензура?» (від 28.07.2017), Владислав Мангер відреагував на критичний матеріал про його політичну кар’єру позовом до суду. Позивач просив суд визнати недостовірними поширені у програмі твердження щодо роздачі ним комунального майна, посад і ресурсів, звинувачення позивача в політичній корупції, зв’язках із відомим сепаратистом та екс-депутатом Верховної Ради Олексієм Журавком, у покровительстві конвертаційних центрів, незаконному збагаченні, боргових зобов’язаннях перед казахською фірмою в розмірі 2 млн доларів США, в ухилянні від податків тощо. Позивач зазначив, що «такі відомості ганьблять його честь і гідність та ділову репутацію в очах невизначеного кола осіб...»

У відповідь на позов Мангера Нікітенко направив до суду заперечення, в якому посилається на Конституцію України, закони України та міжнародну судову практику у сфері свободи слова та критики публічних осіб, якою є голова облради. «Позивач у заявленому позові фактично вимагає обмежити моє конституційне права на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів та переконань, що в розумінні ст. 64 Конституції України є абсолютно неприпустимим», — зазначив Нікітенко в оскарженні. Поширені ним дані в програмі «Есть предел» Нікітенко називає оціночними судженнями, за які, згідно із ч. 1, 2 ст. 30 Закону України «Про інформацію», ніхто не може бути притягнутий до відповідальності. Втім, аргументи відповідача суд визнав недостатніми.

На судове засідання з’явилася тільки сторона позивача, Нікітенко був відсутній. Адвокати Мангера подають рішення суду як однозначну перемогу. Нікітенко поки ніяк на нього не відреагував, а додзвонитися до Сергія за коментарем нам не вдалося. Втім, виходячи з попередніх коментарів журналіста, можна чекати на апеляцію. На це у відповідача є десять днів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати