Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тисяча програм від... малечі

Український громадський інтернет-канал для дітей має вже понад три мільйони підписників і планує перейти у кабельні мережі
07 травня, 11:10
ФОТО НАДАНО КАНАЛОМ «ВЕСЕЛКА TV»

Протягом останнього року Україна активно працює над створенням суспільного мовлення. Навколо цієї проблеми зосередили увагу як самі медійники, так і провідні експерти галузі. Та мало хто знає, що успішний приклад цього мовлення вже існує, щоправда призначений він не для дорослих, а для дітей.

Канал «Веселка TV» виник ще в жовтні 2013 року на базі дитячої телевізійної студії «Веселка». Головний редактор Громадського дитячого телебачення Станіслав ГНУТОВ розповідає, що формат саме суспільного мовлення було обрано не випадково:

«Якщо подивитися на ті комерційні дитячі канали, які працюють зараз, то там нема цікавих та корисних для малечі проектів. Здебільшого це мультфільми західного виробництва. Ми ж продукуємо якісний дитячий контент. Родзинка нашого проекту в тому, що його роблять діти для таких же дітей. Це цілком відповідає засадам суспільного мовлення. Адже хто краще зрозуміє потреби молодого покоління, як воно саме. Зараз ухвалено закон про суспільне телебачення, де увагу зосередили здебільшого на дорослому сегменті. Я вважаю, що поряд з дорослим варто зробити і дитячий канал. У дітей теж є потреба в якісному продукті. Тому не можна позбавляти їх цього права».

Формат інтернет-телебачення, на думку розробників, також є важливим на даному етапі розвитку технологій:

«Зараз діти здебільшого сидять в Інтернеті, — розповідає Станіслав Гнутов. — Мало хто навіть дивиться телевізор. Зайдіть у будь-який клас у школі, навіть у перший, і запитайте учнів, що таке Інтернет. Ви здивуєтеся їхнім знанням. Усі ці діти постійно в Мережі, вони шукають там ігри, мультфільми... Тому ми зосередили нашу увагу саме на Інтернеті. Наш канал допомагає зробити перебування дітей в Мережі змістовним».

У проектах каналу беруть участь діти віком від п’яти до 15 років із різних куточків України. За час існування проекту вони спільними зусиллями створили вже понад тисячу програм і отримали понад три мільйони переглядів у Мережі YouTube. За словами пана Станіслава, запорука успіху в тому, що їхні програми цікаві не лише дітям, а й дорослим:

«Міністерство культури часто каже, що зараз немає якісного дитячого телевізійного продукту, наш проект — це відповідь їм. Наші програми можуть зацікавити різну вікову категорію глядачів: починаючи від малюків і закінчуючи батьками та навіть бабусями чи дідусями. Ось, наприклад, програма «Я хочу тобі сказати». У ній діти відповідають на запитання про те, що таке життя, старість, кохання... Їхні відповіді дуже несподівані, й дорослі часто навіть не очікують такого мислення, яке демонструють їхні діти. Самих же дітей, за словами батьків, від екранів просто за вуха не відтягнути».

Здавалося б, із дітьми працювати складніше, ніж з дорослими, але, за словами творців «Веселки TV», вони дуже швидко та легко вчаться:

«Діти, які приходять до студії, потрапляють у нову для себе сферу. Навіть якщо до цього вони займалися в театральних гуртках — тут усе змінюється. Адже в нас потрібно працювати на камеру, а не для залу. Діти розуміють, що їх побачать тисячі людей, тому починають нервувати. Трапляються випадки, коли малюки дуже гарно виступають без камери, але тільки чують слова: «Камера. Мотор. Поїхали», одразу губляться і не знають, що сказати. Це психологічні перешкоди. Але їх легко виправити. Із дітками працюють викладачі, й уже за кілька зйомок усі почувають себе впевнено та комфортно».

Наразі держава проект не фінансує. Кошти на дитяче суспільне мовлення очільникам каналу доводиться шукати самостійно.

«Кошти держава не виділяє, — додає пан Станіслав. — У рамках нашого проекту є курси телеведучих, але те, що сплачують батьки за навчання своїх діток, іде переважно на обладнання. Щодо самих програм, то їх намагаємося робити за підтримки інших організацій. Останнім часом до нас звертаються державні структури. Нещодавно з Київським департаментом державної автомобільної інспекції ми розробили передачу про правила дорожнього руху під назвою «Правила життя». Це сучасна пізнавальна програма, яка вчить дітей правилам поведінки на дорозі. Також у нас скоро буде представлення проекту, створеного у співпраці з Головним управлінням Державної служби з надзвичайних ситуацій у місті Києві. Він стосується правил поводження з вибухонебезпечними предметами. Це дуже актуально зараз».

Окрім телебачення, «Веселка ТV» створила ще й власну радіостанцію, займається майстер-класами та соціальними проектами. Серед останніх проектів — запис аудіокнижок для дітей з проблемами зору.

Поки проект «Веселка ТV» існує лише у інтернет-версії, але в майбутньому автори сподіваються, що їхній продукт можна буде побачити й по телевізору.

«Ми неодноразово порушували це питання. — говорить Станіслав Гнутов. — Навіть мали розмову з колишнім міністром культури Євгеном Нищуком. Він зацікавився проектом та обіцяв підтримку. Зараз продовжуємо налагоджувати діалог з міністерством і сподіваємося на позитивні зрушення». До слова, переглянути програми «Веселка ТV» можна 24 години на добу. На сайті каналу є посилання на онлайн-мовлення, де відібрані редакцією програми транслюються відповідно до ефірного часу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати