Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відмовляємося від «паркету»

Генеральний продюсер телеканала Західної інформаційної корпорації (ZIK) Дмитро ДОБРОДОМОВ — про тактику та стратегію нового регіонального каналу
20 серпня, 00:00
ФОТО З АРХІВУ ДМИТРА ДОБРОДОМОВА

У перший день нового навчального року у Львові стартує телеканал Західної інформаційної корпорації (ZIK), що транслюватиметься на львівському 12-му телевізійному каналі. Про його особливості та відмінності від решти каналів «Дню» розповів генеральний продюсер проекту, він же — ведучий і журналіст Дмитро ДОБРОДОМОВ.

— Як виникла ідея створити власний канал?

— Ідея, за великим рахунком, сама напрошувалася. Фактично тільки інтернет-журналістика може займати нішу зручного та швидкого передавача інформації, а щось більш глибоке має подаватися в іншій формі. Тому всі програми, котрі ми пропонуватимемо нашій аудиторії, виконані у жанрі журналістських розслідувань. Наприклад, ми підготували програму для споживача «Книга скарг і пропозицій», в якій ітиметься не лише про продукти харчування, а й інші речі, що є в побуті — починаючи від пилососа та кондиціонера і закінчуючи всім тим, чим користуємося щодня. Є й програма абсолютно провокаційного характеру, основна ідея якої полягає в тому, що ми не просто констатуємо факт, а наголошуємо, що життя має розвиватися за певними правилами, тобто людина заслуговує, зокрема, на якісні послуги та відповідальне ставлення з боку державних службовців. Насправді ми знаємо, що відбувається, бо держслужбовці беруть хабарі, а, припустимо, медицина аж ніяк не є безкоштовною... Тому ми не ставимо собі за мету відкрити Америку — просто показуватимемо реальність. Не відкриватиму всіх таємниць, але скажу, що наші журналісти, наприклад, таксували... До речі, ця програма називатиметься «ПрАвокація» — від слова «право». Так, програма шокуватиме, але водночас вона буде корисною глядачеві, бо розповідатимемо, як чинити у тій чи іншій ситуації, вимагаючи те, на що будь-хто з нас має право. Буде у нашому ефірі й достатньо відома і популярна на Львівщині політична програма Остапа Дроздова «Прямим текстом», до якої долучимо пересувну телевізійну станцію, що стоятиме у центрі міста — перед Львівською оперою — і забезпечуватиме зв’язок телеглядачів із гостями студії. Також, переконаний, зацікавить аудиторію саркастично-корупційна програма «Хто тут живе?», у якій ми ставитимемо гостям дуже просте запитання: яким чином чиновники, правоохоронці, судді тощо набувають своїх неабияких статків? Запитання до конкретної особи підкріплюватиметься відеорядом. Проситимемо героя програми поділитися з аудиторією «секретом успіху».

— Вважаєте, що герої приходитимуть на ефіри?

— Я б рекомендував приходити — разом із адвокатом, другом, соратником по партії, аби комфортніше було відповідати на запитання. Також вважаю, що зацікавить глядача політичне ток-шоу «Доміно», де ведучий і троє його гостей ніби в ігровій, майже побутовій формі й під стукіт справжнього доміно говоритимуть про вкрай важливі речі — політику та партійні інтереси.

— Передбачаєте вихід в ефір новин?

— Обов’язково. Вважаю великим «плюсом» те, що ми — регіональний канал, хоча багато хто вбачає в цьому великий «мінус». Ми не показуватимемо, як інші канали, міжнародних новин, бо, за великим рахунком, телеглядачі тепер, завдячуючи новинам, набагато більше знають про сомалійських піратів, аніж про те, що відбувається у сусідньому дворі. Вже не говорячи про своє подвір’я. Ми вважаємо свою інформаційну програму близькими новинами, а називатиметься вона «Огляд дня». Взагалі відмовлятимемося від так званого паркету — я заборонив журналістам ходити на офіційні прес-конференції, оскільки це мало цікавить пересічного глядача. Шеф-редактор інформаційного відділу — Роман Вінтонів, який працював у «Подробицях» на «Інтері», згодом — в українській службі Бі-Бі-Сі. Матимемо також оглядову інформаційно-аналітичну програму «Погляд», що виходитиме в неділю. Вважаємо обов’язковими для таких програм гостей, які не тільки коментуватимуть ту чи іншу подію, а й говоритимуть, як змінити на краще ситуацію.

— Останнім часом звідусіль від журналістів чуємо про «перекриття кисню»...

— Мені наразі важко щось із цього приводу сказати. Поживемо — побачимо. Можу спрогнозувати тиск. Хоча... Вже зараз надходять телефонні дзвінки: «Не треба. Давайте поговоримо». Два дзвінки були з прямими погрозами. Відповідно, ми подали заяви в СБУ і прокуратуру. Намагатимемося робити професійні матеріали, тоді на нас важко буде тиснути.

— Скільки щодня матимете ефірного часу?

— Виходитимемо у прайм-тайм — з 21.00 до 24.00 на 12 каналі Львівського державного телебачення. Плануємо до кінця року взяти стовідсоткове покриття по кабельних мережах. Крім того, маємо цілодобове мовлення на супутнику Amos.

— Модель свого телевізійного проекту звідкись запозичували?

— Ні. Зі свого досвіду роботи у львівській газеті «Експрес», де я працював першим заступником головного редактора, та з досвіду роботи в агенції журналістських розслідувань «Інформатор» розумію, що саме такий жанр на сьогодні найліпше розкриває інформаційне поле: ми не просто констатуємо факт — прагнемо повністю розкрити тему. Якщо телеглядач після програми не матиме запитань — значить програма вдалася. Це — по-перше. По-друге, намагатимемося вирішити проблему, тобто повертатимемося до неї доти, доки не розставимо всі крапки над «і».

— Дозволю собі запитати, чи не під вибори організовано ваш проект?

— Ні, бо до ефіру ми почали готуватися у квітні, коли ще не була визначена дата виборів. Зрозуміло, що зараз буде багато розмов, що це суто передвиборний проект. Хочу сказати скептикам, що вибори дуже швидко минуть, а робота над створенням каналу тривала, системна і дорого коштує — ми придбали цифрову апаратуру, добрали хороших журналістів і активно працюємо над тим, аби створювати якісне телебачення. І нас передовсім цікавить не гарна картинка, а повноцінне змістове наповнення програм.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати