Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Погляд крізь сторіччя... інтерактивно-мультимедійний

У музеї історії міста Києва діє виставка «1914. Київ. Мир/Війна»
20 листопада, 14:54
С. ПРОХОРОВ. «ДВОЄ ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНИХ», 1915—1918 рр.

Це перша в Україні інтерактивно-мультимедійна експозиція, присвячена Першій світовій війні,  до створення якої приєдналося понад 10 столичних музеїв, учені та колекціонери, які яскраво і талановито розкрили трагічну воєнну тему за допомогою більш ніж чотирьох сотень цінних експонатів. Всілякі артефакти демонструють хроніку життя людей, які мешкали в Києві сторіччя тому: виставка жваво та захоплююче оповідає про людей того часу, нагороджених за сміливість у бою за Батьківщину чоловіках, і самовідданих жінок-героїнь, які в цей важкий час піклувалися про поранених, і підтримували в тилу вітчизняну промисловість.

Експозиція умовно поділена на теми «мир-війна». За задумом, вона переносить відвідувача спочатку до передвоєнного Києва, який став прифронтовим форпостом, а потім показує саму хроніку Першої світової війни, з її звитягами та гіркими втратами. На стендах і вітринах глядач зможе ознайомитися з оригінальними артефактами, світлинами, предметами  культури та  побуту,  документами і мальовничими творами початку ХХ сторіччя.

У невеликій залі, присвяченій мирному Києву, відтворено чарівну  атмосферу довоєнного побуту киян: це воістину безтурботне царство спокою та маленьких радощів життя. Тут показано одяг за модою того часу, всілякі промислові товари та зразки грошових акцій, дитячі іграшки та сувеніри, милі різдвяні листівки та зворушливо-наївні запрошення відвідати Київ. Культурну атмосферу міста відтворюють афіші та запрошення до театру на «стихобойню футуристов», де декламуватимуться вірші Володимира Маяковського. А на стіні поруч — представлене малярське полотно, яке ідеально ілюструє мирне життя, з прекрасними юними дівчатами, пензля художника Григорія Світлицького, написане 1913 року.

Г. СВІТЛИЦЬКИЙ. «СЕСТРА МИЛОСЕРДЯ», 1916 р.

 

Тему Першої світової війни широко розгорнуто в наступних залах: тут ми побачимо пожовклі світлини знаменитих військових начальників, героїв Першої світової війни, їх нагороди, зброю і мундири.

Музейники торкнулися і небесних героїв: представили манекен знаменитого авіаконструктора і винахідника Ігоря Івановича Сікорського в шкіряному костюмі,  а поруч під склом — показали мініатюрні макети його знаменитих літаків С-16 і С-22. Всім киянам добре відомо, що Ігор Сікорський закінчив Київський політехнічний інститут, саме тут він розпочав свою конструкторську діяльність, а в червні 1914 зробив сенсаційний  переліт до Києва з Петербургу на своєму знаменитому «Илье Муромце».

Зазначимо, що далеко не кожна історична виставка викликає в суспільстві великий резонанс, але у випадкові з надактуальною сьогодні військовою тематикою — зрозуміло, все виявилося інакше... Адже всі експонати пройняті «струмом життя»,  пов’язані з реальними людськими долями. Ці люди воювали і хотіли миру точно так само, як і ми сьогодні, тому й минула доба сприймається дуже  близько.

Основні цілі виставки організатори визначили як «історичні роздуми про вплив війни на життя суспільства», і зробили успішну спробу провести паралель з воєнною ситуацією, яка склалася на Україні 2014 року, — рівно сто років опісля. Цікаво продумана і захоплююче втілена ідея, яка зібрала в одне ціле понад 400 експонатів, а також мультимедійна складова — інтерактивні об’єкти та ігрові елементи, сенсорні панелі та монітори, зробили виставку цікавою для глядачів усіх категорій і різного віку.

Відвідати експозицію  «1914. Київ.Мир/Війна» можна до 18 січня 2015 року.

Фоторепродукції картин надано прес-центром Музею історії міста Києва

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати