Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

183 свідчення епохи

У Полтаві триває виставка листівок кінця ХІХ — початку ХХ століття з колекції Юрія Меліхова
19 січня, 14:59

У Полтавському літературно-меморіальному музеї І. П. Котляревського представили персональну виставку «Старовинна різдвяно-новорічна листівка» з колекції Юрія Меліхова. Автор експозиції розпочав займатися колекціонуванням орієнтовно 40 років тому. У його зібранні листівки різних тематик, однак, зважаючи на зимові свята, він вирішив представити різдвяно-новорічні зразки.

Як розповів сам колекціонер, цікавитися поштовими картками почав ще з дитинства, що пізніше переросло у більш ніж захоплення. «Зазвичай мене запитують: яка листівка найдорожча чи найулюбленіша? Для мене вони всі улюблені та дорогі. Найцікавішими вважаю ті, які несуть у собі інформацію про автора, що її надсилав. У листівці є багато різних планів, вона як торт «Наполеон» — має перший, другий, третій шар з інформацією. По-перше, відображає епоху створення, по-друге, стиль художника, по-третє, індивідуальність людини, яка її надіслала, про що свідчить вітальний напис. Це дуже цікава інформація», — зазначив Юрій Меліхов.

Тематичні виставки автор проводить не вперше: 2013 року він презентував великодні листівки у Духовно-культурному центрі імені преподобного Паїсія Величковського, потім була експозиція «Україна й українці на зламі століть» — про Полтаву і полтавців у листівках та фотографіях початку сторіччя тощо.

Старший науковий співробітник музею Валентина Скриль говорить: «Святки в Україні не закінчуються до 19 січня. Тому в такому новорічно-різдвяному настрої ми й запросили відвідувачів на виставку старовинної різдвяної листівки відомого у Полтаві колекціонера, публіциста, літератора, афориста Юрія Меліхова. Він поділився з нами перлинами своєї колекції».

В експозиції презентовано 183 листівки, починаючи з кінця ХІХ століття до 30-х років ХХ століття. Кожен зі стендів приурочений певній підтемі, як-от листівки з гумористичними, побутовими сюжетами, репродукції робіт відомих художників, пейзажні тощо. Є українські листівки, які видавали в еміграції.

Виставка триватиме до 9 лютого.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати