Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Між Небом і Землею»

У галереї «Мануфактура» відкрито виставку Анастасії Крайнєвої
17 вересня, 14:33

Випускниця Ужгородського коледжу декоративно-прикладного мистецтва і Львівської академії мистецтв Анастасія Крайнєва представила персональну виставку, присвячену екзистенціальному переживанню щастя в тій точці, де минуле стикається з майбутнім: у нинішньому моменті.

Безтурботність і краса полотен Анастасії Крайнєвої близькі за духом людям споглядальним і миролюбним — і ті картини, які написано кілька років тому, і живопис, створений зовсім нещодавно, мають одну й ту саму цілісну світоглядну основу, і при цьому, звісно, відрізняються за деякими зовнішніми, чисто художніми, принципами. Представлений нинішньої осені на суд публіки живопис створений у манері більш різкій, ніж ранні роботи художниці. Анастасія об’єднує в одне ціле загальним колірним рішенням великі простори полотна і додає різкі штрихи-акценти за допомогою техніки живопису мастихіном, а потім опрацьовує деякі деталі. Колористичне багатство вишуканої гами кольорів, акцентування глядацької уваги на гармонії внутрішнього світу, чистий і відкритий message у світ — так можна коротко охарактеризувати творчий стиль художниці.

Організатори виставки вважають, що твори Крайнєвої створюють у глядачів відчуття абсолютно безтурботної невагомості: «колірні плями і фактурні мазки мастихіном створюють враження абстрактного полотна, з якого ніби виступають конкретні об’єкти, створюючи те саме враження чарівності... Картини дарують відчуття піднесеності, і ви самі відчуєте, як барвистими квітами квітне лука, а небо осявається вранішніми і вечірніми зірками».

Красива відчуженість візуального світу Крайнєвої обумовлена не лише її індивідуальним художнім баченням, але ще й тим, що головним героєм усіх її творів стає небосхил — високий, широкий, величезний... саме тут і відбувається головне дійство: сакральне зіткнення людської душі з Нескінченністю. Небо стає тим екраном, на якому вочевидь висвічується сокровенне, духовне життя — адже в життєвій метушні, серед вражень і зустрічей, бурхливих подій та їх обговорень так важко, а часом і зовсім навіть неможливо усвідомити життя свого внутрішнього світу.

Усі ми знаємо, що в світі мистецтва практично вся складна гама людських переживань може бути передана інакомовно — часом через жіночий образ, як у картинах Анастасії «Мій П’єро» і «Леді Вінтер», а часом і за допомогою пейзажу. На виставці глядач побачить динамічний диптих «Між Небом і Землею», де в дзеркальній гладіні води відображається напружена структура хмар, що повільно пливуть, і порівняє його з епічно-спокійним полотном, із хмарами, які плавно мандрують небосхилом («Небесні мандрівники») і налаштовують нас на споглядальний лад. Твори Анастасії Крайнєвої закликають глядачів на коротку мить відмовитися від усього земного: мирна співдружність неба і землі дарує гармонію й умиротворення.

Для тих, хто любить ніжні колористичні поєднання і доволі романтичний за вдачею, справді здатний хоча б на деякий час відмовитися від усього суєтного в ім’я високого, виставка «Між Небом і Землею» принесе справжню насолоду. І можливо — стане чудовим мотиватором, щоб у вихідні поїхати за місто, насолодитися тишею і побачити ті самі хмари і безкрає небо кольору індиго. Як справедливо зазначили організатори експозиції, живопис Анастасії Кранєвої не відображає, а саме освітлює всю радість нашого буття, і одна з цілей її творчості — вбудувати наш підсвідомий світ у структуру малюнка, допомогти глядачам розкрити свою свідомість і внутрішній світ на сприйняття дива, усвідомити всю красу буття «тут і зараз»...

Приходьте до галереї «Мануфактура» — виставка відкрита для всіх цінителів мистецтва до 25 жовтня, щодня з 11.00 до 21.00, без вихідних.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати