Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підсніжники цвітуть. Через «лютневі вікна»

У біосферному заповіднику «Асканія-Нова» флора і фауна реагують на теплі зимові дні
08 лютого, 09:58
ФОТО ВІКТОРА ГАВРИЛЕНКА

На території дендропарку заповідника «Асканія-Нова» спостерігаються цвітіння ранніх рослин, а деякі птахи не відлітали на зимівлю в теплі регіони. Це пов’язано із високими температурами, які метеорологи фіксують на Херсонщині протягом кількох останніх зим. Цей рік не став винятком. Нещодавно у Херсоні стовпчик термометра піднявся до 14 градусів тепла.

Директор заповідника Віктор Гавриленко пояснює, що підсніжники в лютому — це красиве видовище, але не таке незвичайне, як здається на перший погляд.

«Дійсно, у нас зацвіли підсніжники на території старого дендропарку. Але це не суцільний килим. Вони є осередками. Ці рослини не притаманні нашому степовому краю, вони були завезені, але тепер їх можна вважати уже своїми. На території дендропарку, звичайно. Це не є щось незвичайне для нас. Тепла погода, от вони і відреагували. Також почала розпускатися ліщина та калина бура», — розповідає «Дню» Віктор Гавриленко.

«Це називається «лютневі вікна». Вони давно відомі в сільському господарстві, — пояснює директор «Асканії-Нова». — В ці дні люди раніше й сіяли, тому це не є щось надзвичайне. Хоча загальні процеси потепління ми відстежуємо за зміною меж помешкання певних видів. Зокрема, у нас зовсім недавно з’явився богомол кавказький. Спочатку в Криму, а через кілька років — у нас. Також горлиця звичайна раніше відлітала в теплі краї, а тепер зимує на території заповідника. Цього року ми теж її зафіксували».

Однак пташки «роблять неправильно», каже Віктор Гавриленко. Якщо настануть раптові холоди, їм буде важко. Але це теж природній процес. Щодо підсніжників та інших ранніх рослин, то їм раптові заморозки не зашкодять, каже науковець. Вони адаптовані до таких умов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати