Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поліські орхідеї

Усі майже 70 видів орхідей, які ростуть у нас, занесені до Червоної книги України
14 червня, 16:33
ЗОЗУЛИНІ ЧЕРЕВИЧКИ

Ці вишукані скромні квіти квітнуть в Україні з середини весни до осені. У травні цвіли зозулинці, зозулині сльози, пальчатокорінники (інша назва — зозульки). У червні-липні — зацвітають булатки, любки дволиста і зеленоквіткова, зозулині черевички, кілька видів коручок та інші представники прекрасної родини. Тож помилуватися ними можна упродовж усього літа, якщо, звісно, знаєш, де.

Найбільше представників родини орхідних, безперечно, зустрічається в тропіках і субтропіках, де вони ростуть і на землі, і на деревах. В екзотичних рослин дивовижно красиві квіти, за формою схожі то на комах, які їх запилюють, то навіть на лебедів, і вони можуть бути всіх барв, які тільки є в природі. І хто знає, що було б з тропічними орхідеями, які масово винищували саме за їхню красу, якби на початку XX століття квітникарі не здогадалися, як пророщувати їхнє насіння, і почали масово розводити орхідеї в оранжереях.

У Європі відомо двісті п’ятдесят видів орхідей, в Україні — орієнтовно сімдесят. Майже двадцять із них, за даними науковців Тетяни АНДРІЄНКО, Галини АНТОНОВОЇ та Юрія ГРИЩЕНКА, зустрічаються й на Рівненщині. Зокрема, низка орхідей поширені в Національному природному парку «Дермансько-Острозький», — розповідає начальник відділу наукової, еколого-освітньої роботи та рекреаційного благоустрою Оксана ГОЛОВКО. — Це пальчатокорінники травневий, Фукса та м’ясочервоний, жировик Льозеля, билинець комарниковий, любки дволиста і зеленоквіткова, гніздівка звичайна, коручки болотна, чемерниковидна і темно-червона, булатки великоквіткова, червона та довголиста.

Поліські орхідеї, звичайно, значно менші й скромніші від тропічних, однак чимало з них не поступаються за красою цвітіння, — зауважує Оксана Головко — У світлих лісах, на галявинах, узліссях можна побачити любку дволисту. Великі, запашні зеленувато-білі квітки цієї рослини зібрані в довгу китицю. За своєю будовою вони дуже схожі на метеликів. Тому квітки любки дволистої охоче відвідують нічні метелики, які злітаються на сильний запах. У соснових, листяних та мішаних лісах зустрічається любка зеленоквіткова, квіти в неї зеленіші й не такі пахучі.


ПАЛЬЧАТОКОРІННИК М’ЯСОЧЕРВОНИЙ

Найвідоміша з поліських орхідей — зозулині черевички, яку ще називають Венерині черевички. Квітка цієї орхідеї насправді нагадує маленький черевичок, який загубила чи то Венера, чи то зозуля, але, звісно, набагато скромніша за свою екзотичну відому родичку.

А ось найрідкіснішими, напевно, є хамарбія болотна та жировик Льозеля. Хамарбія, мешканка сфагнових боліт, найменша з орхідей, — кілька дрібненьких жовтуватих листочків і жовто-зелених квіточок на тоненькій ниточці стебла, що ховається в моховому килимі. Жировик Льозеля отримав свою назву завдяки листкам, які виблискують, ніби змащені жиром. Як і хамарбія, ця невелика жовтувата квіточка схожа на комаху, полюбляє болота і заболочені луки. Ці орхідеї ростуть також у Рівненському природному заповіднику.

Упродовж усього літа можна милуватися й цвітінням орхідей виду коручка. Коручка чемерниковидна — трав’яниста рослина із зеленуватими й блідо-рожевими квітками. Квіти коручки болотної — більші, вони виділяють п’янкий аромат, який приманює комах.

Серед зелених лісових трав трапляється цікава рослина світло-брунатного кольору — гніздівка. Її товсті корені утворюють кубло, схоже на пташине гніздо, тому й називається ця унікальна орхідея гніздівкою. Вона живиться не за рахунок фотосинтезу, а відмерлими рештками на поверхні ґрунту і в його шарах. Світло в її життєдіяльності зовсім не відіграє жодного значення, вона комфортно почувається в наших лісах.

Орхідеї дуже чутливі до найменших змін у навколишньому середовищі. Особливо згубно діє на них осушення ґрунтів і забруднення місцевості хімікатами, витоптування луків, зміна освітлення. До того ж, як вважають фахівці, орхідеї можуть рости лише при взаємодії з певними грибами, які містяться в ґрунті. Великої шкоди завдають орхідеям і люди, які заготовляють їх на ліки або зривають для букетів. Часто ми зовсім не задумуємося, які вразливі ці квіти до будь-якого втручання в їхній особливий світ.

Незважаючи на те, що на планеті росте, здавалося б, багато видів орхідей, чимало з них опинилися під загрозою зникнення. Чи не в усіх країнах, де ростуть орхідеї, їх охороняють, створюють особливі умови в національних парках і заповідниках. Але чи можна зберегти квіти у природі, захищаючи їх лише на заповідних територіях? Кожен із нас може щось зробити для збереження орхідей. Хоча б зупинитися, коли рука простягнулася зірвати прекрасну квітку, розповісти про неї дітям.

Щоб привернути увагу до цих дивовижних рослин та необхідності їх збереження, Національний банк України випустив пам’ятні монети. 1999 року — із зображенням любки дволистої, а 2016-го — із зозулиними черевичками справжніми. А в серії «Червона книга України» вийшла й поштова марка із зображенням орхідеї зозулині черевички.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати