Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Простір дитячого розвитку

Чого можна навчитись на Другому інтерактивному освітньому фестивалі «Арсенал ідей»?
03 червня, 10:34

Основою для фестивалю, який відбувається у «Мистецькому Арсеналі», став однойменний проект, який діє вже третій рік. Його автори прагнуть залучати малечу до творчих та наукових пошуків. А на «Арсеналі ідей» громадські активісти, музейники та інші фахівці протягом п’яти днів пропонуватимуть юним відвідувачам кращі освітні розробки.

НА РІВНИХ ІЗ ДОРОСЛИМИ

Важлива частина фестивальної програми — форум лідерів учнівського самоврядування «Діти змінюють світ». 1 червня школярі сформували у тематичних групах власне бачення сучасної освіти, процесу формування особистості, а також взаємодії учнів та вчителів. Потім вони поділилися своїми ідеями з Президентом України Петром Порошенком. Глава держави відзначив слушність запропонованих ініціатив та пообіцяв підтримку у їхній реалізації.

Після офіційного відкриття «Арсеналу ідей» обговорення продовжилося на Форумі нової освіти. Цей майданчик втілює головну мету заходу — зробити дитину центром освітньої системи. 50 підлітків з усіх областей України обмінялися з експертами думками щодо освіти майбутнього, толерантності та захисту дитячих прав самими дітьми. Особливо жвавим було обговорення освітніх концепцій. На думку школярів, треба прагнути до рівноправ’я вчителів та учнів.

Форум нової освіти триватиме протягом усього фестивалю. Діти та дорослі разом генеруватимуть пропозиції та рішення у тематичних секціях про науку, мистецтво, філософію та нові можливості для розвитку.

ЛАБІРИНТ ТЕМАТИЧНИХ ПРОСТОРІВ

Цього року фестиваль пропонує відвідувачам десяток спеціалізованих локацій, кожна з яких має насичену програму. Так, головна родзинка простору мистецтва — підбірка дитячого монументального живопису, представлена у рамках спецпроекту «Абстракція та рух». Великоформатні роботи — на стінах, а просто на підлозі — фарби та папір. Кілька дівчаток, надихнувшись творіннями однолітків, створюють власні шедеври. Протягом наступних днів тут відбуватимуться майстер-класи, сеанси арт-терапії та бесіди про мистецтво ХХ століття.

Окрема секція присвячена історії світової авіації крізь українську призму. Доки старші діти вивчають гігантські креслення на стінах, молодші роздивляються моделі вітчизняних літаків та граються картонними планерами.

МУЗЕЇ РОЗКОНСЕРВОВУЮТЬСЯ

Особливо цікавим є Місто музеїв. 25 колективів з різних міст України презентують тут свій досвід роботи з дітьми. Юлія Лешан та Галина Голубєва з Національного музею медицини торік завітали на «Арсенал ідей» як мами. Побачене надихнуло їх на створення дитячої програми у своєму музеї. «За три місяці ми провели близько 40 театралізованих дитячих екскурсій. До цього протягом 30 років наш заклад функціонував переважно для дорослих», — діляться досвідом жінки.

Співробітник Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Олександр Чепурний ділиться планами щодо створення Музею дитини у селі Суботів. Основою для нього стане творча спадщина дитячого етнографа Марка Грушевського. «До музейного комплексу приїжджають переважно родини з дітьми. Тож ми хочемо охопити ширший спектр пізнання, задовольнити усі запити відвідувачів і розвиватися разом із ними», — пояснює Олександр Чепурний.

«Сьогодні музеї часто перебувають в інформаційній ізоляції. Тому для нас важлива думка кожної людини, яка до нас приходить, — акцентує Марія Цимбаліста, працівниця Національного музею імені Андрея Шептицького, що у Львові. — Завдяки активній роботі з дітьми наш музей стає все популярнішим. Так ми виховуємо свою публіку власними силами».

Освітній фестиваль триватиме на території Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал» по 5 червня.    

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати