Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рідкісні та прекрасні «гості»

У Національному природному парку «Кармелюкове Поділля» буйно квітує сон-трава
29 березня, 10:13
ФОТО НАДАНО НПП «КАРМЕЛЮКОВЕ ПОДІЛЛЯ»

Три види червонокнижних рослини — сон великий, лучний та розкритий — зацвіли в урочищі «Вишенька», що належить до Національного природного парку «Кармелюкове Поділля». Він розташований на півдні Чечельницького та Тростянецького районів, що на Вінниччині. Щороку наукові співробітники слідкують за популяцією рослин і проводять моніторинг поширення їхнього ареалу. Так, проводячи інспекцію 25 березня, вони виявили кілька особин виду сон лучний за межами заповідника, в урочищі «Гобидуша». Тепер розглядають можливість створення нового природно-заповідного фонду з подальшим приєднанням його до парку.

«Сказати напевно, коли саме на території нашого парку виявили сон-траву, я не можу, очевидно, ще до моменту його створення, — розповідає старший науковий співробітник НПП «Кармелюкове Поділля» Любов МАРКІВСЬКА. — Спостереження за рослинами ми проводимо щороку. Оскільки сон має складний біологічний цикл розвитку і росте на лучно-степових ділянках, то в різні роки він проявляється по-різному. Найбільша його популяція нині квітне в урочищі «Вишенька», причому поетапно. Спочатку з’явився сон великий. У період його масового цвітіння почав цвісти сон лучний. Як тільки пік його цвітіння піде на спад, розцвіте сон розкритий. Його найменше у нас, і він вважається зникаючим видом. Але водночас помічаємо збільшення особин такого виду, як сон лучний, причому на прилеглих до парку територіях, на яких плануємо створити новий природно-охоронний об’єкт.

Під час моніторингу ми також звертаємо увагу передусім на виявлені випадки викопування, тобто антропогенного впливу. Перевіряємо, чи не потерпають квіти від надмірної уваги птахів та комах, які подекуди пошкоджують стебла рослин. Обробляти їх спеціальними засобами захисту ми не можемо, тому в разі небезпеки в ручному режимі збираємо шкідників, щоб сон й надалі радував нас своїм буйним і водночас витонченим цвітінням».

ДОВІДКА «Дня»

Сон-трава (Pulsatilla) — це багаторічна рослина з родини Жовтецевих, яка має прямостоячі, добре опушені стебла до 40 сантиметрів заввишки. Ареал зростання охоплює холодні, помірні і субтропічні райони Північної півкулі. Відомо близько сорока видів цієї рослини, з яких 26 поширені в межах Євразії, що відрізняються кольором, ступенем опушеності, місцем зростання. До Червоної книги занесені такі види сон-трави, як сон кримський, сон великий, сон лучний (чорніючий), сон розкритий, сон Шерфеля (білий).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати