Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Скляних справ Майстер

У Львові особливою експозицією відзначають ювілей Андрія Бокотея
23 березня, 10:19

Професор, народний художник України, академік Національної академії мистецтв України, екс-ректор Львівської академії мистецтв Андрій Бокотей святкує 80-річчя. Урочистості з нагоди ювілею відбулися у Національному музеї ім. Андрея Шептицького, до якого прийшла сила-силенна людей — і щоби Майстра з уродинами привітати, і щоби оглянути експозицію, котру музейники розгорнули аж у п’яти виставкових залах.

Вшанували своєю присутністю соленізанта Архієпископ і Митрополит Львівський Ігор Возьняк (УГКЦ), Архієпископ Римо-Католицької церкви Мечислав Мокшицький, представники обласної та міської гілок влади, ректори всіх львівських вишів, директори театрів, колеги Бокотея з Львівської академії мистецтв, також — художники, письменники, музиканти музейники, студенти ЛНАМ і пересічні поціновувачі творчості майстра гутного скла. Відтак у холі Нацмузею зібралася сила-силенна людей, а до Андрія Андрійовича, аби особисто привітати і вручити квіти й подарунки, вишикувалася довжелезна черга.

21 березня надійшло й привітання від Президента України — Петра Порошенка. «Щиро вітаю вас, видатного художника і педагога, із 80-річним ювілеєм. Ціную ваш творчий доробок, постійний пошук нових шляхів у творчості, вагомий внесок у популяризацію українського мистецтва в європейському культурному просторі. Висловлюю вдячність за вашу плідну науково-педагогічну діяльність, розкриття здібностей талановитої молоді, яка продовжує традиції свого вчителя і славить рідну землю», —  йдеться у поздоровленні.

«Треба бути щасливим у Бога та добрим сином свого народу, щоб бути настільки обдарованим, — зазначив, зокрема, голова Львівської ОДА Олег Синютка. — Ваш талант розгорівся з іскри Божої і плекався вашою працелюбністю. Ми щасливі, що живемо з вами в одному часі, в одному місті».

«Коли ви спитаєте у людей мистецтва, хто такий Бокотей, вам скажуть, що це людина, котра має велику Божу ласку — людина, яку Бог поцілував у чоло», — зазначив Львівський міський голова Андрій Садовий і додав, що люди, які прийшли до Нацмузею, аби привітати Бокотея, всі по-доброму люблять Майстра і щиро прагнуть насолодитися бодай миттю спілкування з мудрою, освіченою, інтелігентною та талановитою людиною. Міський голова нагородив ювіляра Золотим гербом Львова.

Приїхав до Львова, аби привітати Бокотея, й президент Національної академії мистецтв, ректор Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури Андрій Чебикін. «Я не дивуюся такому великому числу шанувальників Андрія Бокотея, в тому числі — з-за кордону, бо Бокотей зробив величезний внесок не тільки у розвиток вітчизняного, українського, мистецтва скла, а й у розвиток цієї справи у всьому світі — від Японії до Америки, чи навпаки, і про це можна дуже багато говорити»,  — зазначив зокрема Андрій Чебикін, наголосивши на тому, що Бокотея називають і вогняним ректором, і прозорим ректором — як скло, котре він майстерно обробляє. Також згадав сонячну погоду, котра нарешті, після заметілей, запанувала у Львові — поза сумнівом, на честь уродин Бокотея.

Чоловічий хор «Дударик» заспівав Майстрові святкове «Многая літа». І дуже приємно було спостерігати, як разом із хористами заспівали Бокотеєві всі присутні.

Щодо ювілейної  «Виставки однієї композиції» Майстра, то вона доволі складна. В першому залі біля символічної чаші лунає Служба Божа, і це аудіозапис 1991 року — службу править батько Бокотея, священик.

Й експозиція у другому залі спонукає до роздумів — тут представлена відеоінсталяція про насильство.

Третій і четвертий зали оформлені як дорога до «Тайної вечері». Композиція виконана з фігур розміром майже півтора метра, і це найбільші фігури, які Андрій Бокотей створив за все своє творче життя. Кольори виставки, за задумом Бокотея, — тільки білі й чорні, бо, каже Майстер, «все наше життя складається з «добра — зла», «плюса — мінуса», «білого і чорного»... 

 «День» долучається до всіх привітань, що лунали і лунатимуть цими днями на честь ювіляра.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати