Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ебергард Гайкен: "Ядерної зброї на території нових членів НАТО не буде"

03 жовтня, 00:00

Сьогодні День німецької єдності. Напередодні свята Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні дав ексклюзивне інтерв'ю кореспондентові "Дня" Олексі ПІДЛУЦЬКОМУ

- Дозвольте привітати Вас із святом. Але чи дійсно Німеччина стала єдиною?

- Звичайно, певні відмінності між Сходом і Заходом ще збереглися, хоча й суттєво зменшилися. Економіка колишньої НДР поступово підтягається до рівня "старих земель", хоча цей процес ще не закінчено й середня платня найманих працівників на Сході десь на 20% нижча, аніж на Заході. Втім, думаю років через 10 різниця зникне зовсім. Але ані тоді, ані через 20 років різні землі не стануть цілком однаковими в культурному плані. Вони, я думаю, збережуть свою специфіку. І це добре. У цьому - наше багатство.

- Німеччина - найбільший у Західній Європі торговельно-економічний партнер України. Проте обсяги німецьких інвестицій і взаємної торгівлі порівняно з іншими постсоціалістичними країнами Європи ще не є значними...

- Німеччина - справді найбільший партнер України. І протягом минулого року, і на початку цього товарообіг між нами зростав. Щодо поліпшення інвестиційного клімату, то мені здається, що керівництво Вашої країни розуміє необхідність цього. Свідчення - створення Ради з питань іноземних інвестицій при Президентові України за участі підприємців з-за кордону, зокрема з Німеччини. Проте ще залишаються певні проблеми. Досі не проведено податкової реформи і не ухвалено цивільного кодексу. Важливо також боротися з бюрократичними перепонами - нині процес легалізації іноземної інвестиції аж надто тривалий.

- Кілька днів тому директор інформаційного центру НАТО в Україні Роман Ліщинський заявив, що альянс не бере на себе зобов'язань не розміщувати на території нових членів НАТО ядерного озброєння. Як до цієї проблеми ставиться уряд Німеччини?

- Я вважаю, що українська занепокоєність у зв'язку із цією заявою необгрунтована. По-перше, я не впевнений, що журналісти правильно витлумачили слова пана Ліщинського. А по-друге, я можу заявити: Німеччина цілком і повністю підтримує узгоджену позицію НАТО в цьому питанні - альянс не має планів і намірів розміщувати ядерну зброю на території нових членів НАТО. І члени Північноатлантичного союзу на бачать жодних причин, аби переглядати цю позицію.

- З чим пов'язане те, що курс марки, яка вважається однією з найстійкіших у світі валют, останнім часом суттєво знизився щодо американського долара?

- Не німецька марка знизилася, а долар зріс. Відбулося коригування тенденції, коли протягом кількох років курс долара штучно занижувався щодо марки. Зараз американцям удалося здійснити стрибок в економіці, провести її структурну перебудову. У Німеччині це ще попереду, так само як і податкова реформа, узгодити проведення якої різні політичні сили країни ніяк не можуть. Але хоч би як там не було, марка була і є однією з найміцніших валют не лише в Європі, а й у світі.

- Як може позначитися запровадження єдиної європейської валюти - євро - на економічних взаєминах між Німеччиною та Україною?

- Я переконаний, що євро буде запроваджено 1 січня 1999 року. І ця валюта буде не менш стійкою, аніж наша марка. Навіть більше, вона стане потужнішою і більшою мірою зможе виконувати, зокрема на Сході Європи, функції світової резервної валюти, які зараз належать переважно американському доларові.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати