Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Компроміс можливий»

Юрій САМОЙЛЕНКО переконаний, що в парламенті всі повинні голосувати персонально
08 лютого, 19:54
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Верховна Рада все ще заблокована. Переговори між владою і опозицією тривають. Попри постійні зустрічі і велику зайнятість, народний депутат від Партії регіонів Юрій САМОЙЛЕНКО знайшов учора час, щоб відвідати редакцію газети «День» і з перших вуст розповісти останні новини. Звичайно, цим наша бесіда не обмежилася, ми записали цікаве інтерв’ю, яке запропонуємо вашій увазі наступного тижня. А наразі, що ж відбувається в Раді?

Юріє Павловичу, влада і опозиція поки що не можуть домовитися з приводу персонального голосування. Верховна Рада досі заблокована. Чи готова Партія регіонів на компроміс?

— Проблеми завжди потрібно вирішувати за столом переговорів, а не за допомогою ультиматумів або якихось насильницьких методів. У вівторок приїхали всі, у тому числі ті, як говорять наші опозиціонери, хто перебував за океаном, на Мальдівах (хоча такого немає), одним словом, парламентська більшість готова була працювати, але працювати ми не змогли, бо опозиція вирішила блокувати трибуну. Звичайно, в нашій фракції є декілька чоловік, які, на жаль, не відвідують Верховну Раду, але хай це залишиться на їхній совісті. Я прибічник того, щоб усі на сто відсотків, за винятком хворих, хоча у нас є депутат, який приходить до Верховної Ради на милицях, голосували персонально. Має бути порядок. Для цього депутати й обиралися народом. Винятком може бути, наприклад, закордонне відрядження, і то, якщо воно за лінією Верховної Ради. Наприклад, мені як членові делегації «УКРАЇНА—НАТО» в травні належиться побувати в Ліхтенштейні на черговому засіданні Міжпарламентської асамблеї НАТО. Це закордонне відрядження, а все інше не є причиною, щоб не приходити на роботу. Потрібно приходити і голосувати... Моя позиція така: не повинно бути, як образливо називають таких депутатів, «кнопкодавів».

Ваша фракція чує такі аргументи?

— Чує. Ми наводимо дисципліну. Провадиться індивідуальна робота. Гадаю, що з окремими депутатами взаєморозуміння буде знайдене. А в окремих випадках, де це не подіє, ухвалу вже прийматиме партія, а не фракція. Якщо ти не виконуєш депутатських зобов’язань, а займаєшся бізнесом, значить, займайся бізнесом. Нещодавно ми проводили засідання фракції, і більшість стоїть саме на таких позиціях.

Чи можливий все ж таки компроміс з опозицією?

— Компроміс не лише можливий, а необхідний. Я гадаю, 19 лютого, коли буде черговий пленарний тиждень, а, відповідно, повинна відкритися друга сесія Верховної Ради, парламент запрацює. Звичайно, сьогодні можна вирішити проблему і силовим методом, як це робили раніше. Але опозиція на це й чекає, щоб знову пустили кров, щоб знову всі ЗМІ показали бійку, і, звичайно ж, знову у всьому звинуватити Партію регіонів. Олександр Єфремов, наприклад, виступаючи з цього приводу, звернувся до Кличка: «Віталію, мало того, що ти братимеш участь у всіх цих колотнечах, втратиш усі свої пояси, так ти ж іще втратиш своє обличчя!».

Він якраз завжди говорить, що не є прибічником силових методів.

— У нас теж живі люди, більшість із них нормальні мужики, які непенсійного віку. Лунають заклики, мовляв, давайте...

Хочуть битися з Кличком?

— Я проти силових методів, хоча впевнений, що ми переможемо. У всіх парламентах б’ються, обливають один одного водою, але це не підносить імідж держави. Розумієте, буде образливо за Україну, постраждає наш імідж. Тому, я гадаю, компроміс все ж таки знайдеться, тим більше, ведуться переговори. Ми вчора провели засідання комітету, де були присутні і опозиціонери, які блокують трибуну, розглянули всі законопроекти, запрошували міністра, заступника міністра, але засідання нелегітимне, бо Верховна Рада не відкрилася. Коли вона відкриється, ми повинні будемо зібратися чисто формально.

Тобто більшість Партії регіонів вважає за правильне голосувати особисто, а як варіант ще розглядається можливість голосувати, наприклад, двічі на тиждень?

— Зараз вже лунають подібні пропозиції, і вони знаходять взаєморозуміння в опозиції.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати