Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Не буде стабільної, безпечної Європи, якщо її частиною не стане Україна»

Польський президент уперше виступив у Верховній Раді
09 квітня, 19:01
ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

9 квітня вперше перед народними депутатами у залі Верховної Ради виступив президент Польщі. Цієї честі удостоївся Бронислав Коморовський, який перебував в нашій країні з дводенним офіційним візитом. До речі, подібної честі у грудні минулого року вперше удостоївся і український президент. Перед польськими законодавцями у сеймі виступив Петро Порошенко.

Під час виступу Коморовський говорив про підтримку України польським народом на її шляху до «спільного європейського дому», наголосив на необхідності підтримки західним світом стабільної України, а наприкінці процитував вірш Тараса Шевченка «Полякам»: «Подай же руку козакові». Його промову народні депутати постійно переривали оплесками. Також парламентарі заспівали Гімн України, коли Коморовський згадав кілька рядків із нього.

Польський президент наголосив, що Західний світ має зрозуміти, що йому буде безпечно, лише коли буде безпечно в Україні. «Щоб ми пам’ятали, що творець Польської незалежної держави після Першої світової війни маршал Юзеф Пілсудський говорив з великим переконанням, що не буде вільної Польщі без вільної України. Сьогодні ми разом маємо сказати більше: не буде стабільної, безпечної Європи, якщо її частиною не стане Україна», — сказав Коморовський.

Далі Бронислав Коморовський підкреслив, що країни ЄС приймають територію України у кордонах, встановлених у 1991 році. «Зміни цих кордонів силою, попри волю українського народу, ніколи не будуть нами прийнятими і завжди будуть засуджені», — заявив польський президент.

Також він додав, що «двері до західного світу Україні, зокрема до ЄС, мають залишитися відкритими і ніхто не може обмежувати це право України -європейські прагнення». Окрім того Коморовський зауважив, що Польща як член ЄС, буде підтримувати запровадження безвізового режиму з Україною.

Лідер Польської держави розповів, що його країна вживає кроки щодо надання Україні підтримки в умовах складної економічної ситуації, які мають підтримувати проведення нелегких внутрішніх реформ. «Тут польський досвід, на мою думку, може бути безцінний. Його не можна рахувати тільки в грошах, тому що ми передаємо цей досвід, який є не лише добрим, який дав нам успіхи... Але також цей досвід не завжди був корисний для нас. Ми бажаємо українцям, щоб вони також вчилися на наших помилках, не лише на наших успіхах», — наголосив Коморовський.

За словами Коморовського, Угода про асоціацію дозволяє поглибити співпрацю з ЄС у політичній та економічній сферах, створює вигідні умови для розвитку міжлюдських контактів, а «послідовне запровадження її положень, зокрема виконання її економічної частини, глибоко змінить Україну і незворотньо виведе з пострадянського простору у простір повністю Західних держав».

«УКРАЇНА МАЄ СТАТИ СИЛЬНОЮ ТА СТАБІЛЬНОЮ»

Ганна ГОПКО, голова комітету Верховної Ради у закордонних справах:

— Я хотіла б висловити глибоку вдячність польському народу та президенту за ту підтримку, яка відчувалася всі останні роки. Вони є найбільшими лобістами інтересів України всередині Європейського Союзу, найбільшими нашими друзями та партнерами.

Цей виступ із використанням історичних паралелей, цитування Шевченка, нашого гімну, його фраза: «Без вільної України не буде вільної Польщі», — все це вражає. Україна має стати сильною та стабільною, і поляки докладають максимальних зусиль, щоб посилити обороноздатність нашої країни, знайти можливість для тренувань наших військових, надати зброю. В плані реформ та децентралізації також надзвичайно великою є їх допомога. Так само Коморовський говорив про діалог, примирення, здатність прощати одне одного.

Виступ був дуже добрий, і чудово, що депутати підтримували президента Польщі — це нагадало мені приїзд президента Порошенка до Вашингтону у вересні 2014 року, коли зал більше 10 разів вставав та аплодував, демонструючи сприйняття України у США.

Ми повинні розуміти, що у нас є стратегічні партнери — США, Польща, тому нам треба дорожити ними, докладати зусиль, щоб посилювати з ними зв’язки, аби Україна відбулася як сильна та незалежна держава. Ми зараз починаємо розуміти: щоб самим стати суб’єктом міжнародної політики, потрібно стати сильними економічно, мати сильну армію із модерною зброєю. Для цього потрібно вирішити купу проблем, які є всередині країни і які накопичувались протягом всіх часів нашої незалежності — корупція, необхідність децентралізації і т.д. Тоді з нами стануть рахуватися. Ми стали сильними та суб’єктами під час Революції Гідності, ми є суб’єктами, коли воюємо на сході і вже ставши суб’єктами на міжнародній арені, так само повернемо Крим. Я вважаю, якби в коаліції було менше самопіару та пустих розмов, які відбирають час від виконання прямих обов’язків, ми б підвищили нашу здатність голосувати за ті закони, які б пришвидшили процес перетворень в державі, про які всі говорять та щодо яких Україні готові допомагати.

«ПОЛЬСЬКИЙ ДОСВІД МАЄ СПОНУКАТИ НАС ДО БІЛЬШ АКТИВНОГО РЕФОРМУВАННЯ КРАЇНИ»

Борис ТАРАСЮК, народний депутат, співпрезидент Парламентської асамблеї ЄвроНЕст:

— Я позитивно оцінюю виступ президента дружньої країни, яка є стратегічним партнером України. Це важливо не тільки для нас, як депутатів Верховної Ради, але й для всього українського та польського суспільства. Там прозвучали важливі тези, які стосуються взаємного прощення та примирення між двома народами. Це звучить не вперше — президент Коморовський повторив ці слова. Я думаю, що польський досвід має спонукати нас до більш активного реформування країни, адже у Польщі всі найважливіші реформи були проведені за перші 16 місяців після зміни системи влади. Ми вже пройшли майже такий самий період після другої демократичної революції. Мало того, що в Україні цих реформ не було зроблено після першої революції, так само після Революції Гідності пройшло 14 місяців і у нас є мало чим похвалитися. Тому меседжі польського президента, спираючись на досвід Польщі у проведенні реформ мають привести український політикум до усвідомлення потреби пришвидшення реформ в Україні.

Дмитро КРИВЦУН, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати