Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Допомогти Україні — наш святий обов’язок»

30 грудня, 09:30
ФОТО REUTERS

Наприкінці року за доброю традицією «День» звернувся до своїх авторів, постійних читачів, партнерів та експертів із проханням відповісти на чотири запитання нашої новорічної анкети. Чесні відповіді з одного боку виступають «маркером» того, як країна провела рік, які шанси використала, а які безповоротно втратила. З другого — слугують певним прогнозом очікувань у 2016-му. Переконані, що вам цікаво буде з ними ознайомитися.

1. Чим вам найбільше запам’ятався 2015-й рік? Які події року, що минає, змінили Україну і світ?

2. Чим 2015 рік для вас особисто був особливим?

3. Кого вважаєте героєм і антигероєм року?

4. 2016-го наше видання відзначає 20-річчя свого існування. Ви і «День»: ваша історія.


Ролан ФРОЙДЕНШТАЙН, заступник директора Центру Мартенса, Брюссель:

1. Тероризм та біженці. І вперше в житті мені було млосно, коли я користувався Брюссельским метро у дні посилених заходів безпеки. Я не дуже вірю в геополітику, у тому сенсі, що долю країни нібито визначає її розташування. Бо це означало б, що сусіди Росії не можуть по-справжньому обрати ні політичну систему, ні союзників. Отже, я більше вірю в силу цінностей. І тут Україна підтвердила свій вибір 2014 року: те, що вона хоче бути нормальною сучасною європейською країною. Допомогти Україні — наш святий обов’язок. Але передусім українці мають допомогти самі собі, реформувавши свою країну, — і це означає приборкати владу олігархів.

Росії вдалося перенаправити увагу з України на Сирію, але її економіка летить у пекло, як і раніше. Я сподіваюся, що Захід не пробачить Росії заморожений конфлікт на Донбасі. Наше протистояння з Росією затягується, а демократичні країни, як відомо, дуже слабкі саме в довготривалих конфліктах. Але ми маємо зібрати нашу волю у цьому питанні.

2. Бачити, як мої діти ростуть із шаленою швидкістю (дочці 13 років, синові — 15). Поїздка з ними в Америку на канікули і те, як вони були зачаровані духом свободи.

3. Герой: Ангела Меркель, за її гуманітарну політику в умовах кризи біженців, але вона мала б краще координуватися з партнерами по ЄС, і шукати компромісу з критиками з інших європейських країн. Антигерой: Віктор Орбан, за маніпулювання кризою біженців і підривання основ ліберальної демократії!  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати