Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Наказ Майдану про європейський шлях України Президент виконав»

04 січня, 12:42

В Україні триває війна на сході, й це є головним викликом для суспільства. На тлі певних позитивних кроків 2017-й запам’ятався, зокрема, «безвізом», частковим покращанням соціально-економічного рівня життя, успіхами на спортивній та культурній аренах; саме антитерористична операція та порушення прав людей в окупованому Криму стали в році, що минає, «маркерами» відчуття того, на яке майбутнє для країни спрямована політична та інтелектуальна еліти.

Традиційно ось уже понад 10 років «День» пропонує нашим читачам разом із нами підбити підсумки року, що минув, і дивитися в наступний. Експерти «Дня» вкотре зробили зріз часу нашого, без сумніву, історичного періоду, в якому українці випробовуються не лише на міцність, а й на спроможність виправдати згадану фразу, що прописана в паспорті держави.

Отже, наприкінці року наші автори, постійні читачі, партнери та експерти відповіли на три запитання, і в такий спосіб сформували «мозаїку» життя країни за 2017-й.

Переконані, вам цікаво буде з ними ознайомитися.

1. Чим рік, що минає, став для вас особливим?

2. Кого вважаєте героєм і антигероєм-2017?

3. 2017-го наша редакція відзначила 15-річчя Бібліотеки «Дня». Яку саме книгу з нашої Бібліотеки Ви б могли відзначити й рекомендувати іншим?


Микола КУЛЬЧИНСЬКИЙ, голова Полтавського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка:

1. Останні роки політикою у вузькій інтерпретації цього явища (як боротьба за владу) не займаюся, тому ще більше зосередився  на громадській діяльності в обласному товаристві «Просвіта». У травні 2016 року в Полтаві  було відкрито пам’ятник гетьману Мазепі. Відтоді неозброєним оком помітно зростання інтересу містян до цієї історичної постаті. Тож цьогоріч ми не могли оминути важливу дату нашої історії – 330 років від часу обрання Івана Мазепи гетьманом Війська Запорозького. До цієї події просвітяни приурочили дні українського кіно в рамках Всеукраїнського фестивалю мистецтв «Мазепа-фест». Це був показ художніх, документальних та мультиплікаційних фільмів, влаштований  спільно з Державним агентством України з питань кіно. 

Продовжив працювати над видавничим проектом Полтавської «Просвіти» – серією «Просвітницька книгозбірня». 2017 року вдалося видати нові книги за фінансової підтримки подружжя Боднаруків – Віри та Богдана – засновників товариства української мови в США, які багато років опікуються обласними «Просвітами». Презентуючи книгу «Сойчине крило», хотів, щоб, передусім, молодь побачила Івана Франка  не тільки революціонером, видатним поетом, яскравим публіцистом, науковцем, великим трудівником на українській ниві, але ще й блискучим прозаїком. Полтавщина літературна представлена  прекрасною прозою Григора Тютюнника та фантастичним оповіданням «Король Маган» Грицька Коваленка (першого голови Полтавського міського товариства «Просвіта»). А ще став упорядником книги «Симон Петлюра і Українська революція 1917-21рр.» та автором передмови до твору. Спрямоване видання, насамперед, на молодіжну аудиторію. Треба, щоб ці знання про Україну, про Петлюру, про дисидентський рух, про наших мучеників, про нашу Гетьманщину стали якоюсь органічною часткою нашої свідомості.

В особистому житті цього року теж велика радість: дочка Леся народила онучку Таїсію. Тепер я дідусь п’яти внуків!

2. Героєм вважаю Президента України, який дає дуже достойні відповіді на колосальні загрози самому існуванню української державності та життю мільйонів людей у ній. Попри весь російський лобізм, попри колосальні зусилля  Російської імперії, Президент зумів своєю аргументацією переконати лідерів західного світу як у підтримці України, так і в продовженні санкцій проти Росії. В історію увійде надання безвізового режиму з ЄС та остаточне підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Тож наказ Майдану про європейський шлях України Президент виконав.

Не до порівняння з усіма роками новітньої історії України сучасний стан ЗСУ. Українське військо завдяки послідовній і розумній політиці Петра Порошенка стало абсолютно сучасним, таким, яким ми всі можемо пишатися. І це дало можливість стримувати російську агресію на Донбасі. Безумовний успіх Президента і української дипломатії  у тому, що США дають нам летальну зброю. Вітчизняний оборонпром зробив серйозні поставки найсучаснішого озброєння у ЗСУ.

Безумовний, як на мій погляд, антигерой – Міхеїл Саакашвілі. Він посилив  в Україні махрову демагогію, якою користувалися більшовики у час Перших українських визвольних змагань. По суті відновив в українській політиці більшовицьку риторику ще більшою мірою, ніж Юлія Тимошенко.

3. У домашній бібліотеці маю п’ять видань із серії «Бібліотека «Дня». А порекомендував би книжку «Сила м’якого знака, або Повернення Руської правди». Вважаю її цікавою спробою вияскравити проблему обкрадання української історії. Що важливо: книга простою мовою розповідає про найскладніші явища української історії, таким чином відновлюючи історичну пам'ять.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати