Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Бажаючих служити стало більше, але...

29 квітня, 00:00

Учора до лав Збройних сил України вирушила перша партія призовників 1986 року народження із Києва та області. Військові лікарі відзначають, що медичний стан солдатів — ровесників Чорнобильської трагедії — помітно гірший від попередніх призовів, що свідчить про відсутність тенденцій до його покращання. Як сказав голова ВЛК Київського ОВК майор медичної служби Олег Дворнік: «У багатьох призовників виявлено ряд захворювань, які знижують можливість виконання функціональних обов’язків військової служби — захворювання серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, а також гіпертонічна хвороба». За словами лікаря, поки що така тенденція не впливає на загальний стан призову: військкомати справляються із поставленою перед ними задачею — призивати до лав Збройних сил фізично здорових юнаків.

Начальник другого відділу київського ОВК Віктор Данильчук розділяє думки військових лікарів: «Основна проблема цього призову в тому, що призиваються юнаки 1986 року, які народилися в рік Чорнобильської трагедії. Їхній фізичний стан дійсно гірший за інші призови. Якщо п’ять років тому відсоток придатних до служби в армії був 73%, то зараз — 68%. Але разом з тим збільшилася кількість юнаків, які йдуть до армії за власним бажанням. Порівняно з 1997 роком, коли бажаючих служити у ЗСУ було 42%, сьогодні таких — 75-78%». Серед інших проблем призову В. Данильчук бачить низький освітній рівень призовників, а також велику кількість юнаків із неповних сімей: на сьогоднішній день 20% призовників виховуються без батька, 8% — без матері.

У зв’язку з проведенням заходів з реформування Збройних сил України, починаючи з цього призову, передбачається суттєве скорочення його обсягів. За даними прес-служби Міністерства оборони України, в ході призовної кампанії «Весна-2004» (на проведення якої передбачається виділити 3 млн. гривень) буде призвано 35 тис. 810 юнаків, що на 4 тис. менше від осіннього призову минулого року.

Втішною новиною для майбутніх захисників вітчизни може стати звістка, що, починаючи з 2005 року, передбачається зменшити термін проходження строкової служби до 12 місяців. У зв’язку з цим обсяги призову деякий час не зменшуватимуться, а можливо, й дещо збільшуватимуться, адже ротацію військовослужбовців строкової служби необхідно буде проводити в півтора рази частіше.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати