Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Берлін готовий вислухати Київ

18 січня, 00:00

Візит Президента Кучми співпав у часі із черговим внутрішнім скандалом у Німеччині — віце-канцлера, міністра закордонних справ Йошку Фішера звинувачують у тому, що змолоду він був членом однієї з лівацьких організацій, близької до терористів, і навіть одного разу побив поліцейського. Багато хто в Німеччині вважає, що ця історія не матиме такого впливу на життя суспільства і зовнішню репутацію країни, як скандал з Колем. Фішер, очевидно, не постраждає, навряд чи його змусять піти у відставку. Хоча б тому, що партія зелених не має зараз іншої гідної на посаду кандидатури віце- канцлера (віце-канцлером може бути тільки представник «молодшого» партнера у правлячій коаліції). Втім, багато кому і в Україні доведеться, очевидно, зрозуміти на прикладі як скандалу з Колем, так і історії з Фішером, що «гріхи молодості» не мають терміну давності і завжди спокушатимуть опозицію.

Ситуація в Україні, звичайно, буде обговорена під час переговорів Кучми та Шрьодера. До речі, провідні німецькі газети на «касетному скандалі» не зосереджувалися, акцентувавши увагу на ситуації зi свободою преси. Мабуть, приємним моментом буде повернення у Німеччину так званого «архіву Баха» (архіву Берлінської вокальної академії, більшість якого складається з родинних матеріалів Баха). Але теж далеко не основним — це, як вважають німці, звичайно, буде належним чином оцінене як жест доброї волі.

Буде, очевидно, обговорено проблему компенсації потужностей Чорнобиля — напевно, це знову оцінять як важливий крок, проте навряд чи пообіцяють щось конкретне. Справа в тому, що герой нинішнього скандалу Йошка Фішер як правдивий зелений категорично виступає проти добудови блоків Хмельницької та Рівненської АЕС і ядерної енергетики взагалі, і відповідно, проти участі ЄС у цих проектах. Німеччина рекомендує Києву подумати над іншими можливостями розвитку енергетики.

Експерти вважають, що саме зараз — найбільш сприятливий момент для досягнення домовленостей. Саме зараз у Німеччині, де встановилися надзвичайно теплі відносини з Росією (Шрьодер, як відомо, провів православне Різдво в Росії), можуть почути й зрозуміти Україну та її потреби. Саме зараз, за допомогою Німеччини, на Заході може стати очевидним, що Україна є складовою частиною Європи. Кучма, до речі, зустрінеться в Берліні з комісаром Європейської Комісії Крісом Паттеном (очікується також зустріч iз головою ЄК Романо Проді) та головним уповноваженим ЄС із зовнішньої та безпекової політики Хав’єром Соланою. Власне, вже те, що між Кучмою та Шрьодером встановлюються принаймні нормальні стосунки з частими контактами, може свідчити про початок переосмислення процесів в обох столицях. Який дійсно міг продемонструвати, що Україна вважає головною константою своєї зовнішньої політики європейську інтеграцію, як про те говорив міністр Зленко напередодні візиту Кучми. Бо іншого, настільки потужного і впливового, але й дуже вибагливого партнера на цьому шляху, як Німеччина, Україна навряд чи зможе отримати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати