Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Центрвиборчком обрано

13 листопада, 00:00

Учора Верховна Рада дообрала п'ятьох членів Центральної виборчої комісії України.

Членами ЦВК обрано Олександра Гашицького - головного консультанта-інспектора управління оргроботи та кадрової політики Адміністрації Президента; Ренольда Давидова - заст. голови Фонду сприяння місцевому самоврядуванню при Президентові; Ярослава Давидовича - старшого консультанта відділу з питань зв'язків з органами місцевого управління секретаріату ВР, члена Тернопільської обласної виборчої комісії; Валентина Данилюка - головного консультанта-інспектора управління оргроботи та кадрової політики АП; Миколу Дем'яненка - заступника Генпрокурора України.

Таким чином, із 15 членів ЦВК обрано 11 і, щойно Президент підпише закон "Про Центральну виборчу комісію", Центрвиборчком розпочне роботу: реєструватиме партійні списки, видаватиме підписні аркуші, нарізатиме мажоритарні округи тощо.

Потрібно сказати, що ще напередодні жодної упевненості в щасливій розв'язці не було. Навпаки, хмари збиралися над долею Центрвиборчкому, а отже, і над нормальним перебігом виборчої кампанії. Після того, як ВР двічі (5-го і 6 листопада) відхилила представлених Президентом кандидатів (троє з дев'яти - службовці АП), результат чергового голосування був доволі проблематичним. При цьому незатвердження членів ЦВК вже стало предметом політичних спекуляцій: сам Президент Леонід Кучма звинуватив парламент у недієспроможності, посилаючись на "завал" формування Центрвиборчкому. Президента підтримали його представник у парламенті Роман Безсмертний і, звісно, незмінний Євген Кушнарьов, який заявив, що тепер ВР "повністю поклала на свої плечі долю виборів".

Деякі ЗМІ вже почали поширювати версію, згідно з якою формування ЦВК свідомо зволікається представниками найбільш масових партій, котрі таким чином нібито збираються "відсіяти" "молодших колег", які "відпадуть" від участі у виборчій гонці ще до старту, не встигнувши зібрати необхідні 200 тис. підписів.

Тим часом Л.Кучма з незбагненною наполегливістю знову запропонував на затвердження парламентаріями тих самих претендентів. Ситуація поступово набувала характеру старого анекдоту, в якому якась дама скаржилася: "Учора гуляла - згвалтували, сьогодні гуляла - згвалтували, завтра - знову піду..."

Однак саме представники "партій-патріархів" - СПУ, НРУ, ДемПУ та ін. - наполягли вчора на застосуванні під час затвердження кандидатур у члени ЦВК спрощеної процедури: картками в "закритому" режимі замість голосування в кабінках, послуговуючись яким деякі парламентарії замість голосування просто ховали бюлетень у кишеню. Спрощена процедура дозволила затвердити все ще неповний, але цілком достатній для роботи склад Центрвиборчкому. При цьому депутати, виявивши рідкісну розсудливість, змирилися навіть із присутністю в ЦВК працівників президентської адміністрації. Що ж до решти чотирьох вакансій, то вибір за Президентом: або він все-таки запропонує нових кандидатів, прийнятніших для парламенту, або наполягатиме, і тоді керівні органи ЦВК сформують уже обрані члени. У будь-якому разі з цього боку виборчій кампанії вже нічого не загрожує.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати