Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Цей день в історії

08 жовтня, 00:00

8 жовтня.

1938. В Ужгороді створено перший уряд автономного Закарпаття, яке з 30 грудня 1938 р. почало називатися Карпатською Україною.

1942. У Почаєві підписано Акт про об’єднання Української автокефальної православної церкви та Автономної православної церкви.

1944. Оволодівши с. Лавочне (Львівська обл.), радянські війська завершили визволення України від німецько-фашистських загарбників.

1961. У Переяслав-Хмельницькому відкрито монумент на честь 300-річчя воз’єднання України з Росією.

1977. Організація Українського визвольного фронту провела в Нью-Йорку мотопохід під гаслом «Проти поневолення України московським комунізмом».

1991. Верховна Рада України ухвалила Закон про громадянство України.

1996. У Мадриді міністри закордонних справ України та Іспанії підписали Договір про дружбу та співробітництво між двома країнами.

9 жовтня. Всесвітній день пошти.

1621. У Хотині підписано мирний договір між Річчю Посполитою та Османською імперією, згідно з яким Річ Посполита зобов’язалась утримувати козаків від походів на татарські й турецькі володіння, а Туреччина — своїх вассалів від нападів на територію Речі Посполитої.

1928. У Львові засновано греко-католицьку богословську академію.

1944. Вийшов указ НКВС/НКДБ про заходи із посилення боротьби з оунівським підпіллям і ліквідації озброєних банд ОУН у західних областях України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати