Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Депутатів замкнули на ключ

11 серпня, 00:00

Дніпропетровські журналісти обурені діями чиновників місцевої облдержадміністрації. Представників преси, які прибули для висвітлення зустрічі депутатів обласної ради з губернатором Н. Деєвою, посадовці не пустили навіть на поріг. Запрошували журналістів самі депутати, очевидно, вважаючи, що в епоху демократії та прозорості влади народні обранці не повинні мати секретів від їхніх виборців. Утім, керівництво області, яке вирішило поспілкуватися з депутатським корпусом, вирішило зовсім по-іншому: двері залу, де відбувалося засідання, ймовірно, для більшої надійності, зсередини були замкнені... на ключ!

«Це була робоча зустріч, на якій підбивали підсумки роботи за сім місяців поточного року, — дипломатично повідомив начальник управління внутрішньої політики Гліб Пригунов. — На ній аналізувалася ситуація в області та її економічні досягнення». За словами Г. Пригунова, на нараді не обговорювали питання виборів нового голови облради, навколо якого пристрасті на Дніпропетровщині вирують уже п’ятий (!) місяць. «Просто, — сказав він, — під час обговорення депутати висловлювали свої побажання для того, щоб якнайшвидше вирішити цю проблему».

Цікаво, що на зустрічі за зачиненими дверима здебільшого були присутні депутати, що підтримують кандидатуру нинішнього голови облради Миколи Швеця. Його колеги-депутати з фракції НСНУ, серед яких і сама губернатор Н. Деєва, а також представники БЮТ й інші союзники по «швецівській» коаліції опинилися в обласній раді в явній більшості. Їхні опоненти з іншої коаліції на чолі з Партією регіонів заявляють, що саме в цьому й криється причина всіх зволікань, через які скликання сесії й обрання голови відкладали вже багато разів — то захворіє або зникне голова облвиборчкому Анатолій Галка, то нікому не відомі громадяни подають у суди позови, що блокують роботу депутатів. Тепер, після утворення широкої коаліції в парламенті й уряді, обласна влада намагається також «переформатувати» свою коаліцію в облраді і «не києм, то палицею» знову проштовхнути на посаду голови кандидатуру М. Швеця. Проте опрацювання депутатів, судячи з усього, відбувається без особливого успіху: противники переобрання одіозного голови вирішили просто проігнорувати зустріч, організовану губернатором Н. Деєвою. Цей конфуз, імовірно, й спробували приховати від очей громадськості, не пустивши в зал засідання журналістів. Крім того, за зачиненими дверима депутатів начебто намагалися схилити до нечуваного — щоб вони без будь-якої сесії дали своє «добро» — нехай і заочно! — на коректування обласного бюджету, виділення фінансових коштів і вирішення інших важливих питань, через невирішеність яких давно страждає ціла область. Скликати сесію обласне начальство поки що не ризикує, бо цілком виразно усвідомлює — депутати облради одразу ж виберуть «не того» голову або, того й дивись, проголосують за відставку глави облдержадміністрації.

Тим часом представники облрадівської більшості, які не прийшли на зустріч із губернатором, виступили з відкритим листом на адресу голови обласної виборчої комісії Анатолія Галки. У ньому лідери трьох фракцій — Партії регіонів, КПУ і блоку П. Лазаренка — прямо звинуватили його в тому, що ситуація в облраді «зайшла в глухий кут». На їхню думку, А. Галка як головуючий на першій сесії всіляко відтягував її скликання та вибори голови, тому особисто несе відповідальність за наслідки соціальної кризи, що насувається на область. «На Дніпропетровщині, — констатують депутати, — не виконують обласних соціальних програм. Уперше за останні роки залишилися без зарплат вчителі, не був профінансований відпочинок дітей-сиріт, а півтори тисячі хворих на рак чекають бюджетних надходжень, призначених на придбання медичного обладнання». На думку авторів листа, криза влади, що спіткала Дніпропетровщину, найгостріше позначилася на підготовці до опалювального сезону: через параліч ремонтних робіт і відсутність їх фінансування в комунальній сфері області склалася ситуацiя, що загрожує «непередбачуваними наслідками» містам і сільським районам. Депутати вкотре вимагають скликання сесії облради, апелюючи до громадянської свідомості та совісті голови облвиборчкому. Утім, із відкритими листами та зі скаргами на А. Галку, як і тих керівників Дніпропетровщини, які стоять за ним, вони вже неодноразово зверталися до обласної і Генеральної прокуратури, Верховної Ради та навіть до Президента В. Ющенка. Проте жодного відчутного результату від таких звернень, як зазначають самі депутати, досі не було.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати