Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До чого призводять невилікувані хвороби?

Фрагмент розмови головного редактора «Дня» Лариси Івшиної з журналістом Віталієм Портниковим у ефірі «Радіо «Свобода» (Росія)
24 червня, 00:00

Тему розмови з головним редактором «Дня» Ларисою Івшиною в ефірі «Радіо «Свобода» (Росія) журналіст Віталій Портников окреслив так: «Після 22 червня доводиться говорити не стільки про історію, скільки про політику, про те, як цю й інші дати використовують політичні еліти. Цього року увага до 22 червня в Україні була прикута значно більше, ніж у Росії та інших колишніх радянських республіках. І в цьому теж, імовірно, є питання не історичне, а суто політичне».

До уваги читачів «Дня» пропонуємо фрагмент цієї розмови.

Віталій ПОРТНИКОВ: Якраз напередодні 22 червня померла Олена Георгіївна Боннер, одна з небагатьох, хто реально брав участь у Другій світовій війні і дожив до наших днів. Коли я читав відгуки на публікації на згадку про Олену Георгіївну, я був уражений тому потоку ненависті і брехні, що дуже часто повторював брехню радянських пропагандистів. Це писали люди, які ніколи не воювали, як кажуть, пороху не нюхали, не жили у той час, дуже часто це молоді люди, які дорослішали за часів, коли вже не було жодного комунізму, які їздять у Монако, подорожують світом, вчаться у престижних західних вузах, живуть у Вашингтоні.

Лариса ІВШИНА: І розвозять на собі неосталінізм...

В. П.: Так. Але вони так живуть завдяки таким людям, як Боннер.

Л. І.: У них інша психологія, вони вважають, що надана послуга не є послугою. Якщо ви після всього цього не провели справжній суд над системою, отже, ви — слабаки, думають вони. А раз ви слабаки, то чого з вами рахуватися? Хто ви такі? Жебраки і правдолюби? І ця логіка перемогла. І тому в центрі Росії — йдеться не лише про Мавзолей, — висловлюючись афористично, лежить труп, який розкладається вже не одне десятиріччя і обростає новими інфекціями. Це не лише неоколоніалізм, не лише неоімперські амбіції і неосталінізм у новому виданні. Компартія, яка загинула заслуженою смертю 1991 року, відродилася в особі набагато темніших організацій. Це ще гірше, ніж було до ХХ з’їзду, бо ті хоча б поминали за собою кров і соромилися, а ці — ожиріли, обуржуазилися і з позицій грошей цинічно обдурюють і стрижуть свою ренту. Ось до чого доводять невилікувані хвороби. Й історична терапія — це, можна сказати, найм’якіший засіб. Є заходи більш серйозні, на зразок Нюрнберзького процесу. Інколи потрібно вживати і жорстких заходів, бо гнити це може ще довго.

23 червня 2011 року, російське бюро «Радіо «Свобода» (повну версію розмови можна прослухати на сайті радіостанції svobodanews.ru або на сайті «Дня»).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати